Hogyan változnak a PR cikk árak?

A PR cikk árak kb 5.000 Ft-tól kezdődnek, a határ pedig a csillagos ég. Mi kell ehhez, és kinek érdemes egyáltalán a forgalmas portálokon szponzorált hirdetéseket kitennie? Olvass tovább, hogy megtudd, milyen tényezőkön múlik az, hogy vállalkozásod PR cikkei hova és hogyan fognak kikerülni.

Multik és PR cikk árak – luxus kategória

Egy multinacionális cégnek csak a marketing kampányaira van több millió forintja havonta, így nem gond egy ekkora vállalatnak szövegenként 100.000 Ft-ot is kifizetni egy-egy professzionálisan kialakított PR cikkért.

Valamit valamiért.

Ezért a magas PR cikk árért nem a cuki cicákról vagy a legtutibb piros női táskákról fog szólni a szponzorált tartalom, hanem komoly tanulmányok és hivatalos iratok vannak ilyenkor referenciaként feltüntetve, hogy az adott PR cikk ára egyenesen arányos legyen a minőségi tartalmi elvárásokkal.

Tipikus példái az ilyen magas költségvetésű PR cikkeknek azok a fontos tudományos kísérleteken és kutatásokon alapuló cikkek, amelyekre a gagyi portálokon hivatkoznak a szövegírók – ha hivatkoznak egyáltalán.

Az így elkészült PR cikkek általában nem a hírportálokra vagy az aktuális dolgokkal foglalkozó weboldalakra kerülnek ki, hanem az adott iparághoz köthető komoly szakmai online magazinok és tudományos folyóiratok webes felületeire.

Ebben az esetben a szakmai tudást, illetve az adott nívós szakmai portál üres helyeit kell megfizetni, melynek ára azon múlik, hogy mennyit kér el az író, illetve mennyiért tudja biztosítani a szabad helyet az adott tudományos webes felület.

Középvállalatok és PR cikk árak – prémium kategória

A középvállalatoknak szintén lehet akár milliós nagyságú a marketing büdzséje, viszont itt azért nagyon meggondolják a tulajdonosok, hogy pontosan hogyan költik el ezt az összeget, hiszen nem minden esetben éri meg hatalmas pénzeket szánni egy-egy PR cikkre, ha például a Google Ads kampányok sikeresen szerepelnek.

A középvállalatoknak emiatt a PR cikk árak 5.000 és 50.000 Ft között mozognak, mely nagyban függ attól, hogy mik az elvárásai a cégnek egy-egy szöveg kapcsán. Függ ez attól, hogy az adott SEO-SEM cégnek milyen kapcsolatai vannak, hiszen ha ismer több gyakran látogatott portál szerkesztőt vagy cégcsoportot, akkor sokkal kedvezményesebb áron tud kitenni szponzorált tartalmakat ezekre a sokak által látogatott hírportálokra vagy magazinokba, mint az, aki az utcáról próbál bejutni egy ilyen webes felületre.

Ezek a cégek inkább marketing szöveget szoktak kérni a tudományos tartalom helyett, így az ilyen típusú PR cikkeket többnyire a cég tevékenységei /termékei/ szolgáltatásai köré írják a szövegírók, nem pedig tudományos cikkek alapján.

Ezek a PR cikkek a különféle hírportálok például gazdasági, divat, a cég tevékenységi köréhez fűződő rovatában szoktak megjelenni, s általában egy problémát írnak le, melyre a szponzor terméke adja a megoldást.

Kisvállalatok és PR cikk árak – standard kategória

Egy kisvállalkozásnak nincsenek milliói havonta marketing kampányokra, így ezek a cégek a standard PR cikk árakat tudják megfizetni.

Mit jelent ez? Mit takar ez?

A standard PR cikk árak általában 5000-15.000 Ft között mozognak, de mivel a legtöbb SEO-SEM cég csomagban ajánlja ezt a szolgáltatást, így havonta néhány tízezer forintért már 3-5 cikket el tudnak így helyezni bizonyos portálokon a marketingesek.

Hova kerülhetnek ki ennyiért a PR cikkek így?

Ebben az esetben a lokális SEO veszi át a stafétabotot, hiszen ezek a cégek nyilván nem tudják kifizetni a menő hírportálok rovataiban lévő szabad helyeket, így a helyi online magazinok, regionális online portálok, illetve a kisebb látogatottságú oldalakra fognak kikerülni az így készített PR cikkek.

Ezért a PR cikk árért cserébe pedig egy általános típusú, de tudományos információt nem tartalmazó szöveget kap a vásárló, amit a közvetlen közönsége tud elolvasni a helyi online magazinokban. Egy ilyen cikk többnyire egy általános problémát ír le, majd megemlíti a vállalatot vagy a terméket, amely köré épült az egész PR cikk.

Konklúzió

Nincs gagyi vagy szedett-vetett szöveg egyik verzióban sem, hiszen mindig a minőségre törekednek a szövegírók, viszont a befektetett munka egyenesen arányos azzal az összeggel, amelyet a cég szán egy-egy PR cikkre.

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]