Divat-e még a tartalomlopás, illetve bünteti ezt a Google?

Mi a helyzet a duplikált tartalmakkal? Mennyire etikus a másolás-fordítás 2020-ban?

2020-at írunk, de mind a mai napig találkozunk szinte teljesen lemásolt, tükör-fordított tartalmakkal a neten, így jogosan merül fel egyesekben a kérdés, hogy “no de ezt nem bünteti a Google?” A válasz sajnos igen egyszerű: nem, nem bünteti a másolást a Google, mert a weboldalak több mint 30%-a másolt vagy lopott tartalom.

Amennyiben azt látjuk, hogy a mi weboldalunkat valaki teljesen ellopta, akkor lehetőségünk van ezt jelenteni, és akkor talán van arra esély, hogy indul valamiféle eljárás, és talán letiltja a keresési találatok közül a Google az oldalt, viszont ez nem megy automatikusan, ezt nekünk kell megtennünk, amelyet ezen a linken tehetünk meg.

Elég megnézni a legnagyobb blogokat és portálokat

Ha megnyitjuk bármelyik nagy SEO blogot például, szinte ugyanazt látjuk mindenhol. Ha volt egy nagyobb Google algoritmus update vagy valamilyen előzetes bejelentés, szinte biztosak lehetünk benne, hogy meg fogják említeni, hiszen a szakmába vág az új hír.

Ennek eredményeképp ezeken a blogokon szinte ugyanazt fogjuk látni, mint amit a Google a hivatalos oldalán közzétett, csak nem egy jól átlátható, könnyen értelmezhető, kb 2500 karakteres tömör, lényegretörő szövegben, hanem egy végletekig elnyújtott, rizsával teli, átláthatatlan és felesleges magyarázatokkal megspékelt szöveget fogunk kapni.

Magyarul egy megSEOzott tartalmat, amitől azt várják ezek a nagy SEO blogok, hogy őket fogja majd a Google kiadni a kíváncsi felhasználóknak. Oh, az irónia…

Hasonló a helyzet a hírportálokkal is, annyi különbséggel, hogy ki erre ferdíti az igazságot, ki pedig arra. A tartalom szinte ugyanaz mindenhol, csak a körítés vagy a kommentár más egy kicsit.

Ha a Google büntetné a másolt vagy duplikált tartalmakat, akkor nem lennének blogok, hírportálok, hobbi oldalak, csináld magad blogok, receptes oldalak, és a lista természetesen végtelen.

Mi van akkor, ha egy csaló teljesen ellopja és lemásolja a weboldalunkat?

Volt már rá példa, hogy jól menő website-okat támadtak így meg tolvajok, ami azt jelentette, hogy a szövegezést egy az egyben kimásolták, esetleg lecserélték a képeket újabbakra, de a tartalom, a színséma, a menüszerkezet, az oldal funkcionalitása, szinte minden megegyezett az eredetivel.

Volt olyan, aki azért bukott le, mert elfelejtette átírni a kapcsolat menüpont tartalmát. Erre mondják azt, ha lopunk, legalább csináljuk profin. Nekik ez sem ment, lebuktak, az oldalt pedig letiltották a bejelentést követően.

Sajnos az ilyen esetek nem ritkák, viszont ha folyamatosan figyeljük a Google keresésekre kiadott eredményeket, akkor előbb-utóbb szembe találkozunk a tolvaj oldallal, ami akár meg is előzheti a mi weboldalunkat a találati listán.

Ez persze egy kellemetlen helyzet, de ahogy már a cikk elején említettük, ezt be tudjuk jelenteni a Google-nek, hogy intézkedjen; magyarul szedje ki az oldalt, s ne jelenítse meg a találatok között.

Hogy lehet akkor küzdeni a másolás ellen?

Vannak különféle oldalak, némelyek ingyenesek, mások fizetősek, de a lényeg ugyanaz: URL-ek alapján ki tudja listázni az adott rendszer, hogy a kért weboldalt valaki lemásolta-e vagy sem. Így nekünk is könnyebb a nyomozás, hiszen nem manuálisan kell keresgélni a csaló oldalakat.

