Ma már mindenki lehet szövegíró

  • Vajon mennyire igaz ez?

Mielőtt elmélyednénk a témában, lényeges megemlíteni azt, hogy többféle online szövegírás létezik. Különbséget teszünk webes szövegíró, webes tartalomíró és SEO szövegíró között. Ahhoz, hogy egy webhely sikeres – azaz népszerű – legyen az interneten, elengedhetetlen a minőségi szövegek megléte a weboldalon.

Ez azért van így, mert a weboldalon lévő szövegek segítségével tudják a legegyszerűbben megtalálni a keresők a felhasználó által a kereső mezőbe írt kifejezések alapján a webes felületeket.

Annak ellenére, hogy mindhárom csoportban írók tevékenykednek, munkájuk mégis más típusú, illetve az elvárt képességeik is különbözőek. Ebben a bejegyzésünkben megnézzük azt, hogy mi a különbség a különféle szövegírási típusok között.

Webes szövegírás

A szövegírásnak különféle fajtái vannak, amelyeket most részletezünk egy kicsit, hogy teljes legyen a kép arról, hogy az interneten mennyire sokoldalú szövegek kerülhetnek bele ebbe a kategóriába.

Sales szövegek

A sales szövegek általában egy terméket vagy szolgáltatást mutatnak be, ahol a szöveg célja az, hogy eladjon valamit a felhasználónak. A legtöbb sales szöveg végén emiatt van egy Call-To-Action gomb, amely egy link, ahol a szövegben szereplő terméket lehet megrendelni. Itt pozitívum, ha a szövegíró rendelkezik online vagy offline szerzett sales tapasztalattal. 

Marketing szövegek

A marketing szövegírás ezzel ellentétben nem egy termékre vagy szolgáltatásra fókuszál csak, hanem egy márkára vagy cégre. A marketing szövegnek az a célja, hogy felhívja a felhasználók figyelmét egy cégre, vagy márkára, azaz segítsen új ügyfeleket vonzani a céghez, akikből később potenciális törzsvásárlók lehetnek a jövőben.

Ehhez kell a marketing véna, hiszen tudni kell olyan alapvető dolgokat, mint például: hogyan szólítsuk meg a cég ügyfeleit, illetve milyen formában vagy webes platformon lesz ez a legmegfelelőbb.

Közösségi média felületekhez tartozó szövegek

A legtöbb szövegíró, aki a közösségi média oldalakon megjelenő posztok alatti szövegeket írja, gyakran rendelkezik valamilyen marketing vagy PR tapasztalattal. Ezeken a platformokon kiváló lehetőség nyílik arra, hogy közvetlen kapcsolatot tudjon kialakítani egy cég az ügyfeleivel.

Lényeges itt emiatt az, hogy olyan ember írja meg ezeket a posztokat, akinek jó érzéke van az emberi kapcsolatok kiépítésére, illetve helyesírási hibáktól mentesen, korrekt formában tudja megírni a posztokat.

Szöveg-alapú online hirdetések

A Google vagy a Facebook ads szövegeket általában online marketingesek írják, akiknek nagy tapasztalata van abban, hogy minimális karakterszámban írják le az aktuális promóciót.

Weboldal szövegezés

Egy weboldalon többféle típusú szöveg szerepel, így itt érdemes külön-külön említést tenni az alkategóriákról.

Weboldal menüpontok alatti szövegek

Minden weboldalon vannak menüpontok, mint például a Rólunk, Kapcsolat, Csapatunk, Karrier, Szolgáltatások, Termékek, stb. Ezeket egy olyan szövegíró írja meg, akinek már nagy tapasztalata van abban, hogy hogyan kell weboldalszövegezést készíteni, hiszen ez egy hibrid szövegtípus.

Szükséges hozzá némi PR, marketing és sales ismeret, illetve fontos, hogy a megfogalmazás felhasználóbarát, azaz könnyen értelmezhető, érdekes és hasznos legyen az olvasó számára, hiszen a weboldal segítségével ismeri meg egy új felhasználó a céget.

Termékleírások

Egy webshopban több ezer termék található, amelyhez manuálisan viszi fel a termékleírásokat a webáruház szövegírója. Ez egy igen kellemetlen munka, hiszen gyakran 30 hasonló termékhez kell eltérő leírást készíteni.

Ehhez nagy kreativitásra van szükség, hiszen nem lehet ismételni a termékleírásokat, hacsak megengedi ezt az adott terméktípus.

Jogi szövegek

Minden hivatalos weboldalon szerepel például egy ÁSZF vagy jogi nyilatkozat. Ezt nem egy hagyományos szövegíró írja, hanem egy jogi ügyekben jártas szakember, általában a cég ügyvédjének az asszisztense.

Webes tartalomírás, tartalommarketing

A webes tartalomírás is számos alkategóriát tartalmaz, így ezeket is részletezzük egy kicsit, hogy teljes képet kapjunk a különféle szövegírási feladatokat esetében.

Blogbejegyzések

Ma már nemcsak a hobbi bloggerek írnak blogot, hanem minden céges weboldalon található már egy Blog menüpont. Itt a tartalomíró a cég gazdasági tevékenységével kapcsolatos újdonságokat és érdekességeket osztja meg az olvasókkal egy lehetőleg szórakoztató és informatív formában.

Ebben az esetben a szövegírónak tisztában kell lennie a cég tevékenységével, azaz szakmailag helyesen kell leírnia a céggel kapcsolatos specifikus témákat. Továbbá szórakoztatónak kell lennie az írásnak, hiszen az a cél, hogy a blogbejegyzés segítségével még több felhasználó találja meg a weboldalon lévő termékeket és szolgáltatásokat.

E-mail kampány, hírlevél szövegek

Az e-mail kampányok vagy hírlevelek az adott céggel kapcsolatos aktualitásokra fókuszálnak egyszerre, hiszen ennek a formátumú írásnak az a célja, hogy mindig friss hírekkel lássa el a felhasználókat.

Így nem maradnak le a feliratkozók például a cég által szervezett közösségi programokról, akciókról, törzsvásárlói kedvezményekről vagy nyereményjátékokról. Itt nem feltétlenül van szükség nagyobb marketing vagy sales tapasztalatra, viszont nem árt, ha a szövegíró tisztában van azzal, hogy miként érdemes felépíteni egy hasznos és informatív hírlevelet, amelyet nem törölnek ki egyből a levelesládájukból a felhasználók.

Videó-alapú online hirdetések

A szöveges hirdetésekkel ellentétben a videós hirdetések már több szöveget tartalmazhatnak, így ide nem elég egy pár szavas kis sales vagy marketing szöveg. Itt általában már van egy kis történet vagy élethelyzet, amit egy 1-5 perces reklámban kell elmondani a felhasználónak úgy, hogy az ne kattintson el az első 2 másodperc után.

Ez egy kreatív típusú szövegírást igényel, és persze kiváló marketing, sales, PR és pszichológia tudást is, hogy az író a reklám végéig fenn tudja tartani a néző figyelmét.

SEO szövegírás

A SEO szövegírás magában foglalja az előző szövegtípusokat, azzal a különbséggel, hogy a SEO szövegíró által készült írások mindig adott kulcsszavak és kifejezések köré épülnek.

Ez azért fontos, mert nem lehet csak úgy vaktában kitenni egy webhelyre egy szöveget, mert előtte nagyon fontos a kulcsszókutatás. Így kerülhet egy-egy kifejezésre a keresőkben az elsők közé egy weboldal.

Például ha beírjuk, hogy piros női cipő a keresőbe, akkor azok a webáruházak fognak megjelenni, amelyek webhelyén a legrelevánsabb lesz a piros női cipő kifejezésre a tartalom.

Tehát ha előre szeretne kerülni egy webhely adott kulcsszavakra a keresőben, akkor esszenciális az, hogy a cég SEO szövegíróval dolgozzon együtt, mert ez nagyban növeli a webhely előrejutásának az esélyeit a keresők találati oldalain.

Elmondható ezért, hogy a SEO szövegíró a leghasznosabb egy cég számára, hiszen egyaránt jártas a keresőoptimalizálásban, a keresőmarketingben, a PR-ban, a pszichológiában, a sales-ben, illetve kiváló írói vénával rendelkezik, mert alapvetően szereti az irodalmat, azaz hobbija az olvasás és az írás.

Szövegírásra van szüksége?

[adln-quotes limit=3]