Hogyan változnak a PR cikk árakat?

A PR cikk árak kb 5.000 Ft-tól kezdődnek, a határ pedig a csillagos ég. Mi kell ehhez, és kinek érdemes egyáltalán a forgalmas portálokon szponzorált hirdetéseket kitennie? Olvass tovább, hogy megtudd, milyen tényezőkön múlik az, hogy vállalkozásod PR cikkei hova és hogyan fognak kikerülni.

Multik és PR cikk árak – luxus kategória

Egy multinacionális cégnek csak a marketing kampányaira van több millió forintja havonta, így nem gond egy ekkora vállalatnak szövegenként 100.000 Ft-ot is kifizetni egy-egy professzionálisan kialakított PR cikkért.

Valamit valamiért.

Ezért a magas PR cikk árért nem a cuki cicákról vagy a legtutibb piros női táskákról fog szólni a szponzorált tartalom, hanem komoly tanulmányok és hivatalos iratok vannak ilyenkor referenciaként feltüntetve, hogy az adott PR cikk ára egyenesen arányos legyen a minőségi tartalmi elvárásokkal.

Tipikus példái az ilyen magas költségvetésű PR cikkeknek azok a fontos tudományos kísérleteken és kutatásokon alapuló cikkek, amelyekre a gagyi portálokon hivatkoznak a szövegírók – ha hivatkoznak egyáltalán.

Az így elkészült PR cikkek általában nem a hírportálokra vagy az aktuális dolgokkal foglalkozó weboldalakra kerülnek ki, hanem az adott iparághoz köthető komoly szakmai online magazinok és tudományos folyóiratok webes felületeire.

Ebben az esetben a szakmai tudást, illetve az adott nívós szakmai portál üres helyeit kell megfizetni, melynek ára azon múlik, hogy mennyit kér el az író, illetve mennyiért tudja biztosítani a szabad helyet az adott tudományos webes felület.

Középvállalatok és PR cikk árak – prémium kategória

A középvállalatoknak szintén lehet akár milliós nagyságú a marketing büdzséje, viszont itt azért nagyon meggondolják a tulajdonosok, hogy pontosan hogyan költik el ezt az összeget, hiszen nem minden esetben éri meg hatalmas pénzeket szánni egy-egy PR cikkre, ha például a Google Ads kampányok sikeresen szerepelnek.

A középvállalatoknak emiatt a PR cikk árak 5.000 és 50.000 Ft között mozognak, mely nagyban függ attól, hogy mik az elvárásai a cégnek egy-egy szöveg kapcsán. Függ ez attól, hogy az adott SEO-SEM cégnek milyen kapcsolatai vannak, hiszen ha ismer több gyakran látogatott portál szerkesztőt vagy cégcsoportot, akkor sokkal kedvezményesebb áron tud kitenni szponzorált tartalmakat ezekre a sokak által látogatott hírportálokra vagy magazinokba, mint az, aki az utcáról próbál bejutni egy ilyen webes felületre.

Ezek a cégek inkább marketing szöveget szoktak kérni a tudományos tartalom helyett, így az ilyen típusú PR cikkeket többnyire a cég tevékenységei /termékei/ szolgáltatásai köré írják a szövegírók, nem pedig tudományos cikkek alapján.

Ezek a PR cikkek a különféle hírportálok például gazdasági, divat, a cég tevékenységi köréhez fűződő rovatában szoktak megjelenni, s általában egy problémát írnak le, melyre a szponzor terméke adja a megoldást.

Kisvállalatok és PR cikk árak – standard kategória

Egy kisvállalkozásnak nincsenek milliói havonta marketing kampányokra, így ezek a cégek a standard PR cikk árakat tudják megfizetni.

Mit jelent ez? Mit takar ez?

A standard PR cikk árak általában 5000-15.000 Ft között mozognak, de mivel a legtöbb SEO-SEM cég csomagban ajánlja ezt a szolgáltatást, így havonta néhány tízezer forintért már 3-5 cikket el tudnak így helyezni bizonyos portálokon a marketingesek.

Hova kerülhetnek ki ennyiért a PR cikkek így?

Ebben az esetben a lokális SEO veszi át a stafétabotot, hiszen ezek a cégek nyilván nem tudják kifizetni a menő hírportálok rovataiban lévő szabad helyeket, így a helyi online magazinok, regionális online portálok, illetve a kisebb látogatottságú oldalakra fognak kikerülni az így készített PR cikkek.

Ezért a PR cikk árért cserébe pedig egy általános típusú, de tudományos információt nem tartalmazó szöveget kap a vásárló, amit a közvetlen közönsége tud elolvasni a helyi online magazinokban. Egy ilyen cikk többnyire egy általános problémát ír le, majd megemlíti a vállalatot vagy a terméket, amely köré épült az egész PR cikk.

Konklúzió

Nincs gagyi vagy szedett-vetett szöveg egyik verzióban sem, hiszen mindig a minőségre törekednek a szövegírók, viszont a befektetett munka egyenesen arányos azzal az összeggel, amelyet a cég szán egy-egy PR cikkre.

Megosztás

Post navigation

További cikkek: