Google logó történelem – Avagy miért lett ilyen a Google logója?

Ebben a cikkünkben megtárgyaljuk, hogy mit jelent a Google szó, hogy érte el a mostani kinézetét maga a Google logó, illetve arra is fényt derítünk, hogy hogyan vált szinte a semmiből egy keresőóriássá a ma milliárdok által használt keresőmotor.

BackRub, mint a Google elődje

A kaliforniai Stanford Egyetem hallgatói Larry Page és Sergey Brin fejlesztette le az első web-alapú keresőmotort 1996-ban Scott Hassan és Alan Steremberg segítségével, ami eredetileg az egyetemen egy kutatási projekt volt, s a BackRub nevet kapta.

A Google első verziója 1996. augusztusában jelent meg a Stanford Egyetem weboldalán. A Google.com domaint 1997-ben, s magát a Google céget pedig 1997. szeptember 15-én regisztrálták be.

Miért pont Google?

A Google név a googol elírása, amely egy hatalmas számot jelent, ami egy 1-essel kezdődik és 100 nullával végződik. Page és Brin egy cikkükben így magyarázták a Google elnevezését:

“Azért választottuk a rendszer nevének a Google-t, mert ez a googol vagyis 10100 elírása, ami jól illeszkedik a célunkhoz, mely nem más, mint egy nagyszabású keresőmotor létrehozása.”

Érdekesség:

2006-ban az Oxford English Dictionary-be is bekerült a Google szó, mely egy igét takar, ami a Google keresőmotor használatára vonatkozik, hogy információt szerezzünk az interneten.

Hogy jött létre a Google logója?

Számos változtatáson esett át az elmúlt évek alatt a Google logója. Nézzük meg a verziókat!

A Google logó reagál az aktuális eseményekre is

Számos alkalommal láthatták a felhasználók, hogy a Google logója a kereső főoldalán időnként megváltozik. Eleinte csak a grafikát módosították a dizájnerek, később, a technológia fejlődésével pedig videókhoz hasonló effekteket is láttunk.

Íme néhány esemény, amikor érdemes figyelni a Google logó változását:

 • Újév
 • Karácsony
 • Halloween
 • Olimpiai játékok
 • USA Függetlenség napja
 • Hálaadás napja
 • Valentin nap
 • Nőnap
 • Anyák napja
 • Apák napja
 • Föld napja

A vállalat igyekszik mindig aktualizálni a logó kinézetét, így híres emberek születési vagy halálozási évfordulóján, fontos ünnepek és aktuális események miatt is gyakran előrukkol valami új logóval.

Van olyan is, amikor valamilyen interakcióra készteti a usert, hiszen sokan szeretnek klikkelgetni, pláne akkor, ha az valamilyen reakcióra készteti a logó viselkedését. A vállalat ezt jó mókának tartja, az embereknek is tetszik, így szinte mindig pozitív az aktuális ideiglenes újítás fogadtatása.

Hogyan vált keresőóriássá a Google?

1998 végén, amikor a Google még bébi méretű keresőnek számított, akkor már számos olyan keresőmotor volt a piacon, amire a tőzsdén a befektetők úgy tekintettek, mint a web jövőjére. Ezek voltak például az Excite.com, a Lycos, a Netscape’s Netcenter, az AOL.com, a Go.com, vagy az itthon is ismert Yahoo! és MSN.com is.

A nagy változást a 2000-es évek hozták meg a Google-nek

Sok felhasználó kezdett el átváltani az eddig létező keresőmotorokról a Google-re, mert nagyon egyszerű, minimalista és letisztult dizájnt használt a cég szinte a kezdetektől fogva.

Annak ellenére, hogy az alapító tagok az elején még ellenezték a hirdetéseket, gyorsan belátták, hogy valamiből fenn kell tartani a keresőt, így hagyták, hogy szöveges hirdetéseket tegyenek közzé a cégek, amelyek kulcsszavakra tudtak licitálni.

Ez a típusú hirdetési forma nem volt újdonság, sőt pereskedés is lett belőle, mert ezt eredetileg a Goto.com találta ki, amit később felvásárolt a Yahoo!, amelynek később sikerült megállapodnia a Google-lel, s a keresőóriás folytathatta csendesen a profit-növekedést a háttérben.

2004-ben jelent meg a híres-hírhedt “Don’t be evil” magatartási kódex, amelyben azt próbálták hangsúlyozni, hogy abban hisznek, hogy jó dolgokat készítenek ezzel az emberiség számára, még akkor is, ha le kell mondaniuk a rövidtávú nyereségekről.

2005-ben a Google értéke körülbelül 52 milliárd USA dollárra volt tehető, így a tőzsdei érték alapján a világ egyik legnagyobb médiavállalatává vált.

Folyamatos a verseny a Google és a Microsoft között

A két cég szinte egymás tükörképe is lehetne. Nézzük meg ezt a kis táblázatot!

Termék típusaMicrosoftGoogle
E-mailHotmailGmail
KeresőBingGoogle
Élő térképWindows Live LocalGoogle Earth
BöngészőInternet Explorer / EdgeGoogle Chrome
Irodai programokMicrosoft OfficeGoogle Drive

Természetesen folyamatosan próbálják egymást felülmúlni a tech cégek, így ez nem is meglepő annyira. Nemcsak a Microsoft, de az Amazon, a Facebook vagy az Apple is igyekszik a lehető legtöbb usert a saját termékei felé csábítani, kisebb-nagyobb sikerrel.

Persze mindegyik cégnek megvan a maga specialitása, így nem lehet őket pontosan összehasonlítani, de azért látjuk a folyamatos harcot a felhasználókért, hiszen amikor az egyik előrukkol egy új szolgáltatással, a többi is szinte azonnal reagál a piaci mozgásokra, hiszen másképp lemaradna a versenyben.

Zseniális eszközök a Google keresőben

Nemcsak keresésre jó a Google, hanem különféle számításokra vagy matematikai, fizikai feladatok elvégzésére is. Ennek eredményeképp például ha beírjuk, hogy 5 feet to m, akkor a kereső automatikusan átváltja az 5 lábat valahány méterré nekünk. Hasonló a helyzet a hőmérséklettel, hiszen sokan Fahrenheitben mérnek, nem pedig Celsiusban. De ha ki akarjuk számolni, hogy mennyi 9234*125, akkor azt is automatikusan kidobja nekünk, mint eredményt.

Emiatt lehet az, hogy annak ellenére, hogy bizonyos problémák ennél a keresőóriásnál is akadnak, az emberek a kényelmes és sokoldalú használat miatt nem hajlandóak másik keresőt használni, mert ez egyszerűen túl sokat tud, s bizony nagyon gyorsan válaszol a különféle kérdésekre vagy keresésekre.

Problémák a Google-lel

Egyre több felhasználónak tűnik fel, hogy olyan hírportálok jelennek meg találatként a keresőben egy-egy kulcsszóra vagy témára, amelyek köztudottan és bizonyítottan elferdítik a valóságot, így félrevezetik a nyilvánosságot.

Van olyan is, amikor egy hiteles oldalt nem jelenít meg a kereső, mert valamiért úgy indexelte be az oldalt, mint nem megbízható médiumot, holott az oldal tele van bizonyítékokkal alátámasztott tényekkel.

Annak ellenére, hogy erről tud a keresőóriás, ezt a mesterséges intelligenciát használó robotok hibájának tekinti, amin elvileg dolgoznak a programozók, hogy jobb felhasználói élményt tudjon nyújtani a kereső használata.

Bármi is legyen a valóság, a Google nagyon jól tudja, hogy továbbra is a többségnek pozitív felhasználói élményt nyújt, így nem fogja csődbe vinni egy-két malőr.

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]