Kedvez a kreatív szellemi munkának a home office bevezetése a koronavírus miatti intézkedések következtében

Az itthoni vállalatok sajnos továbbra is abban a tévhitben élnek, hogy a home office negatív hatással van egy vállalat optimális működésére. Az igazság pedig csak az, hogy a kontrollmániás főnökök képtelenek beismerni azt a tényt, hogy a home office bevezetése egy megtérülő befektetés egyes ágazatokban mind hosszú és rövid távon is.

A koronavírus segíti a home office bevezetését

A koronavírus rengeteg gazdasági tényezőre gyakorol negatív hatást, hiszel elég csak megnézni mi történik a turizmussal, a gyártással, az építkezésekkel, a sporteseményekkel vagy a rendezvényekkel. A tőzsdéről pedig ne is beszéljünk inkább.

A koronavírusnak viszont vannak pozitív hatásai is az emberiségre. Mivel kevesebb ember utazhat, így drasztikusan lecsökkent a légszennyezés is, mely a mostani klímaváltozás idejében egy sokak által várt örömteli változás.

Mivel sok helyen kijárási tilalmakat kezdenek bevezetni, illetve egyre szigorúbbak a hatósági intézkedések, így sokan tudnak végre otthonról dolgozni, ha erre megvan a lehetőségük.

Nem kell végre több órát naponta felesleges utazással és környezetszennyezéssel tölteni, helyette kényelmesen meg lehet inni a reggeli teát, és akár hamarabb is el lehet kezdeni dolgozni.

És: most végre nem zargat félpercenként valamelyik munkatárs vagy felettes valami sületlenséggel, ami miatt este túlórázni kényszerül az ember.

A home office bizonyítottan több pénzt hagy a vállalat büdzséjében

Azok a vállalatvezetők, akik ódzkodnak a home office bevezetésétől, valószínűleg még nem hallottak a következő példáról, ahol a home office lehetősége kifejezetten előnyökkel jár bizonyos vállalati szektorokban.

A kínai Ctrip óriásvállalat már 2015-ben bevezette a home office lehetőségét

2017 májusában a TEDx Talks YouTube csatornán megjelent egy videó, amelyben Nicholas Bloom, a Stanford Egyetem közgazdász professzora beszámol egy két évig tartó kísérletről, ahol a home office előnyeit és hátrányait sikerült számokban megmérnie.

A kísérlet azért kedvezett a Ctrip óriáscégnek (Kína legnagyobb utazási irodája 16.000 dolgozóval), mert hatalmas összegeket költött az irodák fenntartására, így annak ellenére, hogy rengeteg munka volt, már nem tudott megfelelő méretű helyet – tipikus irodai üvegkalitkát – biztosítani a dolgozóknak.

James Liang a Ctrip társalapítója és Bloom közösen létrehoztak egy olyan projektet, ahol a dolgozók egy részét két csoportra osztották: az egyiknek be kellett járnia továbbra is dolgozni a munkahelyre, a másiknak pedig otthonról kellett dolgoznia. A cég természetesen biztosította a dolgozók számára a megfelelő eszközöket (számítógép, telefon, headset, internet).

A Ctrip home office kísérlet eredményei

Előnyök:

  • A napi utazás és ingázás elmaradása miatt a home office dolgozók a napi 8 óránál akár többet is dolgoztak, mivel nem késtek el a munkából, illetve nem kellett hamarabb elkéredzkedniük – orvosi időpont, gyerekek miatt.
  • Mivel nem volt körülöttük senki, aki elvonhatta volna a figyelmüket, így jobban is tudtak fókuszálni a munkájukra. Azaz ugyanannyi idő alatt 13%-kal több munkát tudtak elvégezni, mint akik bent voltak az irodában. Ehhez az is hozzájárult, hogy otthon gyorsabban és könnyebben tudtak étkezni, készíteni egy teát, vagy kimenni a mosdóba.
  • 50%-kal csökkent a munkából való hiányzás is, hiszen rövidebb szüneteket tartottak, kevesebbet voltak betegek, illetve kevesebb szabadságot is vettek ki.
  • A cég home office-ba küldött alkalmazottanként 2000 amerikai dollárt takarított meg a bérleti díjból azáltal, hogy csökkenteni tudta a bérelt irodák számát.
  • A cég összességében 20-30%-os növekedést tapasztalt a home office bevezetése miatt.
  • A kevesebb utazás miatt természetesen kevesebb káros anyagot is bocsátottak ezek a dolgozók a környezetbe, hiszen nem használtak semmilyen közlekedési eszközt a munka miatt.
  • A dolgozók több időt tudtak a családjukra fordítani, mely segítette az otthoni kedvezőbb légkör kialakítását.
  • A dolgozók több időt tudtak alvásra vagy pihenésre fordítani, mely nemcsak az általános regenerálódásban és a külső veszélyek elleni védettségben segít, de a produktivitást és a kreativitást is növeli.

Hátrányok – észrevételek:

  • A távollét miatt a dolgozók 50%-a maradt le előrelépési lehetőségekről, mert akik bejártak dolgozni, könnyebben tudták érvényesíteni a karrierrel kapcsolatos továbblépési céljaikat.
  • A home office-ba küldött dolgozók 50%-a kérte saját maga, hogy időnként bejárhasson dolgozni, mert túlságosan izoláltan érezték magukat.

Tanulság

A home office hosszútávon a vállalatoknak – még az otthoni munkához szükséges eszközök beszerzése mellett is – csökkenti a kiadásait, hiszen így kevesebb irodát kell bérelni, illetve nem szükséges közlekedési támogatást vagy akár autót biztosítani a dolgozóknak.

A munkavállalóknak az izoláció elkerülése érdekében érdemes a home office lehetőség mellett néhány napot az irodában is biztosítani – rotálással meg lehet ezt is úgy oldani, hogy ez ne kerüljön többletköltségbe a cégnek, mert így nem kell plusz helyet biztosítani ilyenkor.

A home office mindig lehetőségképp kell szerepeljen a munkaszerződésben, mert vannak olyan típusú emberek, akiknek igenis szüksége van arra, hogy egy kontrollmániás főnök a sarkukban legyen és üvöltözzön velük biztassa őket a munkára.

Mások pedig évekig is jól elvannak az otthoni munkával, és még arra sincs igényük, hogy időnként bejárjanak a munkahelyükre. Mindenki ezt maga tudja eldönteni, viszont a vállalatvezetőknek kötelessége lenne a home office opciót biztosítani, hiszen minden cégnél van olyan antiszociális kolléga, aki nagyon jól ellenne otthon, távol a többi munkatárs pletykáitól.

A home office és kreatív szellemi munka eddig is együtt járt

Mivel a különféle kreatív szellemi munkákat, mint például az írást-blogolást, videókészítést, animátori munkákat, tervezést vagy a grafikai munkákat többségében szabadúszók végzik, így ezek az emberek eddig is többnyire otthonról dolgoztak, hiszen nem céghez, hanem ügyfélhez vannak kötve.

A kreatív munka egyébként is igen nehéz egy vállalati környezetben, hiszen a rideg irodák, vagy az üvegkalitkák pont, hogy megölik a produktivitást, hiszen elég egy idegesítő munkatárs vagy főnök, és máris képtelenség érdemi munkát végezni.

Magyarországon ennek ellenére még mindig nem a WC papír, hanem a kamerák megléte a fontosabb a munkahelyeken. Elég aggasztó ez, hiszen rengeteg olyan tehetséges ember van, aki tökéletesen tudná otthonról is végezni a munkáját, de a főnökök képtelenek haladni a korral.

A koronavírus terjedése így könnyebb helyzetbe hozza a szellemi munkát végző embereket, hiszen most a legtöbb valamit magára adó főnök – ha teheti – hazaküldi a dolgozóit.

Miért félnek a magyar cégek a home office bevezetésétől?

Főként azért, mert így kiesnek a kontrolljuk alól a dolgozók.

Egyik munkatársunknak volt szerencséje olyan vállalatnál dolgozni, ahol a főnök annyira kontrollmániás volt, hogy gyakran csak azért, hogy lássa, hogy mit dolgoznak a munkavállalói, szó szerint beült melléjük, az amúgy is kicsi irodába, hogy bámulhassa a dolgozók monitorjait.

Attól is félnek az itthoni cégvezetők, hogy az otthoni munkával a dolgozók ellustulnak, mely negatív hatással lehet a termelésre.

Az is egy rizikófaktor, hogy nem mindenki rendelkezik megfelelő önfegyelemmel, hogy neki is lásson a munkának, ne pedig csak kerülgesse az asztalát, csináljon nagytakarítást, vagy kezdje el bütykölni az ezer éve nem használt kisrádióját.

Ugyan egy digitalizált korban élünk, mégis sokan nem veszik fel a telefont, vagy hagynak figyelmen kívül egy fontos e-mailt. Például szerződéskötések esetén ez nagyon fontos, így ez is egy nagy rizikófaktor, amit a cégnek így vagy úgy, de be kell vállalnia a home office bevezetésével.

Nem igényel nagy erőfeszítést bevezetni az optimális home office rendszert

Minimális erőfeszítéssel nagyon könnyen ki lehetne itthon is alakítani egy olyan home office rendszert, amely egyaránt kedvez a munkaadónak és a munkavállalónak is.

A főnököknek annyit kellene pedig csak tenniük, hogy mindenkinek megadják a lehetőséget az otthoni munkára, ha például már legalább 3 hónapja a cégnél dolgozik. Így ismeri már a cégvezető a munkavállalót, és megbízik benne annyira, hogy egyedül is el tudja végezni a feladatait, nem kell a sarkában állni folyton.

Azok az emberek, akik nem teljesítenek optimálisan az otthoni munkavégzés során, pedig érdemes lehet visszahívni az irodába, vagy valamilyen optimális konstrukciót kidolgozni, hogy mely napokon és milyen projekteken dolgozhat otthonról, s melyeket kell az irodában csinálni.

Saját tapasztalatok a home office témában

Cégünk 10 éves fennállása óta home office rendszerben működik, mely egyben azt is jelenti, hogy bárhonnan tudunk munkatársakat alkalmazni, a földrajzi távolságok nem jelentenek gondot még különféle időzónák esetében sem.

Emiatt nem az ismerősök közül kerülnek ki a munkavállalóink, hanem a legjobb szakemberek közül, akik eddigi tapasztalataik alapján megfelelnek az adott munkakörök betöltésére. Mivel mindenki home office-ból dolgozik, így mindegy, hogy ki hány éves, hogy néz ki, milyen életfilozófiája van, stb. Csak a szakmai múlt, illetve a megbízható munkavégzés érdekel minket.

Ezért mi nem zaklatjuk a dolgozóinkat felesleges meetingekkel és időpocsékoló beszélgetésekkel. A kommunikáció 90%-át e-mail útján intézzük, melybe az ügyfelek is beletartoznak. Ez nemcsak nekünk kényelmes, de az ügyfeleknek is, hiszen éjszaka is átküldhetnek nekünk anyagokat, amelyekkel már korán reggel neki tudunk állni dolgozni.

Az izolációs problémára a közösségi programokon való részvételt, edzőpartnerek keresését, illetve egyes esetekben akár egy irodabérlést is támogatunk. Évente szervezünk egy találkozót, ahol személyesen is van lehetőségünk megismerni a munkavállalóinkat – nálunk az állásinterjúk is interneten keresztül, általában Skype-on történnek.

Cégünk 10 éves működése tökéletes példa arra, hogy aki otthonról akar és hajlandó is dolgozni, a munkáltató pedig hagyja ezt és nem zavarja meg feleslegesen, akkor ez a módszer hosszútávon képes működni, sőt ez segíti a céges növekedést is az évek során.

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]