Kihagyhatatlan lépések mielőtt nekiállsz az írásnak

Ha kapsz egy szövegírói feladatot, akkor bármennyire is szakértője vagy az adott témának, fontos, hogy utánanézz miről is van szó tulajdonképpen. Ezzel a saját dolgod könnyíted meg, hiszen lehet, hogy éppen nincs ihleted, vagy csak simán leblokkol az agyad, ám ezekkel a lépésekkel újra felrázhatod magad és akkor is szuper anyagot tudsz produkálni, ha eredetileg semmi, de tényleg semmi ötleted nem volt.

Készíts vázlatot!

Először is szedd vázlatpontokba, hogy miről is szeretnéd, ha szólna a cikked, írásod, szöveged. Majd pedig próbálj ezeken a pontokon végig haladni, kifejteni, információt gyűjteni mindhez. Ha például párkapcsolatokról kell írnod, de már kismillió hasonszőrű cikket írtál, úgy érzed a téma szakértője vagy, mégsem jönnek a gondolatok, akkor érdemes lehet egy kicsit más szemszögből megközelítened a témád. Ha mondjuk eddig kizárólag női szemmel nézted a kérdést, akkor ideje lehet perspektívát váltanod és megkérdezned teszem az egy férfit is, hogy miként látja ő az adott témát a saját szemszögéből. Ez egyfelől nagyon izgalmas végeredményt szülhet, másrészről pedig a te bejegyzéseid listája is színesebb lesz ezáltal.

A kevesebb néha több

Amikor szöveget írsz mindenképpen igyekezz jól érhetően, tisztán, világosan fogalmazni. Nem kell hosszú oldalakon taglalnod valamit csak azért, mert jártas vagy a témában. Az olvasók jobban szeretik az összeszedett, lényegre törő, informatív írásokat, azokat, amik adnak nekik egy kis pluszt. Persze tudom, hogy olyasvalamiről könnyű írni, amihez értünk, de nem kell feltétlenül ötezer karakteren át ódákat zengened egy vadonatúj kézkrémről, elég, ha informatívan, de persze közben a saját tapasztalataiddal fűszerezve kétezer-kétezerötszáz karakterben elmeséled, hogy mitől is olyan bombasztikus ez a termék.

A célközönség meghatározása

Persze ahhoz, hogy jó szöveget írj, fontos, hogy meghatározd a saját célközönséged. Ha a saját termékedről írsz akkor ez pláne fontos, ha ügyfél számára készül az anyag, akkor is lényeges, hogy közösen átbeszéljétek, hogy mégis milyen célcsoport számára készül az adott tartalom. Vagyis, addig semmiképpen se állj neki az írásnak, amíg nem tudod kinek írod. Hiszen nem mindegy, hogy nyugdíjasoknak szeretnél segíteni párkapcsolat témában vagy a húszas éveikben járó fiataloknak. Ilyenkor fontos, hogy megvizsgáld a közönséged kommunikációját is.

Figyeld meg milyen szavakat használnak, hogyan beszélgetnek vagy akár érvelnek, mert ez akkor be tudod építeni a szövegeidbe. Az nagyon jó, ha jártas vagy egy témában, de tudod mit mondanak?

Jó pap holtig tanul. A szövegírásra talán ez egy remek metafora, hiszen hiába gondoljuk azt, hogy mindent tudunk az adott témakörről, mert mindig van új a nap alatt. Hiszen állandóan változnak a trendek, a struktúrák, ezért muszáj, hogy lépést tartsunk ezekkel, ha szeretnénk ténylegesen egy adott téma szakértőjévé válni.

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]