Honlapkészítés kisokos 2021-re

A honlapkészítés a 2021-es évben az egyik legfontosabb üzleti lépés lett, hiszen az elmúlt év jól bizonyította azt, hogy az a cég, amely nem rendelkezik interneten elérhető felülettel, az szinte nem is létezik.

Mivel továbbra is igen kiszámíthatatlan a gazdasági helyzet szerte a világon, emiatt aki csak tehette, igyekezett online folytani az üzleti tevékenységét, hiszen sok vállalkozás már több mint egy éve nem nyithatta ki a fizikai üzleteit.

Nem meglepő emiatt az, hogy gombamód nő az internetes webáruházak, honlapok, blogok és közösségi média profilok száma. Ezeken a csatornákon jelentős áruforgalmat lehet lebonyolítani.

Emiatt nagyon fontos lett a cégek számára az, hogy rendelkezzenek egy egyedi, minőségi és a 2021-es technikai, tartalmi és dizájn elvárásoknak megfelelő honlappal.

Ebben a bejegyzésünkben azt vizsgáljuk meg közelebbről, hogy milyen eszközök szükségesek a honlapkészítési folyamat során ahhoz, hogy kitűnjünk a tömegből.

Ezekre ügyeljünk a honlapkészítés során 2021-ben

Attól függően, hogy milyen típusú honlapot szeretnénk létrehozni, a honlapkészítés ideje lehet néhány óra vagy több hónap is. Függetlenül attól, hogy milyen célból építünk honlapot, az alábbi három fontos fázisra minden esetben érdemes odafigyelni:

 • Honlapkészítés előtti teendők
 • Honlapkészítés aktív folyamata
 • Honlapkészítés utáni feladatok

1.  Honlapkészítés előtti teendők

·         Milyen célból építjük a honlapot?

Fontos eldönteni még az elején, hogy milyen típusú honlapot szeretnénk készíteni. Ezek az alábbiak lehetnek például:

 • Személyes:
  • Portfólió, CV, Blog
 • Üzleti:
  • Vállalati weboldal, Webshop, Eseményhez tartozó landing oldal, Adománygyűjtő oldal

·         Hogyan szeretnénk megépíteni a honlapot?

Nem mindegy, hogy milyen környezetben építünk honlapot, hiszen egy multi esetében általában csak az egyedi fejlesztés jön szóba, egy kisvállalkozás esetében pedig a “dobozos” megoldások kerülnek előtérbe a pénztárcabarát árak miatt.

 • Legyen teljesen egyedi – IT cég és webdizájner segítségével
 • Weboldal készítő platform segítségével (Magento, WordPress, Wix, SquareSpace, stb.)

·         Teszteljük le a választást és nézzük meg, milyen szolgáltatást kapunk az árért cserébe!

Ha egyedi fejlesztésű weboldalt szeretnénk készíttetni, akkor fontos, hogy betekintést nyújtson a kivitelező cég az admin felületébe, hogy meggyőződhessünk arról, hogy megfelelő lesz-e számunkra.

Ugyanez igaz a weboldalkészítő platformokra is: feltétlenül fontos, hogy a kiválasztás előtt megnézzük közelebbről is a kezelői felületeket, hiszen ezt fogjuk használni nap mint nap.

Ez nagyon fontos, hiszen mielőtt rábólintunk egy árajánlatra, muszáj ismernünk a weblapkészítő felületet, illetve egyedi fejlesztés esetén pedig a céget és például az ügyfélszolgálatot is.

·         Válasszuk ki a honlap domain nevét (URL)

Igyekezzünk könnyen megjegyezhető, nem offenzív, egyszerűen betűzhető, telefonon vagy rádión keresztül is jól érthető, lehetőleg rövid domain nevet kitalálni.

Rossz példa:

http://www.mindeninfoarovarokrolesbogarakrol.hu

Jó példa:

http://www.rovarok-bogarak.hu

2.  Honlapkészítés aktív folyamata

·         Logó megtervezése

A cég arculatának egyik legfontosabb vizuális eleme a vállalati logó. A logó alakja, színe, szövege mind segíti az embereket abban, hogy megjegyezzék a vállalatot vagy a márkát. Ne amatőrökre, hanem lehetőleg egy profi dizájnerre bízzuk a logótervezést.

·         Színséma kiválasztása

Ha már megvan a logónk, könnyen hozzá tudjuk igazítani a weboldal színsémáját. Ez többnyire egy domináns színből, majd ennek néhány árnyalatából áll, illetve a háttérszín kiválasztásából.

Tipp: Olyan színsémát válasszunk, amely tetszetős eredményt mutat Sötét Módban is. Igyekezzünk kerülni Sötét Módban a kék fény használatát, s helyezzük előtérbe az elalváshoz szükséges melatonin-termelést nem befolyásoló halvány árnyalatokat.

·         Template és oldal layoutok kiválasztása (sablon)

Több százezer weboldal template (sablon) közül tudunk válogatni már az interneten. Persze ha egyedi fejlesztésű a weboldalunk, akkor ez is teljesen sajátos külsőt kap majd. Mindenesetre fontos az, hogy olyan legyen a weboldal elrendezése, amely egyértelmű és könnyen kezelhető a felhasználók számára.