Ilyen szolgáltatást nyújt például a CopyScape, a DMCA Scan, vagy a Google Alerts is. Hobbi weboldal szerkesztőknek elegendőek lehetnek az ingyenes verziók, de a vállalatok már nem szokták sajnálni az ilyen típusú szolgáltatásokra a pénzt, hiszen a másolás kivédése nagyon fontos biznisz szempontból.

Divat 2020-ban lefordított tartalmat kitenni?

Persze, és amíg a magyarok nem tanulnak meg rendesen angolul – amíg élnek még a szinkronstúdiók – addig lesz is fordított tartalom szinte mindenhol. Mindegy, hogy a híreket olvassuk, egy csináld magad blogot, egy receptes oldalt vagy egy barkács blogot nézegetünk, szinte garantált, hogy az “egyedi ötleteket” meg fogjuk találni valamelyik angol nyelvű oldalon.

De ezen sem érdemes elképedni, hiszen az angol oldalak is folyton egymásról másolnak. Megnézhetjük például a lakberendezési blogokat, és szinte mindenhol ugyanazt fogjuk látni, csak angolul:

  • 5 reasons to choose hardwood floors
  • 5 advantages of hardwood floors
  • 5+1 ideas on how to choose the best hardwood floors
  • Want to buy hardwood floors? Let’s look around with our professional interior designer XY.

Mivel a magyar közönség nagy része még mindig nem tud és egyesek talán már sosem fognak megtanulni angolul, így bármelyik jól menő magyar blogger csinálhatja azt, hogy az adott témát beírja angolul a Google-be, kinéz egy csinos blog posztot, és már fordítja is le a saját közönségének, s eladja úgy, mintha ő írta volna.

Nemcsak egyéni bloggerek csinálják ezt, hanem cégek ezrei is a vállalati blogokban, amiket szerencsére nem nagyon olvas senki sem, maximum a Google, hiszen főképp neki szól az a rengeteg semmitmondó bejegyzés.

Mi a helyzet a duplikált tartalommal?

Duplikált tartalom és duplikált tartalom között is van különbség. Nézzünk néhány példát!

Webáruházak és duplikált tartalom

A legtöbb webáruházban óhatatlanul létrejönnek duplikált tartalmak, amelyeket a szűrési feltételekkel tudunk létrehozni. Például kereshetünk piros női cipőre, s ezt a rendszer 100 oldalon keresztül fogja mutatni. Lényegtelen, hogy a 100 oldalon különféle cipőket látunk, de ez negatívan befolyásolná az indexelést, így általában az első két lépcsőig, maximum 3 lépcsőig szokás engedni indexelni ezeket a tartalmakat, s a további 100 oldalt már nem.

Weboldalak, blogok és duplikált tartalom

A különféle linképítési technikák között szerepel ez a megoldás, hiszen rengeteg olyan hely van az interneten, ahol egy az egyben be tudunk másolni egy kész tartalmat ahelyett, hogy csak odadobnánk a kommentek közé egy backlinket.

Például a Linkedin-en vagy a Redditen ezek jól működnek, de csak akkor, ha az adott téma vagy fórum szabályzat engedi az ilyesmit. Például egy hosszabb válasz esetében egyszerűbb egy pontosan megírt szöveget beírni, mint egy linket berakni, amire nem biztos, hogy rákattintanak. Persze a beírt szöveg után be lehet tenni a linket – ha engedi a rendszer -, hogy további információt tudjunk nyújtani az érdeklődőknek.

Tehát ebben a formában a duplikált tartalmat mi magunk készítjük, s tesszük közzé több helyen is, nem pedig tőlünk lopja el valaki az eredeti szöveget vagy ötletet. Ez főként egyes marketing stratégiák része, amit csak akkor érdemes kihasználni, ha a SEO-SEM szakemberek tökéletesen tisztában vannak a duplikált tartalom SEO-ra tett hatásával.

Összegzés

A Google továbbra is előnyben részesíti az értékes tartalmakat, így annak ellenére, hogy nem bünteti a másolást, azért ne ezt válasszuk, hanem hozzunk létre egyedi szövegeket, mert az hosszútávon jobban megéri.

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]