Kommunikáció

Kommunikáció fontossága

 

Kommunikálni annyit jelent, mint gondolatokat átjuttatni valamilyen formában valaki számára. Ez a forma lehet beszéd útján, írásban, művészetek formájában és még rengeteg módja létezik. Jelen társadalmunkban a beszéd, írás és a képi megjelenítés a leggyakoribb.

A hatékony írásbeli kommunikáció titka egyszerű: beszédes legyen. Írás közben képzeljük magunk elé azt, aki majd levelünket vagy jelentésünket olvassa! Legyünk közvetlenek! Engedjük el magunkat!

Rudolf Flesch

 

A kommunikáció célja

 

Nyilvánvalóan azért kommunikálunk, hogy átadjunk valamiféle üzenetet. Ehhez mindenképpen szükséges az a tényező, hogy mondanivalónk eljusson a célba, valamint azt megértse az üzenetet kapó fél.

Hiába beszélünk valakihez folyamatosan, amennyiben az ő számára ismeretlen nyelven tesszük ezt, akkor csak próbálkozunk kommunikálni, de a folyamatos beszéd ellenére sem tudunk kapcsolatot létesíteni a másik féllel.

 

Akadályok

 

Ahhoz, hogy elérjük célunkat, és a fogadó fél megértse a közlendőnket, számára ismert nyelven kell beszélnünk. Nem minden esetben az idegen nyelv jelenti a megértés akadályát.

Elsősorban, olyan nyelvi szerkezetet kell alkalmaznunk, mely olvasás vagy hallás révén azonnal érthető. Amennyiben beszéd során a hallgató fél a mondat értelmén gondolkodik, lemarad a következő mondat befogadásáról és előbb-utóbb összezavarodik.

Amikor a nehézségek olvasás során következnek be, véget vet a folyamatnak, nem olvas tovább, általában még zaklatottá is válik, így minden igyekezetünk, kommunikációra való törekvésünk kárba vész.

A fenti folyamatnak elejét vehetjük, ha ismerjük a célközönséget, hiszen az érthetőséget erősen befolyásolja a fogadó fél általános szóhasználata. Másik nagyon fontos tényező a mondanivaló szerkezeti összeállítása, melyet egyszerűbben szövegírásnak hívunk.

 

A céges kommunikáció kialakításában egy professzionális szövegíró tud segédkezet nyújtani a leghatékonyabban.

Milyen típusú szövegírásra van szükséged? Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma!

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek