Fresh content vs. SEO – azaz mennyire fontos SEO szempontból a friss tartalom 2022-ben?

Egyre többször jelenik meg a SEO-ban a friss tartalom, mint lehetséges besorolási tényező a SERP-eken. Egyesek szerint egy friss tartalom előrébb kerül a keresési találati oldalon, mások szerint pedig a régi, úgynevezett örökzöld tartalmak is kiválóan tudnak teljesíteni a megjelenésük után évekkel később is.

Viszont aki régóta dolgozik a SEO szakmában, az nagyon jól tudja, hogy nem lehet egyik állításról sem egyértelműen kijelenteni, hogy igaz, hiszen mint az élet legtöbb területén, a SEO esetében is az ördög a részletekben bújik meg.

Nézzük meg, hogy mikor részesíti előnyben a Google a friss tartalmakat, s mikor nem. Illetve adunk egy átfogó magyarázatot is arról, hogy pontosan mi számít friss tartalomnak. Lássuk a részleteket!

Mit értünk friss tartalom alatt?

A friss tartalom kifejezés alatt olyan tartalmat értünk, amely természetében és jelentésében dinamikus. Tehát a friss vagy új tartalom nem feltétlenül egy vadonatúj tartalmat takar, hanem a tartalom mögötti jelentést, illetve ennek aktualitását.

Tegyünk különbséget a friss tartalom és a gyakori tartalom publikálás között

Ha egy teljesen új tartalmat feltöltünk az internetre, annak nagy valószínűséggel nem lesz elég visszamutató linkje ahhoz, hogy csak azért mert friss tartalom, előrébb kerüljön a keresők találati oldalain.

Fontos azt is figyelembe venni, hogyha egy adott weboldalra minden nap kiteszünk egy teljesen új tartalmat, akkor ezzel arra ösztönözzük a keresőt, hogy gyakrabban térképezze fel az oldalunkat, új tartalom után kutatva.

Ez pedig azt az “érzetet” kelti a keresőben, hogy az oldallal nap mint nap foglalkoznak, frissítik, tehát nincs elhanyagolva. Ez pedig alapvetően egy pozitív jelzés a kereső számára, hiszen nem egy elavult oldalként tartja számon, hanem egy aktív webhelyként.

Persze a másik oldalra is van példa, hiszen vannak olyan weboldalak, amelyek havonta egyszer vagy még ritkábban tesznek ki friss tartalmat az oldalukra, s mégis előkelő helyen szerepelnek a találati listán.

Tehát nem lehet azt mondani, hogy egyik gyakorlat jobb, mint a másik, mert ez az esetek többségében téma-specifikus probléma.

A hírportálok esetében fontos a friss tartalom – Google Freshness update

A legtöbb online hírportál esetében a keresők akár óránként is feltérképezik az oldalt, hiszen ezeken a webhelyeken rengeteg cikk jelenik meg 24 óra leforgása alatt.

Ez azért lényeges, mert ha van egy fontos világesemény, amelynek követni szeretnék a felhasználók az aktuális fejleményeit, nem a tavalyi, de nem is a tegnapi híreket szeretnék látni, hanem a legfrissebbeket.

A Google Freshness update csak bizonyos, aktualitást érdemlő lekérdezések esetén részesíti előnyben a friss tartalmakat, amelyeket széles körben QDF (Queries that Deserve Freshness) néven ismerünk.

Emiatt a legutóbbi friss események, vagy aktuális témák, (természeti katasztrófák, celeb hírek), rendszeresen visszatérő események (olimpia, konferencia, sportesemények), illetve termékekkel kapcsolatos információk esetében kap óriási szerepet ez az update.

Ha megváltoztatunk egy régi tartalmat, akkor az friss tartalom lesz?

Tartalom frissítése aktualitásokkal

Amennyiben néhány hónapja vagy évvel ezelőtt közzé tettünk a weboldalunkon például egy D-vitaminnal kapcsolatos bejegyzést, ahol az akkori kutatásoknak megfelelően csak 600 NE-nyi volt az ajánlott adag, s átírjuk az ajánlott adagot minimum 5000 NE-re, illetve friss kutatási eredményekkel egészítjük ki az írásunkat, akkor ez a tartalom egy frissített, azaz updatelt tartalom lesz.

Beletehetünk csinos infográfokat, videókat orvosi konferenciákról, betegek gyógyulási történeteit, stb-t. Azaz a régi tartalmat számos újítással, aktualitással töltjük fel. Lehet, hogy a bevezető rész a régi marad, viszont a tartalom nagy része friss adatokat és aktuális információkat tartalmaz majd.

Miért jó módszer így frissíteni a régi tartalmakat?

Azért, mert mivel ez egy régi oldal, így valószínűleg sok backlinket kapott már, azaz a kereső szemében egy megbízható, leinformálható oldalról van szó. Tehát már nem kell magas szinten versenyeznie a többi, hasonló témájú weboldallal új backlinkekért, mert már a múltban megkapta a keresők találati oldalain a kiérdemelt magas helyezését.

Egyszerűen fogalmazva: ez egy bejáratott oldal, amelyen új tartalom jelenik meg, mely egy pozitív faktor a kereső szemében. Tehát nagy valószínűséggel hasonlóan jól, vagy akár jobbban is szerepel majd a SERP-eken a frissített tartalom.

Tartalom dátumának, címének frissítése

Ez egy eléggé szürke zóna, hiszen ma már nem lehet olyan könnyen átverni a keresőket azzal, hogy a címbe biggyesztünk egy idei dátumot, illetve átírjuk a publikálás időpontját.

Ettől a tartalom nem lesz tele friss adattal, így nem is nyújt releváns információt egy aktuális témáról. Emiatt ezt a típusú “tartalomfrissítést” inkább érdemes hanyagolni, helyette viszont ajánlott az új tartalmak címében szerepeltetni az aktuális évszámot.

Például 2022-es nyári női cipőtrendek, illetve a Nyári cipőtrendek elnevezések esetén az előbbi cím lesz sikeresebb, hiszen ez egy friss tartalom, amelynek a címében benne van az évszám, amelyre utal a cikk.

Konklúzió

A Google előnyben részesíti a frissebb keresési eredményeket, de csak bizonyos esetekben, mint például a híroldalakon.

Az aktualitást mutató tényezők, mint például a címben szereplő aktuális év vagy dátum, hatással lehetnek az átkattintási rátára (CTR), ami magasabb helyezést eredményezhet.

Több új tartalom rendszeres publikálása is segíthet abban, hogy több backlinket tudjon gyűjteni egy oldal, amely képes növelni a webhely megbízhatóságát és tekintélyét a konkurens site-okkal szemben.

Szövegírásra van szüksége?

[adln-quotes limit=3]