7 dolog, amire érdemes lesz odafigyelni 2021-ben webáruház készítés során

2007-ben, aki webáruház készítésbe kezdett, az egy körülbelül 30 milliárd dolláros bizniszhez csatlakozott. Előre ugrunk egy kicsit az időben, s 2021-re az online kereskedelem már egy több mint 5 trillió dolláros üzletté fejlődik, amelyet szinte minden cég ki szeretne használni.

A jelenlegi világhelyzet miatt a 2020-as évben sok olyan vállalkozás kezdett el online is értékesíteni, amely eddig hallani sem akart az internetes vásárlásról. A verseny tehát egyre szorosabb, s nem mindegy, hogy milyen felületen várják a felhasználókat a webáruházak.

Egy e-kereskedelmi rendszer kialakítása során nem a vállalatvezető vagy tulajdonos, hanem a felhasználók elvárásait kell figyelembe venni. Emiatt ha egy online vállalkozás felületét ügyetlenül alakítjuk ki, s nem vesszük figyelembe a látogatók igényeit, akkor nagyon nehéz lesz rajta bármit is értékesíteni.

Ha mi nem fejlesztünk le egy tökéletes webáruházat, akkor a konkurencia fogja ezt megtenni helyettünk. Ez pedig azt eredményezi, hogy leköröznek minket a keresők találati oldalain.

Fontos emiatt a webáruház készítés során a következő 7 dologra figyelni, hogy a webáruházunk ne csak egy 12 egy tucat legyen, hanem kitűnjön a többi közül, s elnyerje a felhasználók tetszését.

1 – Felhasználóbarát tervezés

A webáruház készítés során fontos, hogy az egyszerűségre törekedjünk. Mellőzzük az idegesítő felugró ablakokat, a villogó, lehulló és kurzor effekteket, gyakorlatilag mindent, ami megszakíthatja vagy idegesítheti a vásárlási folyamatot.

A tökéletes felhasználói élmény kialakítása során az oldal gyorsaságát, az egyszerű menüszerkezetet, a könnyen használható keresőt és persze a reszponzív kialakítást kell a középpontba helyezni.

Ezek hiányában a látogató már az első néhány másodperc után elhagyhatja az oldalt, hiszen minek pazarolja az idejét egy elavult, lassú és mobilon alig használható webáruházra?

2 – Vásárlói visszajelzések – megbízhatóság

A webáruház készítés során érdemes arra ügyelni, hogy a termékoldalakon lehetősége legyen a vásárlóknak értékelni és kommentelni a terméket vagy szolgáltatást. Ez azért fontos, mert egy új webáruház esetében a felhasználók lehet, hogy kicsit ódzkodnak a rendelés leadásánál, hiszen nem látnak semmilyen vásárlói visszajelzést azzal kapcsolatban, hogy a cég megbízható tevékenységet folytat-e az interneten.

Nyilván az első napokban alig lesz vásárlói visszajelzés, amelyen lehet segíteni néhány kommenttel, ami a jövőben úgyis automatikus lesz. Ez azért lehetséges, mert az elégedett vagy elégedetlen felhasználók előbb-utóbb leírják az élményeiket a termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban.

3 – Felhasználók által generált tartalom

Ez egy szenzációs marketing eszköz, amelyhez minimálisan kell csak belenyúlni a vállalat büdzséjébe. Érdemes itt kihasználni például az Instagram közösségi média oldalt, s indítani egy játékot a felhasználók között.

Például:

Aki megveszi az adott terméket, s ezt kiposztolja a saját Instagram oldalára a kért hashtag kíséretében, esélye lesz arra, hogy egy 10.000 Ft-os kupont nyerjen, amit egy hónapig válthat be a webáruházban.

Tehát a vállalat oldaláról minimális erőfeszítés kell csak hozzá, s máris emberek ezrei kezdik el használni a vállalat hashtag-jét az interneten, mely segíti a cég, a márka és a termék népszerűsítését.

4 – Biztonságos technikai alapok

Talán 2021-ben már nem kell kiemelni, de mivel mind a mai napig látunk olyan oldalakat, ahol nincs, így írunk erről is. Az a webáruház, amely nem rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, illetve nem szerepel az URL-jében a HTTPS, az olyan, mintha lyukas csónakkal szeretnénk átszelni az Atlanti-óceánt.

A mostani modern böngészők már megjelenítenek egy kis lakatot az URL sáv bal oldalán, mely azt mutatja a felhasználóknak, hogy biztonságosan kezeli a weboldal a felhasználói adatokat.

Ahol ez nincs, ott a böngésző kiírja, hogy nem biztonságos az oldal. Ez pont elég indok a felhasználók számára, hogy azonnal elhagyják a webáruházat, s máshol keressék meg a terméket vagy szolgáltatást.

Amennyiben még nagyobb biztonságot szeretnénk a webáruházban, érdemes lehet elgondolkodni a kétfaktoros hitelesítési metóduson. Sokan ódzkodnak tőle, mert ez egyfajta kényelmetlenséget okoz a felhasználóknak, viszont ha leírjuk nekik, hogy ez az ő adataik biztonsága érdekében történik, máris megengedőbbek és megértőbbek lesznek.

5 – Egyből legyen látható a “Kapcsolat” menüpont

Azok a webáruházak, ahol nagyítóval sem lehet megtalálni a “Kapcsolat” menüpontot, bizony egyből a megbízhatatlan kategóriába esnek. Ha nem lehet elérni a weboldal tulajdonost, üzemeltetőt vagy bármilyen ügyfélszolgálatot, az gyanút fog kelteni a felhasználókban.

Érdemes emiatt a fejlécben, láblécben és a menüben is megjeleníteni az elérhetőségeket. Így egyértelműen azt közvetítjük a felhasználók felé, hogy bátran forduljanak hozzánk, ha kérdésük van egy termékkel, szolgáltatással, a megrendeléssel, a kiválasztási folyamattal vagy például a szállítással kapcsolatban.

6 – Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Ezt a menüpontot azért nem szabad kifelejteni a webáruház készítés során, mert ez azoknak a felhasználóknak szól, akik pont, hogy nem akarnak kapcsolatba lépni velünk. Fontos emiatt különféle témakörök szerint szétszedni és csoportosítani a GYIK tartalmát, hogy a látogatók azonnal megtalálják a keresett információt. Ilyenekre gondolunk például:

 • Szállítás
 • Fizetési módok
 • Regisztráció – saját fiók, személyes adatok
 • Garancia
 • Vásárlástól való elállási szándék kezelése, stb.

7 – Készítsünk bombabiztos termékadatlapot

A termékadatlapokon lévő információknak mindig elegendőeknek kell lenniük ahhoz, hogy vásárlást tudjon kezdeményezni a vevő. Ha nincs fent kép a termékről, esetleg szemetes – homályos a kép, nincs leírás, nincsenek megadva a paraméterek (szín, súly, méret, kiszerelés, darabszám, stb.), akkor igen nehéz lesz vásárlásra buzdítani a felhasználót.

Próbáljunk meg arra törekedni, hogy a lehető legtöbb információt közöljük a termékadatlapokon, amely a következőket takarja például:

 • Magas felbontású, zoomolható termékképek
  • Fontos, hogy több oldalról is készítsünk képeket, illetve arról is legyen fent kép, hogy hogy néz ki belülről (pl. táska), illetve milyen, ha kinyitjuk (pl. pénztárca).
 • Videó arról, hogy milyen a termék vagy szolgáltatás használat közben. Például ruhák esetében egy modellt körbe lehet forgatni, aki különféle pózokban igyekszik bemutatni a ruhát.
 • Minden termékadat:
  • Szín, méret, súly, kiszerelés, márka, típus, alapanyag, minta, erezet, stb.
 • Rövid, de hasznos leírás a termékkel kapcsolatban. Mire jó a termék, mikor és miért lehet használni, kiknek ajánljuk, stb.
 • Kapcsolódó termékek, speciális ajánlatok megjelenítése:
  • Például ha még választ mellé ezt és ezt, akkor kap mellé egy ilyen és ilyen kupont, törzsvásárlói kártyát, ajándékot, ingyenes szállítást, stb.

Konklúzió

A webáruház készítés a mostani technológiai innovációk segítségével igazából már gyerekjáték. Viszont egy olyan webáruházat, amely bevonzza a felhasználókat, kitűnő oldal-élményt nyújt, illetve ahonnan elégedetten távoznak, s térnek vissza rendszeresen a vásárlók, már sokkal nehezebb létrehozni.

Az ördög továbbra is a részletekben bújik meg, így mindenképpen érdemes arra figyelni, hogy milyen elvárásaik vannak 2021-ben a felhasználóknak, amikor online vásárolnak:

 • Legyen gyors a webáruház.
 • Könnyen átlátható legyen a menüszerkezete.
 • Gyorsan lehessen megtalálni benne a keresett terméket vagy szolgáltatást.
 • Ne gátolja vagy szakítsa meg a vásárlási folyamatot valamilyen marketing vagy hírlevél feliratkozási felugró ablak.
 • Üvöltsön a webáruházról, hogy megbízható, tehát jól látható helyekre tegyük ki a “Kapcsolat”, “GYIK” vagy a “Rólunk” menüpontokat.

Általánosságban elmondható tehát, hogyha a felhasználót helyezzük a középpontba, akkor már biztos úton haladunk a webáruház készítés során a sikeres online értékesítés felé.

Megosztás

Post navigation

További cikkek:

No comments yet, be the first!

Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .