Elveszi-e a ChatGPT a szövegírók munkáját a jövőben?

Amióta megjelent az OpenAI ChatGPT mesterséges intelligencián alapuló chat programja, azóta pánikolnak a szövegírók. Itt viszont fontos kiemelni azt, hogy milyen szövegírók pánikolnak, és milyen típusú szövegírásról van szó.

Milyen szövegírók pánikolnak?

Azok, akik már eleve jó hírnévvel rendelkeznek és kényelmes megélhetést tudnak biztosítani maguknak? Azok, akik már évek óta ugyanazt a magas színvonalat hozzák minden egyes szövegírásakor? Azok, akik mindig betartják a határidőket? Azok, akik sosem fogynak ki az egyedi ötletekből még akkor sem, ha a hónapban már a 40. minőségi tartalmat kell írniuk a női táskákról?

Nem, nem ők pánikolnak. A fent említett írók továbbra is írnak. Továbbra is kreatívak. Továbbra is jobbnál-jobb ötletekkel állnak elő. Továbbra is hozzák az eddig megszokott nívót.

Akiknek álmatlan éjszakáik vannak ChatGPT megjelenése óta, azok általában azok az írók, akik képtelenek egyedi, érdekes, értékes és megosztásra érdemes szöveget kreálni, mert nem valami jók a szakmában.

Ők azok, akik több időt töltenek vázlatok irogatásával, mint magával a szöveg megírásával. Ők azok, akiknek hirtelen ablakot kell pucolniuk, hátha megjön közben az ihlet. Ők azok, akik ihlet híján fordításra fanyalodnak, mert képtelenek összehozni egy egyedi szöveget egy adott témáról. Ők azok, akik nem olvasnak eleget, hogy megfelelő szókincsük és tematikus tudásuk legyen, bármilyen tárgyról is kelljen írni. Ők azok, akik nem rendelkeznek elég önbizalommal, mert valahol mélyen tudják, hogy igazából nem is olyan jó szövegírók.

Ők pánikolnak. A tehetséges szövegírók nem.

A jó szövegíró eszközként tekint ChatGPT-re, nem mint vetélytársra

Hagyjuk a pánikolást a kevésbé rátermett íróknak, és nézzük meg inkább azt, hogy milyen lehetőségeket rejt ChatGPT azok számára, akik tudják, hogy ChatGPT nem is olyan okos, mint amilyennek egyes félelmet generáló médiumok azt beállítják.

Mire lehet használni ChatGPT-t, ha online szövegírásról van szó?

Mivel több típusú online szöveg van, érdemes külön szedni a különböző online szövegeket.

Hosszabb online szövegek

 • Blog
  • Vállalati blogok
  • Személyes blogok
 • Weboldal szöveg
  • Vállalattal kapcsolatos szövegek (Rólunk, Szolgáltatások, Filozófiánk, Szállítás, Garancia, stb.)
  • Termékkategória szövegek (Táskák, Ruházat, Cipők, Kiegészítők, stb.)
  • Termékleírások (Kék Budmil válltáska, stb.)
 • PR cikkek
  • Hírportálokon, online szakmai magazinokban megjelenő cikkek
 • Sales cikkek
  • Vállalatok termékeit, szolgáltatásait promotáló cikkek, amelyek valamilyen releváns témájú weboldalon jelennek meg.
 • Hírportálokon hírek, véleménycikkek, stb.
 • PDF-ek, E-könyvek
  • Tananyagok
   • Tanuljunk meg… (főzni, barkácsolni, varrni, kertészkedni, stb.)
   • Edzéstervek
   • Táplálkozás, receptek, stb.
  • Könyvek, ingyenesen / fizetős letölthető anyagok

Hosszabb terjedelmű online szövegek esetében nem érdemes arra használni ChatGPT-t, hogy megírja nekünk a szöveget, hiszen üvölteni fog róla, hogy nem ember írta, pláne, ha érzékeny a téma. Ne kövessünk el ilyen ostoba hibát.

Ha nehezen indulunk el egy témán, megkérhetjük, hogy adjon ötleteket, hátha megtetszik valamelyik, és el tudunk indulni rajta. 

Miután már megírtuk a szöveget, megkérhetjük ChatGPT-t, hogy egyszerűsítse le a szöveget. Megnézhetjük, hogy hol volt sok rizsázás, és ha egyetértünk, akkor használhatjuk a javításait, de lehetőleg úgy, hogy az teljes mértékben idomuljon az írási stílusunkhoz.

Arra is megkérhetjük, hogy adjon címet, alcímeket a szövegünknek, hátha előjön valami frappánsabb variációval. Sosem lehet tudni, egy próbát megér.

Arra is jó lehet ChatGPT, hogy írjon nekünk egy rövid összegzést a szöveg végére. Egy 30.000 karakteres szöveg esetében szükség van egy zárszóra a végén. Meg lehet nézni, mit ajánl fel. Lehet, hogy elfogadjuk, lehet hogy javítani kell, lehet, hogy kuka lesz az egész.

Rövidebb online szövegek

 • Reklámszövegek
  • Weboldali promóciós szövegek
  • Online hirdetések, PPC kampányok, stb.
 • Közösségi média posztok
  • Instagram, Facebook, Twitter, stb.
 • Hírlevelek, törzsvásárlói programok, nyereményjátékok, stb.

Reklámok esetében rendkívül hasznos lehet ChatGPT, hiszen kérhetünk tőle reklámszöveget, csak pontosan le kell neki írni, hogy milyen a márka, a közönség, a stílus, a termék, a kulcsszavak, illetve a karakterlimit.

Persze itt már felmerül a kérdés, hogy megéri-e ennyit magyarázkodni, hiszen ha az a dolgunk, hogy reklámszöveget írjunk, akkor valószínűleg kreatívak vagyunk és több időnk menne el azzal, hogy elmagyarázzuk ChatGPT-nek, hogy mit szeretnénk. Ennyi idő alatt 10 reklámszöveget is megírhatunk. Ötletelgetésnek viszont jó lehet.

ChatGPT írhat közösségi média posztokat is, viszont sose kövessük el azt a hibát, hogy automatikusan kitesszük a generált tartalmat, mert csúnyán visszaüthet, ha valami kétértelmű vagy akár sértő benne.

Hírlevél variációkat is kérhetünk tőle, hátha tud ajánlani valami csinos verziót, hiszen itt azért nem kell annyira kreatívnak lenni, inkább lényegretörőnek. Persze fontos az, hogy valamilyen tevékenységre, pl.: vásárlásra ösztönözzük a felhasználót.

Szerény írói véleményem szerint nem érdemes pánikolni ChatGPT miatt, hiszen ez csak egy program, nincs személyisége, nincsenek érzelmei és nem tud egyedi hangon írni. Tettetni tudja, de ezzel nem megy sokra, hiszen minden írónak megvan a maga stílusa, s amint eltér ettől, az olvasói eltávolodnak majd tőle, hiszen pont az egyedi stílusa, szókincse, szerteágazó tudása és lebilincselő mondatszerkesztése miatt szeretik.

ChatGPT egy eszköz arra, hogy ötletelgessünk, variáljunk ezt-azt, segítsen lerövidíteni egy szöveget, vagy megírni egy egysoros reklámszöveget.

De komolyabb szövegírásra egyelőre nem használnám. Kikérem magamnak, hiszen épp most néztem tükörbe, és igencsak emberi alakom volt. :))

Azért holnap is belenézek a tükörbe. Sosem lehet tudni…

Ha szövegírásra lenne szükséged, kattints bármelyik gombra!

[adln-quotes limit=3]