Így befolyásolja a weboldal felépítése a keresőoptimalizálást

Egy weboldal felépítése sokkal nagyobb mértékben befolyásolja a keresőoptimalizálás sikerességét, mint ahogyan azt sokan elképzelik. Míg a webdizájnereknek főként az esztétikum és a felhasználói élmény növelése a fontos, addig egy SEO szakembernek ügyelnie kell arra is, hogy az adott weboldal struktúrát mennyire tudják könnyen megérteni és feldolgozni a keresők (Google, Yahoo, Bing, stb.) algoritmusai.

A cél természetesen az, hogy egyensúlyt teremtsünk a kettő hozzáállás között: a weboldal struktúrája könnyen és gyorsan átlátható legyen mind a felhasználók, mind a keresőmotorok számára.

Egy jól megtervezett weboldal struktúra azért nagyon fontos, mert ha tényleg profira sikerül, akkor az jelentősen tudja növelni a SEO-nak köszönhető organikus forgalmat, mely egyben elősegíti a konverziós ráta növekedését is.

Továbbá amennyiben a weboldal felépítése egyaránt tetszetős a felhasználók és az algoritmusok számára, akkor a weboldal tulajdonosa könnyen és gyorsan tud kapcsolatba lépni az ügyfeleivel. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyszerűbben tud olyan felhasználói élményt teremteni a látogatói számára, amely elősegíti az üzleti célok megvalósítását, tehát a termékek vagy szolgáltatások értékesítését.

Ebben a bejegyzésünkben részletezni fogjuk azokat a fontos tényezőket a weboldal felépítése kapcsán, amelyek óriási hatással vannak a keresőoptimalizálásra.

Weboldal felépítése SEO szempontból

 1. Weboldal Crawling – Webhely feltérképezhetősége

A webhely feltérképezhetősége az egyik legfontosabb tényező a weboldal felépítésével kapcsolatban. A crawling egy olyan technika, amely során a keresőmotor robotok képesek bejárni a webhely teljes szöveges tartalmát, hogy megfejtsék, mit tartalmaz a webhely.

Akkor lehet könnyen feltérképezni egy weboldalt, ha a webhely bejárása közben nincsenek zsákutcák. Fontos emiatt az, hogy minden oldalon legyenek belső linkek, amelyek hidat alkotnak a webhely egyik részéről a másikra.

 • Kiváló eszközök erre a problémára a morzsák (Breadcrumbs), a sémák (Schema) és a strukturált adatformátumok (Structured Data).
 1. Egy jó URL struktúra a weboldal felépítés lelke

Az URL struktúra már a kezdetek kezdetén esszenciális szerepet töltött be a SEO-ban, emiatt rendkívül fontos a weboldal felépítése szempontjából is. Az URL-ek egy weboldal építőkövei is, amelyek segítenek megteremteni az URL-ek közötti hierarchiát.

Egy profin kialakított URL struktúrát nemcsak a keresőmotorok, de a felhasználók is a másodperc töredéke alatt kell, hogy megértsék, átlássák. Fontos emiatt az, hogy az URL-ek az alábbi tulajdonságokkal rendelkezzenek:

 • Leíró URL legyen:
  • Jó példa:
   • https://www.allatok.hu/emlosok/macskak/tigris/sziberiai-tigris
  • Rossz példa:
   • http://www.allatok.hu/hujhifur/887655%rzhh/sdgjjdj886/sdd-kki.html
 • Használja az oldalhoz köthető kulcsszavakat.
 • Könnyen értelmezhető legyen.
 • Tartsa a logikus és gyorsan értelmezhető hiearchikus felépítést.
 • A SEO szakemberek XML sitemap-et használnak, amely tartalmazza a webhelyhez tartozó legfontosabb URL-ek hierarchikusan felépített struktúráját. Ez segíti feltérképezni a keresőknek, hogy hogy van felépítve a webhely.
 1. HTTP-ről HTTPS-re való átállás

Egy új weboldal esetében ez nyilván nem kérdés, hiszen automatikusan már HTTPS lesz az alapbeállítás, viszont egy keresőoptimalizálás alatt lévő webhely esetében esszenciális a váltás HTTP-ről HTTPS-re. Íme néhány érv a HTTPS mellett:

 • Jobb felhasználói élményt nyújt így az oldal.
 • Biztonságban lesznek így a felhasználóktól érkező szenzitív adatok.
 • AMP (Mobil verzió) csak HTTPS segítségével lehetséges a Google előírásai szerint.
 • Hatékonyabban fognak teljesíteni a PPC kampányok.
 • Javulni fognak a SEO mutatók a különféle SEO platformokon, mint például a Google Analytics-ben.
 1. Belső linkek használata nagyon fontos a weboldal felépítése során

A belső linkek azért vannak, hogy a felhasználó mindig tudjon a weboldalon belül “A” pontból “B”-be jutni mindenféle gond nélkül. Ha ez nem sikerül, akkor félresikerült a weboldal felépítése.

Itt nem feltétlenül mindig a morzsákra (weboldalak tetején lévő hierarchikusan elhelyezett linkekre) kell gondolni, hanem például arra, hogy egyes szövegekben adott kulcsszavakra linkeket teszünk, amelyek más bejegyzésekre vihetik el a felhasználót. Például egy blogbejegyzésnek az előző vagy a következő részéhez.

A belső linkeknek számos előnye van SEO szempontból. Íme néhány példa:

 • A belső linkek lehetővé teszik a keresőmotorok számára, hogy kulcsszavakban gazdag link szövegeken keresztül más oldalakat találjanak.
 • A belső linkek csökkentik az oldal mélységét, így könnyebben átlátható az oldal.
 • A belső linkek megkönnyítik a felhasználók számára a további tartalmak elérését, amely jobb felhasználói élményt eredményez.
 • A keresőmotorok nagyobb értéket tulajdonítanak a belső linkeknek a keresők találati oldalain (SERP-eken) a rangsorolás során.
 1. Tartalom és kulcsszavak

A weboldal felépítése során nagy hangsúlyt fektetnek a SEO szakemberek a kulcsszókutatásra. Miután megvannak a szükséges kulcsszavak, long-tail kulcsszavak és kifejezések, elindulhat az oldalon lévő tartalmak megírása is.

Minél több értékes és releváns mondanivalóval rendelkező szöveget tartalmaznak a weboldal aloldalai, annál könnyebben találja meg a felhasználó a weboldalt a keresők találatai között.

Egy jól felépített weboldal esetében emiatt sosem érheti a felhasználót negatív élmény, hiszen ha piros pöttyös labdára keres, s a weboldalunkon található egy ilyen aloldal, akkor a felhasználó azt kapja majd, amiért érkezett: egy oldalt, ahol részletesen leírják a piros pöttyös labda “históriáját”.

 1. Kerüljük a duplikált tartalmakat a weboldal felépítése során

Duplikált oldal főként webshopok esetében jöhet létre, hiszen a szűrési feltételek kombinálása miatt keletkezhetnek különféle URL-eken ugyanolyan tartalmak. Például egy webshopban rámegyünk a cipőkre, s használjuk a szűrőt, hogy a női cipőket jelenítse csak meg. De ha van egy menüpont, amely a női cipőket tartalmazza, akkor az azt jelenti, hogy a webshopban többféle módon is meglátogathatjuk ugyanazt a tartalmat, de eltérő URL-ekkel.

Amennyiben nem jelöljük URL kanonikalizáció segítségével, hogy mely URL fontos, s melyik csak egy duplikált oldal, akkor azt a Google spam-nek fogja tekinteni. Emiatt ügyeljünk arra, hogy a weboldal felépítése során ha keletkezik is ugyanolyan tartalom, akkor azon használjunk URL kanonikalizációt, hogy elkerüljük a spam oldalak keletkezését.

 1. Pozitív felhasználói élmény kialakítása a weboldal felépítése alatt

Nemcsak a felhasználók, de bizonyos adatok alapján a Google is el tudja dönteni, ha egy oldal silány tartalommal és elavult technológiával rendelkezik. A jó felhasználói élmény biztosítása emiatt esszenciális a weboldal felépítése során:

 • Össze kell hangolni az átkattintásokat a felhasználói elvárásokkal.
 • Könnyen találják meg a userek a keresett információt a weboldalon.
 • A navigáció ne legyen frusztráló, hanem inkább pont, hogy könnyítse meg a felhasználó mozgását a webhelyen.
 • Gyors legyen a weboldal és ne kelljen hosszú másodperceket várni semmilyen nagyobb média elem betöltésére (Core Web Vitals).
 • Tökéletes felhasználói élményt nyújtson a webhely PC-n, laptopon, tableten és okostelefonon is egyaránt.

Konklúzió

A fentiekből jól látszik, hogy a weboldal felépítése során rengeteg mindenre kell ügyelni azért, hogy a végeredmény egy olyan webhely legyen, amely a felhasználói igényeket, a vállalkozás célkitűzéseit, illetve a Google előírásait és javaslatait is egyaránt hangsúlyos szerepben tünteti fel.

Ezáltal a webhely felépítése egy olyan hierarchiát követ majd, amely maximálisan megfelel a jelenlegi tartalmi, technikai és felhasználóbarát kialakítással kapcsolatos elvárásoknak.

Amennyiben sikerül összehangolni a webhely architektúráját és kialakítását, akkor a SEO törekvések hosszú távon lesznek eredményesek, melyek elősegítik a webhely jövőbeli sikereit is.

Keresőoptimalizálás mellett szövegírásra is szükséged van!

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]