Címsorok szerepe a szövegírásban és a keresőoptimalizálásban

A keresőoptimalizálás során elengedhetetlen, hogy az adott weboldal felépítése kövesse a legfontosabb logikai szempontokat, amelyekért többek között a címsorok, felsorolások, félkövér kijelölések, idézetek és dőlt betűs részletek felelnek.

Mivel a keresőkben számos algoritmus teszi lehetővé a keresési eredmények gyors kiadását, így nyilván nem emberek böngészik át a több milliárd webfelület tartalmát, hanem botok. Ezek a botok pedig úgy tudnak gyorsan és hatékonyan dolgozni, ha az adott weboldal felépítése követi a keresők – többnyire a Google – által előírt felépítési sémákat.

A kreatív szövegírás során emiatt elengedhetetlen az, hogy a szövegíró tisztában legyen azokkal az alapvető felépítési formákkal, amelyekkel érthetőbbé és átláthatóbbá tudja tenni mind a keresők, mind az olvasók számára a szöveget.

Mit jelent a Title, H1, H2 és H3 a SEO szövegek esetében?

A Title a címet jelenti magyarul, a H1, H2, H3 pedig az angol Heading 1, 2 és 3 rövidítése, mely 1., 2. és 3. címsort jelent magyarul.

A cím (title) értelemszerűen a szöveg tetején jelenik meg, amelyet a keresők találati oldalain is látni lehet, amikor rákeresünk egy kifejezésre.

A H1, H2 és H3 pedig az alcímeket jelenti, ebben a fontossági sorrendben. Amennyiben hosszú szövegünk van, akkor újra lehet kezdeni a címsorokat, így egy szövegben annyi H1 lehet, ahány fontos nagyobb témát felölel a cikk, s alatta pedig annyi H2 és H3, amennyi ahhoz szükséges, hogy átlátható maradjon a szöveg.

A lényeg csak az, hogy mindig tartsuk be a fontossági sorrendet, hiszen így kaphatunk csak egy logikusan és hierarchikusan felépített szöveget.

A H1 SEO szempontból kiemelt szerepet kap a keresők szemében

Annak ellenére, hogy a legtöbb kereső igyekszik a másodperc töredéke alatt feltérképezni egy weboldalnak a tartalmát, a kitüntetett szerepet a cím után továbbra is a H1 kapja. A SEO-ban emiatt rendkívül fontos az, hogy lehetőleg szerepeljen az adott kulcsszó a címben, illetve egy-egy szinoníma a H1-ben is, hiszen ezt is alaposan szemügyre veszik a keresőbotok.

A SEO szövegírónak emiatt fontos mindig tisztában lennie azzal, hogy hogyan fogalmazza meg a címet, illetve a H1 címsort, hiszen ezek tartoznak a top 5 kritériumba, amelyet megnéznek a keresőbotok, mielőtt felajánlják a felhasználóknak a weboldalt a keresési találatok között.

Címsorok használata a jobb organikus keresési eredmények elérésére

Minél hosszabb szöveget írhat a szövegíró, annál több címsor segítségével tudja szépen tagolni a szöveget. Például egy 1000 szavas cikkben számos H1-et és rengeteg H2-őt és H3-at használhat, hiszen a bekezdések így is elég hosszúak maradnak, s nem tűnik úgy, mintha csak azért tagolná a szöveget, hogy tele legyen felesleges címsorokkal, amelyek egyértelműen a keresőket, nem pedig az olvasókat szolgálják.

A keresőoptimalizálás során emiatt egyre nagyobb igény alakult ki arra a vállalatok körében, hogy a régi és megszokott 2000 karakteres szövegek helyett inkább 5.000 – 10.000 karaktert kérjenek.

Ez nemcsak keresőoptimalizálás szempontból kedvező, hanem amiatt is, mert így valóban részletesen körbe lehet járni egy témát, s nem kell abbahagyni az írást szinte az elején. Egy 2000 karakteres szövegben elég nehéz hasznos és új információkat megosztani az olvasókkal, hiszen ez körülbelül arra elég, hogy nagyvonalakban bemutassuk, hogy miről fog szólni a cikk.

Emiatt a legtöbb vállalat már minimum 5.000 karakteres szövegeket kér, hiszen így akár egy kisebb kutatómunkát is be lehet mutatni egy ilyen hosszú cikkben, amely számos új és értékes információval tud szolgálni az olvasóknak.

Kreatív szövegírás SEO szempontok alapján

Egyre többet hallunk a kreatív szövegírásról, de továbbra is sokan hiszik azt róla, hogy ilyen munka nem is létezik, hiszen mindent az újságírók írnak. Mivel cégünk évek óta foglalkozik kreatív szövegírással, gondoltuk megosztunk néhány kulisszatitkot, amelyet nem feltétlenül tudnak az átlagos felhasználók, amikor az online magazinok cikkeit lapozgatják.

Mit jelent a kreatív szövegírás?

Az újságírókkal ellentétben a kreatív szövegírók egy olyan formában igyekeznek információt juttatni az olvasók számára, amely közli ugyan az elvárt tényeket, de nem a megszokott, gyakran unalmas formában, hanem figyelemfelkeltő, meghökkentő vagy humoros formában.

A kreatív szövegírás rengeteg gondolkodásban, és minimális írásban merül ki, hiszen aki kreatív szövegírónak áll, az addig nem áll neki írni, míg nincs meg teljesen a fejében a szöveg. Ebben az esetben a szövegírás néhány perc alatt megvan, hiszen csak ki kell írni a kész szöveget a fejéből.

A kreatív szövegírók nagy része szellemíró, amely azt jelenti, hogy sosem jelenik meg az ő neve egy-egy magazin cikk alatt, hanem a szerkesztőé vagy a rovatvezetőé. Emiatt nem szabad elhinni sosem, hogy ki írta ezt vagy azt a cikket, mert az esetek többségében az online cikkeket egy kreatív szellemíró írja meg.

Hogy alkalmazza a kreatív szövegíró a SEO-t a munkája során?

Úgy, hogy szépen tagolja a mondandóját, illetve fontos kulcsszavakat és -kifejezéseket használ. Vajon miért nem olvassa el senki sem a felhasználási feltételeket egy online vásárlás során?

Mert unalmas, szinte alig érthető a nem jogi szakmában tevékenykedők számára, illetve trehányul, ömlesztve vannak a szövegek, szinte teljesen bekezdések nélkül. Egy enciklopédia is szebben tagolt, mint egy ilyen unalmas jogi szöveg. Ezért nem is olvassa el őket szinte senki sem.

Amennyiben a kreatív szövegíró nem igyekszik betartani a SEO írott és íratlan szabályait, kevés esélye lesz arra, hogy bárki is elolvassa majd az írásait.

Emiatt fontos a szép tagolás, a címsorok, felsorolások, kiemelések, idézetek, grafikonok, ábrák, képek és videók használata, hiszen csak így lesz igazán színes és figyelemfelkeltő a szöveg, amely egyedisége révén tud kitűnni a tömegből.

Milyen típusú szövegírásban szegíthetünk?

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]