5 érv, amiért 2021-ben is fontos marad a SEO szövegírás

A SEO szövegírás eddig is rendkívül fontos volt, hiszen itthon továbbra is a többség az írásos keresőt használja a külföldön egyre többek által használt hangalapú kereső helyett.

Mivel a magyar nyelv igen sajátos, így az elkövetkező években is még hangsúlyos szerepet fog kapni a szöveg alapú keresés. Emiatt továbbra is szükség van SEO szövegírásra ahhoz, hogy könnyen megtalálják a felhasználók a vállalatok webhelyeit.

Nézzük meg, mi az az 5 érv, ami miatt Magyarországon 2021-ben is esszenciális részét képezi majd az online vállalatok sikerének a SEO szövegírás!

SEO szövegírás nélkül szinte láthatatlanok a webhelyek

Mivel a keresőket a mai napig be lehet csapni különféle Black Hat SEO eszközökkel, emiatt a Google olyan algoritmusokat próbál kifejleszteni, amelyek azt nézik, hogy mennyire elégedettek a felhasználók az egyes webhelyekkel.

Lehet emiatt egy webhelynek például 500 backlinkje elhelyezve az etikátlan linképítés során irreleváns, gyakorlatilag nulla látogatóval rendelkező oldalakon, mégsem jeleníti majd meg a Google a webhelyet a SERP-ek első helyezései között.

Ez azért lehetséges, mert a weboldal nem nyújt értékes felhasználói élményt a látogatók számára, melyet a tartalomból, azaz az oldalon lévő szövegekből, képekből és videókból is meg tud már érteni a Google.

Emiatt nagyon fontos az, hogy a SEO szövegírás során olyan tartalmakat készítsenek a szövegírók, amelyek relevánsak az adott webhely tevékenységével vagy tartalmával, illetve értékesek annyira, hogy azt ne csak a Google, de az emberek is elolvassák.

1.  A SEO szövegírás kitölti a digitális stratégia hiányosságait

A legtöbb vállalatnak nemhogy nincs házon belül SEO szakértője, de szövegírója sem. Emiatt gyakori az, hogy kiszervezik a SEO-SEM feladatok ellátását egy keresőmarketing és / vagy keresőoptimalizálással foglalkozó ügynökségnek.

Az ügynökségek pedig alkalmaznak rengeteg szövegírót, hiszen az a szakember, aki például a keresőoptimalizálás technikai részével foglalkozik egy webhely esetében, szinte garantált, hogy nem lesz ideje olyan úri huncutságokra, mint hetente kétszer előállni egy legalább 1000 szavas értékes és egyedi tartalommal.

Ez azért kedvező a cégek számára, mert így biztos az, hogy a megrendelt szövegek kiváló minőségűek lesznek, nem pedig egy agyondolgoztatott asszisztens próbálja munkaidő vége előtt 10 perccel összecsapni őket.

2.  A SEO szövegíró nem csak az íráshoz ért, tudja használni a kulcsszavakat is

Ha egy vállalati asszisztenst kérünk meg, hogy írjon nekünk egy 1000 szavas minőségi tartalmat, valószínűleg a kukában landolna az eredmény, hacsak nincs neki SEO-SEM tudása a szövegírás készség mellé.

A gyakorlatban egy szövegírás úgy néz ki, hogy a SEO szakemberek a webhely optimalizálása során az ügyféllel együttműködve többek között megkeresik azokat a kulcsszavakat és kifejezéseket, amelyek fontosak az adott üzleti tevékenységben.

Ezeket a kulcsszavakat elküldik a SEO szövegírónak, aki a megadott karakterszámnak megfelelő hosszúságú szöveget vagy szövegeket ír meg az adott határidőkre, az adott szempontok alapján. A szövegíró nem teszi bele minden második mondatba az adott kifejezést, hiszen nem a keresőnek ír, hanem a felhasználóknak.

Rossz példa:

Szeretjük a piros almát, mert édes. A piros alma egészséges, mert rengeteg vitamin van benne. A piros almában cukor is van bőven, így mértékkel fogyasszuk. A piros alma fán terem, ahol sok piros alma található.

  • Ha ilyet látunk egy SEO szövegben, lehetőleg váljunk meg a szövegírótól vagy az ügynökségtől, mert ez egyértelműen kulcsszóhalmozás, amelyet büntet a Google. Ez a szövegrészlet tipikus példája annak, amikor az író nem a felhasználóknak, hanem a Google-nek gyárt tartalmat.

Jó példa:

Sokan szeretik a piros almát, mert ez egy édes gyümölcs, amely gyönyörű fákon terem. Tele van antioxidánsokkal és számos vitaminnal, viszont cukorból is van benne bőven, így mértékkel fogyasszuk ezt a fantasztikus frissítő gyümölcsöt.

  • Teljesen felesleges 5000-szer leírni, hogy piros alma, hiszen nem buta az olvasó, tökéletesen érti, hogy a cikk a piros almáról szól.

3.   A SEO szövegírás tökéletes eszköz a vállalat arculatának erősítésére

Rengeteg olyan weboldal van az interneten itthon, ahol szinte le lehet vezetni azt, hogy pontosan hány termékfeltöltő és szövegíró dolgozott az adott tartalmakon. Ezt onnan lehet tudni, hogy hol tele van következetesen használt helyesírási hibákkal – vagy épp nem -, hol magázós, hol tegezős a hangnem, illetve a mondatszerkesztés, a szóhasználat és a központozás is mindig más.

A profi cégek ezt elkerülik, mielőtt megtörténne. Ezt úgy a legegyszerűbb megtenni, ha a weboldal szövegezését konkrét tervezés előzi meg. Például:

  • Magázós vagy tegezős lesz a webhely?
  • Van lektor vagy szerkesztő, aki felülvizsgálja a webhelyre kitett szövegeket?
    • Helyesírási hibák, elgépelések ellenőrzése.
  • Milyen legyen a szövegek tagolása?
  • Használ a webhely valamilyen sablont vagy sémát, hogy mindig ugyanolyan legyen a szövegblokkok kinézete?
  • A SEO szövegíró segíteni tud abban, hogy a vállalat által előírt megfelelő hangnemben tudjon az ügyfelekhez vagy az oldal látogatóihoz szólni a szövegekben. Ez segíti a brandépítést, illetve erősíti a vállalat egyedi arculatának megformálását is.

4.   A SEO szövegírás segíti az on-page SEO-t

Bizony fontos a technikai SEO eszközök aktív használata, viszont éppolyan lényeges az is, hogy a webhelyen számos értékes és vonzó tartalom legyen. Bármennyire is tökéletes technikai SEO szempontból egy webhely, ha nincs rajta értékes szöveges tartalom. Ez majdnem olyan, mintha üresen tennénk ki a netre egy weboldalt.

A felhasználók itthon kulcskifejezések, mondatok vagy kérdések formájában keresnek rá bizonyos dolgokra a neten. Ezeket a szavakat és kifejezéseket pedig muszáj használni a webhelyen, különben alig tudja eldönteni a Google, hogy mi van az oldalon.

Így a SEO szövegírás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy organikus találati eredményekhez tudjon jutni a webhely.

5.  A SEO szövegíró érti a dolgát

A szövegírónak az a célja, hogy értékesebbé tegye a webhelyet. Ha van egy probléma, amire az oldalra kitett szöveg tartalma adja a megoldást, akkor ezt olyan formában fogja az olvasók elé kínálni az író, amely egyben lebilincselő, értékes és akár megosztásra is érdemes.

A szövegíró tökéletesen tudja, milyen alcímeket és felsorolásokat kell megírnia ahhoz, hogy jól átlátható és gyorsan értelmezhető legyen a szöveg. Nincs is annál rosszabb, amikor egy 1000 szavas cikket ömlesztve kínálnak elénk. Nem csoda, hogy nem is olvassák el az ilyen tartalmakat az emberek – csak a Google.

Összegzés

A SEO szövegírás egy olyan munka, amely összetett készségeket követel meg. Egyrészt nem árt, ha valamilyen bölcsész – lehetőleg irodalom – diplomával rendelkezik az író, illetve többéves tapasztalata van a SEO-SEM szakmában is.

Ez azért fontos, mert az interneten nem elég csak értelmetlen szövegeket ontani különféle kulcsszavak felhasználásával, hanem tudni kell szólni az olvasóhoz. Lehetőleg valamilyen problémára kell neki választ adni, illetve szórakoztatni is kell, amely akár azt is eredményezheti, hogy megosztják másokkal is a felhasználók a szöveget.

Ez pedig hosszú távon segíti a webhely organikus találati eredményeinek feljebb kerülését a SERP-eken, mely által így több látogatóhoz tud jutni a webhely.

Válaszd ki a számodra előnyös tartalommarketing csomagot:

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]