Keresőoptimalizálás lépései 2021-re

A keresőoptimalizálás lépéseit érdemes mindig észben tartani, hiszen elég kihagyni egy apró részletet, s mehet is a levesbe az eddigi munkánk. Mivel a keresőoptimalizálás gyakran 6-12 hónapig is eltarthat, emiatt nagyon nagy odafigyelést igényel minden apró részlete.

Ebben a bejegyzésünkben leírjuk azt a listát, amelyen az összes fontos SEO technika és lépés szerepel, amely segíti majd a 2021-es keresőoptimalizálást a weboldalak és webshopok esetében.

Keresőoptimalizálás lépésről lépésre – SEO ellenőrző lista 2021-re

SEO alapok

Az alábbiakat mindenképpen érdemes egy profi SEO-SEM szakértőre bízni, hiszen az alábbi SEO platformokat ők használják napi szinten, így nekik hatalmas gyakorlatuk van ebben.

 1. Google Search Console fiók regisztrációja:
 • Ez azért hasznos, mert itt az alábbiakra lesz később lehetőségünk például:
  • Megnézni, hogy mely kulcsszavak hozzák a legnagyobb forgalmat az oldalra.
  • Weboldal térkép létrehozására is alkalmas ez az eszköz.
  • Ki lehet itt javítani a weboldalon lévő hibák egy részét.
  • Hasznos üzeneteket kapunk a Google Search csapattól.
 1. Google Analytics fiók regisztrációja:
 • Itt például az alábbi dolgokat tudjuk megnézni:
  • Megnézhetjük, hogy mekkora mértékű forgalmat irányít a weboldalunkra a Google.
  • Megtekinthetjük azokat az aloldalakat, amelyek a legtöbb forgalmat generálják.
  • Szemügyre vehetjük, hogy mennyivel növekedik / csökken a forgalmunk napi, heti, havi vagy egyénileg beállított periódusok alatt.
  • Megismerhetjük azokat a weboldalakat és más keresőmotorokat, amelyek forgalmat küldenek az oldalunkra.
  • Leellenőrizhetjük a bounce rate-et (visszafordulási arány), az oldalmegtekintések számát, illetve a látogatók által eltöltött időt a webhelyen.
 1. Kapcsoljuk össze a Google Search Console és a Google Analytics platformokat, hogy még több információt tudjunk kinyerni a weboldalunkkal kapcsolatban.

Kulcsszókutatás

 1. Long tail kulcsszavak kikeresése Google Suggest segítségével.
 • A keresőbe beírunk egy kifejezést, s mielőtt entert nyomunk, felírjuk azokat a kifejezéseket, amelyeket a Google ajánl fel.
 1. Solid kulcsszavak kikeresése Google Keyword Planner segítségével.
 • Itt megnézhetjük azt, hogy hány keresés érkezik havonta egy-egy kifejezésre a Google keresőből, s ezekre mennyibe kerülne hirdetni.
 1. Fórumok átböngészése releváns kulcskifejezések felkutatása miatt.
 • Reddit, Quora, Gyakori kérdések, szakmai fórumok és a hírportálok hozzászólásai között is érdemes olvasgatni, s kigyűjteni a felhasználók által gyakran használt releváns kifejezéseket.
 1. Kevésbé népszerű kulcsszavak kikeresése KWFinder segítségével.
 • Ennek az eszköznek a használatával megnézhetjük a ritkábban használt kulcsszavak keresési mennyiségét, a CPC mértékét, illetve például a becsült látogatások számát is.
 1. Releváns kérdések kikeresése az Answer The Public platform segítségével.
 • Itt egy kulcskifejezés beírása után meg tudjuk nézni, hogy milyen kérdéseket tesznek fel ezzel kapcsolatban az emberek. Ezeket pedig be tudjuk majd építeni a weboldalunkra kihelyezett tartalmakba.

On-Page SEO

 1. URL struktúra meghatározása és optimalizálása:
 • Az URL-eknek tartalmazniuk kell a legfontosabb kulcsszavakat, illetve az URL-eknek rövidnek és könnyen megjegyezhetőnek kell lenniük.
 1. Title tag hozzáadása az oldalakhoz manuálisan vagy automatikusan:
 • Használjuk az adott oldalra való kulcsszót, illetve a végén a cég nevét, hogy egységes legyen mindenhol a Title tag.
 1. Tartalom optimalizálása a kulcsszavak segítségével az első 100-150 szóba rejtve:
 • Írjunk egyedi és minőségi tartalmakat, s a releváns kifejezéseket a szövegek elejébe, lehetőleg az első 100-150 szóba rejtsük el.
 1. H1, H2, H3 tag-ek használata, kulcskifejezésekkel:
 • A szöveg optimális tördelése, illetve a megfelelő kulcsszavak használata az alcímekben nagyon fontos, hogy könnyebben tudja értelmezni a Google az oldalak tartalmát.
 1. Képek és videók optimalizálása:
 • A képek és videók alt tag-jeit manuálisan vagy automatikusan meg kell adni, hogy érthető legyen a Google számára a kép vagy videó tartalma.
 • A képek és videók méretét pedig külön-külön kell automatikusan vagy manuálisan optimalizálni a különféle méretű készülékek képernyői számára (okostelefon, tablet, laptop, PC).
 1. Szinonimák és további kifejezések használata az oldalon elhelyezett szövegekben, amelyekre gyakran rákeresnek az emberek. Így elkerülhető a szóismétlés, és ezáltal javíthatjuk az organikus találati eredmények helyezéseit is a SERP-eken.
 2. Leinformálható és releváns oldalakra való külső hivatkozások elhelyezése a weboldalon lévő szövegekben (pl.: Wikipédia, online szakmai magazinok, kutatási anyagok, stb.), amelyek növelik a weboldal megbízhatóságát.
 3. Belső hivatkozások használata az aloldalak népszerűsítése végett, ahol a linkek szövegei hűen tükrözik a linkelt tartalmat.

