Keresőoptimalizálás lépései 2022-ben

A keresőoptimalizálás lépéseit érdemes mindig észben tartani, hiszen elég kihagyni egy apró részletet, s mehet is a levesbe az eddigi munkánk. Mivel a keresőoptimalizálás gyakran 6-12 hónapig is eltarthat, emiatt nagyon nagy odafigyelést igényel minden apró részlete.

Ebben a bejegyzésünkben leírjuk azt a listát, amelyen az összes fontos SEO technika és lépés szerepel, amely segíti majd a 2021-es keresőoptimalizálást a weboldalak és webshopok esetében.

Keresőoptimalizálás lépésről lépésre – SEO ellenőrző lista 2022-re

SEO alapok

Az alábbiakat mindenképpen érdemes egy profi SEO-SEM szakértőre bízni, hiszen az alábbi SEO platformokat ők használják napi szinten, így nekik hatalmas gyakorlatuk van ebben.

 1. Google Search Console fiók regisztrációja:
 • Ez azért hasznos, mert itt az alábbiakra lesz később lehetőségünk például:
  • Megnézni, hogy mely kulcsszavak hozzák a legnagyobb forgalmat az oldalra.
  • Weboldal térkép létrehozására is alkalmas ez az eszköz.
  • Ki lehet itt javítani a weboldalon lévő hibák egy részét.
  • Hasznos üzeneteket kapunk a Google Search csapattól.
 1. Google Analytics fiók regisztrációja:
 • Itt például az alábbi dolgokat tudjuk megnézni:
  • Megnézhetjük, hogy mekkora mértékű forgalmat irányít a weboldalunkra a Google.
  • Megtekinthetjük azokat az aloldalakat, amelyek a legtöbb forgalmat generálják.
  • Szemügyre vehetjük, hogy mennyivel növekedik / csökken a forgalmunk napi, heti, havi vagy egyénileg beállított periódusok alatt.
  • Megismerhetjük azokat a weboldalakat és más keresőmotorokat, amelyek forgalmat küldenek az oldalunkra.
  • Leellenőrizhetjük a bounce rate-et (visszafordulási arány), az oldalmegtekintések számát, illetve a látogatók által eltöltött időt a webhelyen.
 1. Kapcsoljuk össze a Google Search Console és a Google Analytics platformokat, hogy még több információt tudjunk kinyerni a weboldalunkkal kapcsolatban.

Kulcsszókutatás

 1. Long tail kulcsszavak kikeresése Google Suggest segítségével.
 • A keresőbe beírunk egy kifejezést, s mielőtt entert nyomunk, felírjuk azokat a kifejezéseket, amelyeket a Google ajánl fel.
 1. Solid kulcsszavak kikeresése Google Keyword Planner segítségével.
 • Itt megnézhetjük azt, hogy hány keresés érkezik havonta egy-egy kifejezésre a Google keresőből, s ezekre mennyibe kerülne hirdetni.
 1. Fórumok átböngészése releváns kulcskifejezések felkutatása miatt.
 • Reddit, Quora, Gyakori kérdések, szakmai fórumok és a hírportálok hozzászólásai között is érdemes olvasgatni, s kigyűjteni a felhasználók által gyakran használt releváns kifejezéseket.
 1. Kevésbé népszerű kulcsszavak kikeresése KWFinder segítségével.
 • Ennek az eszköznek a használatával megnézhetjük a ritkábban használt kulcsszavak keresési mennyiségét, a CPC mértékét, illetve például a becsült látogatások számát is.
 1. Releváns kérdések kikeresése az Answer The Public platform segítségével.
 • Itt egy kulcskifejezés beírása után meg tudjuk nézni, hogy milyen kérdéseket tesznek fel ezzel kapcsolatban az emberek. Ezeket pedig be tudjuk majd építeni a weboldalunkra kihelyezett tartalmakba.

On-Page SEO

 1. URL struktúra meghatározása és optimalizálása:
 • Az URL-eknek tartalmazniuk kell a legfontosabb kulcsszavakat, illetve az URL-eknek rövidnek és könnyen megjegyezhetőnek kell lenniük.
 1. Title tag hozzáadása az oldalakhoz manuálisan vagy automatikusan:
 • Használjuk az adott oldalra való kulcsszót, illetve a végén a cég nevét, hogy egységes legyen mindenhol a Title tag.
 1. Tartalom optimalizálása a kulcsszavak segítségével az első 100-150 szóba rejtve:
 • Írjunk egyedi és minőségi tartalmakat, s a releváns kifejezéseket a szövegek elejébe, lehetőleg az első 100-150 szóba rejtsük el.
 1. H1, H2, H3 tag-ek használata, kulcskifejezésekkel:
 • A szöveg optimális tördelése, illetve a megfelelő kulcsszavak használata az alcímekben nagyon fontos, hogy könnyebben tudja értelmezni a Google az oldalak tartalmát.
 1. Képek és videók optimalizálása:
 • A képek és videók alt tag-jeit manuálisan vagy automatikusan meg kell adni, hogy érthető legyen a Google számára a kép vagy videó tartalma.
 • A képek és videók méretét pedig külön-külön kell automatikusan vagy manuálisan optimalizálni a különféle méretű készülékek képernyői számára (okostelefon, tablet, laptop, PC).
 1. Szinonimák és további kifejezések használata az oldalon elhelyezett szövegekben, amelyekre gyakran rákeresnek az emberek. Így elkerülhető a szóismétlés, és ezáltal javíthatjuk az organikus találati eredmények helyezéseit is a SERP-eken.
 2. Leinformálható és releváns oldalakra való külső hivatkozások elhelyezése a weboldalon lévő szövegekben (pl.: Wikipédia, online szakmai magazinok, kutatási anyagok, stb.), amelyek növelik a weboldal megbízhatóságát.
 3. Belső hivatkozások használata az aloldalak népszerűsítése végett, ahol a linkek szövegei hűen tükrözik a linkelt tartalmat.

Technikai SEO

 1. Crawl hibák feltárása a Search Console Coverage riport segítségével, mely azért fontos, hogy a Google rangsorolni és értékelni tudja az aloldalakat is.
 2. Leellenőrizni, hogy hogyan látja a Google a weboldalunkat, mert előfordulhat, hogy a látogatók mindent látnak, de a Google előtt mégis üresen áll az oldal.
 3. A mobilbarát kialakítás ellenőrzése (RWD, AWD) azért esszenciális, mert ez az elmúlt néhány évben az egyik legfontosabb rangsorolási tényező lett, hiszen a látogatók több mint 60%-a már mobilról érkezik a weboldalakra.
 4. Broken linkek felkutatása, javítása – ha lehetséges. Ez azért lényeges, mert így megszabadulhatunk a feleslegessé vált URL-ektől, illetve javíthatjuk a hibásakat, hogy megjelenjenek a felhasználók számára.
 5. HTTPS használata: amennyiben ez elmarad, a böngésző automatikusan felírja a böngésző címsorába, hogy az oldal nem biztonságos. Ez pont elég lehet a felhasználónak arra, hogy elhagyja mindenféle tevékenység vagy aktivitás nélkül a weboldalunkat.
 6. Oldalsebesség, aloldalak, reagálási idő és a vizuális elemek stabilitásának ellenőrzése. Ez azért nagyon fontos, mert semelyik weboldal sem várhatja el a felhasználóktól azt, hogy megvárják, míg betölt az oldal. Ha egy oldal lassú, vagy nehézkes rajta bármit is csinálni, a látogatók átmennek majd egy gyorsabb, modernebb felületre.

Tartalmi SEO

 1. Értékes, egyedi és megosztásra méltó tartalom készítése.
 2. Szöveges tartalmak tördelése, hogy könnyebben átláthatóak legyenek az olvasók számára.
 3. A kutatások, kérdőívek alapján végzett tanulmányok készítése sokkal értékesebb, mint egy rövid, semmitmondó tipikus PR vagy marketing blogbejegyzés:
 • Szakértők által írt tartalom publikálása
 • Eredeti kutatások (például felmérések és tanulmányok) közzététele
 • Esettanulmányok és valós életpéldák leírása
 • Örökzöld tartalom, amely felbecsülhetetlen értéket nyújt sok éven át
 1. Schema Markup használata a Google Structured Data Testing eszköz segítségével:
 • Ez megkönnyíti a Google számára azt, hogy csinos kis kártyákat készítsen egy-egy keresési eredmény során, amely hasznos információkkal látja el a felhasználókat. Például: értékelés, recepteknél elkészítési idő, kalóriatartalom, hozzávalók, stb.
 1. A multimédia eszközök használata a szövegekben azért hasznos, mert így nagyobb eséllyel olvassa majd végig a látogató a bejegyzést.
 • Képek
 • Diagramok
 • Infográfok
 • Videók
 • Interaktív közvélemény-kutatások és kvízek

Linképítés

 1. Vendégbejegyzések vagy PR cikkek segítségével külső linkek szerzése releváns témájú oldalakról SEO-SEM ügynökség révén, mert egyedül nem lehet csak úgy felkerülni egyik nevesebb online portálra sem.
 2. Konkurens oldalak visszamutató linkjei alapján új, updete-elt tartalmak generálása, mely által el lehet így téríteni egyes keresési eredményeket a mi tartalmunk felé.
 3. Szerepeljünk Podcastokban, mely segíti az organikus népszerűsítési kampányokat.
 4. Tegyünk említést influencerekről, szakmailag elismert személyekről, vagy próbáljunk meg valamilyen partneri megállapodást kötni velük, hogy könnyebb legyen a linkcsere vagy a cég promotálása.

Összegzés

A keresőoptimalizálás lépései nem hiába ennyire összetettek, hiszen egy professzionális SEO-SEM szakértő minden apró részletre odafigyel, mert csak így lehet hosszú távon gyümölcsöző eredményt elérni ebben a szakmában.

Ezért minden itt felsorolt pont esszenciális ahhoz, hogy a keresőoptimalizálás egy weboldal vagy webáruház esetében sikeres legyen.

A keresőoptimalizálás mellett a tartalommarketing is fontos része az online marketingnek:

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]