Az egyes aloldalak layout-ját is fontos megtervezni, de a legtöbb honlapkészítő platform esetében ezek is már készen várják a cégeket. Minimális módosításokkal mégis teljesen egyedire lehet őket szabni. Kísérletezzünk velük, s válasszuk ki azt, amelyik a legjobb felhasználói élményt nyújtja majd a látogatóinknak mobilon, tableten, laptopon és PC-n is.

·         Írjuk össze az aloldalakat!

Egy vállalati honlap esetében általában a következők szoktak lenni az aloldalak:

 • Rólunk / Cégtörténet / Bemutatkozás
 • Csapatunk / Munkatársaink
 • Szolgáltatások
 • Árak
 • Jogi információk
 • Impresszum
 • Kapcsolat

Egy portfólió oldal esetében ez a lista sokkal rövidebb:

 • Eddigi munkáim
  • 2020-as kampány
  • Milánó
  • Párizs, stb.
 • Elérhetőség
 • Média megjelenések

·         Írassuk meg a főoldal és az aloldalak tartalmát!

Nem véletlenül írtuk azt, hogy írassuk, nem pedig azt, hogy írjuk meg az oldalak tartalmát. Napjainkban a legtöbb vállalatvezető nem rendelkezik tökéletes íráskészséggel, mely nem probléma, hiszen számos online szövegíró van már szerte a világon, akiknek pont az a feladata, hogy megírják a weboldalak szövegeit.

Kérjünk meg egy SEO-SEM-ben jártas szövegírót, hogy írja meg a weboldal szövegét, amely egyben lesz könnyen érthető és olvasható, illetve tartalmazni fogja a marketing és sales-es technikák alapvető elemeit is, amelyek nélkülözhetetlenek egy sikeres honlapról.

Tipp:

A kiválasztott SEO-SEM cég általában biztosít profi szövegírót az ilyen típusú feladatok ellátására.

·         Használjunk képeket, videókat és infográfokat!

Egy weboldal vizuális elemek nélkül igen csupasz látvány. Fontos emiatt, hogy legyenek minőségi – nem stack – fotók, magas felbontású videók és igényesen megszerkesztett infográfok is a weboldalon, amelyek segítik a szöveges tartalmak megértését.

·         Gondoljunk az elérhetőségekre!

 • Vállalati e-mail cím
 • Közösségi média oldalak linkjei
 • Webáruház linkje – ha van
 • Térkép – fizikai üzletekhez, rendelőkhöz, stb.

·         Ne felejtsük el a SEO-t sem!

A legtöbb nagyobb honlapkészítő platformon számos lehetősége van a usereknek arra, hogy különféle SEO-val kapcsolatos adatot tudjanak beállítani. Ilyenek például a meta címek, leírások és kulcsszavak, a képek és videók alt és title tag-jei, vagy az oldaltérkép.

3. Honlapkészítés utáni feladatok

·         Google Analytics és Search Console

Szükség lesz felállítani egy Google Analytics és egy Search Console fiókot is, ahol további SEO-SEM elemeket tudunk beállítani, hogy pontosabban tudjuk mérni a weboldal teljesítményét.

·         Google My Business

Érdemes létrehozni egy Google My Business fiókot is, hiszen így professzionálisabb képet kapnak a felhasználók a vállalatról, ha beírják a keresőbe a cég nevét.

Fontos még az is, hogy folyamatos monitoring alatt tartsuk a weboldalunkat a publisholás után, amelyet a Google Analytics és a Google Search Console segítségével tudunk a legkönnyebben megtenni.

Itt tudjuk nézni azt, hogy milyen gyorsan indexeli be az oldalakat a Google, vagy azt is például, hogy hogyan viselkednek a felhasználók az egyes oldalakon. Például mennyi ideig tartózkodnak rajta, milyen böngészőt vagy készüléket használnak, illetve milyen az internetkapcsolatuk vagy mikor és miért hagyják el a weboldalt.

Összegzés

Egy céges honlapkészítés tovább tart, mint egy személyes weboldal létrehozása, hiszen számos jogi tényezőt, illetve analitikai eszközt kell hozzákötni az oldalhoz, amely nem mindenki számára könnyű vagy egyértelmű.

Általánosságban elmondható, hogy azok, akik személyes weboldalt készítenek, általában nem igényelnek külsős segítséget, de a cégek esetében ez általában nem így van.

A legtöbb vállalat emiatt felkér egy profi IT céget vagy kiválaszt egy minőségi weboldalkészítő platformot, illetve egy SEO-SEM ügynökséget, hogy készítsenek neki egy professzionális weboldalt.

Így biztosítható az, hogy a végeredmény egy modern, letisztult és felhasználóbarát kialakítású weboldal lesz, amit szívesen használnak majd a látogatók a jövőben.

A weboldalhoz tartalomgyártásra is szükséged lesz:

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]