Technikai SEO

 1. Crawl hibák feltárása a Search Console Coverage riport segítségével, mely azért fontos, hogy a Google rangsorolni és értékelni tudja az aloldalakat is.
 2. Leellenőrizni, hogy hogyan látja a Google a weboldalunkat, mert előfordulhat, hogy a látogatók mindent látnak, de a Google előtt mégis üresen áll az oldal.
 3. A mobilbarát kialakítás ellenőrzése (RWD, AWD) azért esszenciális, mert ez az elmúlt néhány évben az egyik legfontosabb rangsorolási tényező lett, hiszen a látogatók több mint 60%-a már mobilról érkezik a weboldalakra.
 4. Broken linkek felkutatása, javítása – ha lehetséges. Ez azért lényeges, mert így megszabadulhatunk a feleslegessé vált URL-ektől, illetve javíthatjuk a hibásakat, hogy megjelenjenek a felhasználók számára.
 5. HTTPS használata: amennyiben ez elmarad, a böngésző automatikusan felírja a böngésző címsorába, hogy az oldal nem biztonságos. Ez pont elég lehet a felhasználónak arra, hogy elhagyja mindenféle tevékenység vagy aktivitás nélkül a weboldalunkat.
 6. Oldalsebesség, aloldalak, reagálási idő és a vizuális elemek stabilitásának ellenőrzése. Ez azért nagyon fontos, mert semelyik weboldal sem várhatja el a felhasználóktól azt, hogy megvárják, míg betölt az oldal. Ha egy oldal lassú, vagy nehézkes rajta bármit is csinálni, a látogatók átmennek majd egy gyorsabb, modernebb felületre.

Tartalmi SEO

 1. Értékes, egyedi és megosztásra méltó tartalom készítése.
 2. Szöveges tartalmak tördelése, hogy könnyebben átláthatóak legyenek az olvasók számára.
 3. A kutatások, kérdőívek alapján végzett tanulmányok készítése sokkal értékesebb, mint egy rövid, semmitmondó tipikus PR vagy marketing blogbejegyzés:
 • Szakértők által írt tartalom publikálása
 • Eredeti kutatások (például felmérések és tanulmányok) közzététele
 • Esettanulmányok és valós életpéldák leírása
 • Örökzöld tartalom, amely felbecsülhetetlen értéket nyújt sok éven át
 1. Schema Markup használata a Google Structured Data Testing eszköz segítségével:
 • Ez megkönnyíti a Google számára azt, hogy csinos kis kártyákat készítsen egy-egy keresési eredmény során, amely hasznos információkkal látja el a felhasználókat. Például: értékelés, recepteknél elkészítési idő, kalóriatartalom, hozzávalók, stb.
 1. A multimédia eszközök használata a szövegekben azért hasznos, mert így nagyobb eséllyel olvassa majd végig a látogató a bejegyzést.
 • Képek
 • Diagramok
 • Infográfok
 • Videók
 • Interaktív közvélemény-kutatások és kvízek

Linképítés

 1. Vendégbejegyzések vagy PR cikkek segítségével külső linkek szerzése releváns témájú oldalakról SEO-SEM ügynökség révén, mert egyedül nem lehet csak úgy felkerülni egyik nevesebb online portálra sem.
 2. Konkurens oldalak visszamutató linkjei alapján új, updete-elt tartalmak generálása, mely által el lehet így téríteni egyes keresési eredményeket a mi tartalmunk felé.
 3. Szerepeljünk Podcastokban, mely segíti az organikus népszerűsítési kampányokat.
 4. Tegyünk említést influencerekről, szakmailag elismert személyekről, vagy próbáljunk meg valamilyen partneri megállapodást kötni velük, hogy könnyebb legyen a linkcsere vagy a cég promotálása.

Összegzés

A keresőoptimalizálás lépései nem hiába ennyire összetettek, hiszen egy professzionális SEO-SEM szakértő minden apró részletre odafigyel, mert csak így lehet hosszú távon gyümölcsöző eredményt elérni ebben a szakmában.

Ezért minden itt felsorolt pont esszenciális ahhoz, hogy a keresőoptimalizálás egy weboldal vagy webáruház esetében sikeres legyen.

Megosztás

Post navigation

További cikkek: