Marketing szövegírás – így csinálják a profik

Az elmúlt időszakban hatalmas fejlődésen ment keresztül a marketing szövegírás, hiszen a tartalommarketing megjelenése óta egyre nehezebb felismerni a hagyományos szövegeket a reklámoktól.

Az interneten még az is el akar nekünk adni valamit, akiről nem is gondolnánk, és még olyan blogokban is találunk reklámokat, amelyekről azt hittük, hogy azok között a kevés blogok között szerepelnek, amelyeket még nem vettek meg kilóra a különféle cégek.

Ebben a bejegyzésünkben azt fogjuk megvizsgálni, hogy hogyan működik a marketing szövegírás, illetve milyen dolgokra érdemes odafigyelni, hogy az eredmény ne egy 12 egy tucat marketing szösszenet legyen, hanem egy eredeti ötletekkel teletűzdelt, élvezhető és lebilincselő olvasmány.

Hogy működik a marketing szövegírás?

Ahhoz, hogy a marketing szövegírás hosszútávon jövedelmező befektetés legyen a cégek számára az kell, hogy a szövegben minden olyan apró részlet szerepeljen, amiből a vállalat új ügyfeleket tud majd szerezni, illetve a meglévő törzsvásárlókat pedig további vásárlásra tudja ösztönözni. Nézzük a részleteket!

Határozd meg a közönséget, avagy elő a vásárlói perszónákkal

Bizonyos cégek esetében ez nagyon egyszerű, hiszen ha csak egy vásárlói csoport van, akkor a köré lehet felépíteni a szöveget. Emiatt ezeknek a cégeknek nagyon könnyű dolguk van, hiszen csak egy csoporthoz, például az 50-60 év körüliekhez, a friss diplomásokhoz, az alsó tagozatos iskolásokhoz vagy épp a 25-30 évesekhez kell majd szólnia az adott szövegnek.

Szerencsére akkor sincs gond, ha egy vállalatnak különféle típusú társadalmi csoportokat kell megcéloznia, hiszen akkor csak annyi a teendője, hogy több vásárlói perszónát határoz meg. A különféle közönségekhez pedig más-más marketing szövegeket fogalmaz meg, amelyeket más weboldalakra is helyez ki, hiszen azok a weboldalak, amelyeket egy 10 éves gyerek néz, nem feltétlenül kerülnek bele az 50-60 éves korosztály által látogatott weboldalak közé.

Döntsd el, hogy mi a célja a marketing szövegírásnak

Miután sikerült eldönteni, hogy milyen közönség(ek)nek írjuk a szöveget, máris rátérhetünk a tárgyra. Szó szerint, hiszen ebben a pontban arra próbáljuk megkeresni a választ, hogy milyen célt szolgáljon a marketing szöveg. Próbáljunk meg válaszolni az alábbi kérdésekre, s máris közelebb kerülünk ahhoz, hogy mi lesz a célja a szövegnek:

 • Azt szeretnénk, hogy a user ellátogasson a szövegben lévő linken egy webáruházba, hogy vásároljon?
  • Aktuális promócióra szeretnénk felhívni a figyelmét?
  • Az új kollekciót szeretnénk neki bemutatni?
  • Készletkisöprés miatt siettetjük, nehogy lemaradjon a legjobb akciókról?
  • Ingyenes szállítással próbáljuk a weboldalunkra csalogatni?
 • Azt akarjuk, hogy feliratkozzon a felhasználó a céges hírlevélre?
 • Nyereményjátékra szeretnénk invitálni az olvasókat?
 • Azt szeretnénk elérni, hogy még többen jöjjenek el a vállalat fizikai üzletébe, bemutatótermébe?
 • Több regisztrált felhasználót szeretnénk az oldalunkra?
 • Jótékonysági programon való részvételre próbáljuk rábeszélni az olvasót?

Ezekből a kérdésekből is látszik, hogy számos oka lehet a marketing szövegírásnak, így mielőtt egy betűt is legépelnénk, döntsük el, hogy mit akarunk, mit tegyen a szöveg elolvasása után a felhasználó.

Siettesd a felhasználót, különben sosem fog lépni

A marketing szövegírásban az egyik alap taktika az, ha siettetjük az olvasót. Ilyenekre gondolunk például:

 • Már csak 3 napig tart az őszi akció. Használd ki az akár 70%-os leárazásokat még ma!
 • Rendelj még ma virágcsokrot, hogy biztosan megérkezzen Anyák napjára az ajándék!
 • Ezt a 60%-os kedvezményes kupont ma éjfélig tudod kihasználni! Siess, nehogy lemaradj az akcióról!
 • Gyere el a hétvégi városi futó programra, s a 30%-os kedvezményre jogosító kupon mellé most ajándék pólót és kulacsot kapsz, hogy könnyebb legyen a futás a barátaiddal!
 • Ha most hétvégén látogatsz el a bemutatótermünkbe, akkor ingyenes tanácsadást adunk ajándékba, ahol választ kapsz majd a termékekkel kapcsolatos kérdéseidre!
 • Ha péntekig feliratkozol a hírlevélre, automatikusan törzsvásárlóvá válsz, így már az első vásárlásod alkalmával 15%-os kedvezményt adunk a kosárba tett termékekre!

Az emberek szeretnek áron alul vásárolni, így rengeteg felhasználón működik ez a siettetés, hiszen aki amúgy is vásárolna, az garantáltan le fogja adni időre a rendelését, hogy ki tudja használni az akciót.

Persze azok is gyakran vásárolnak ilyenkor, akik egyébként nem feltétlenül küldték volna el a rendelésüket, de mivel meglátták az adott promóciót, így azt gondolják, hogy butaság lenne egy ilyen jó ajánlatot kihagyni.

Igazold az állításodat valós tényekkel

Az emberek szeretik tudni. Mit? Mindegy, de szeretik tudni, különben nem nagyon tudnak dönteni. Ezt pedig mindenképpen érdemes kihasználni, hiszen így könnyebben lehet szinte bármit eladni az embereknek. Íme néhány példa:

 • A képernyők kék fénye meggátolja az alváshoz szükséges melatonin termelést. Rendelj inkább egy könyvet az esti lazuláshoz, hogy jól aludj éjjel!
 • A magyarok több, mint 60%-a elhízással küzd. Töltsd le a zsírégető edzéstervünket és a diéta programunkat, hogy Te már ne szerepelj ebben a statisztikában!
 • Minden 6. ember rákban hal meg a Földön. Használd ki az ingyenes szűrővizsgálatokat, hogy megelőzhető legyen a baj!
 • Magyarországon több mint 1500 termálfürdő van. Te melyikbe mész ezen a hétvégén kikapcsolódni?

Abban a pillanatban, hogy a marketing szövegbe belekerül egy kis adat, egy elgondolkodtató tény, vagy egy kellemetlen és fájdalmas igazság, az emberek egyből emlékezni fognak rá, és nemcsak könnyebben, de gyorsabban is hozzák meg a döntést, hogy vásároljanak, részt vegyenek egy programon, vagy szavazzanak egy adott kérdéssel kapcsolatban.

Vigyázz a vásárlói visszajelzések felhasználásával

Szinte mindenki ismeri már azokat a stackfotókat, amelyeket a weboldalakon a cégek tesznek ki a “Rólunk mondták az ügyfeleink” rovatba. Mint ahogyan azt Ferenc Jóska mondta: “Itt minthen natyhon szep, minden natyhon jo.” Az ilyen típusú kényszeres vásárlási visszajelzésekre senki sem kíváncsi.

Ha már nagyon az eddigi vásárlók megelégedésével akarunk felvágni, akkor azt lehetőleg ne egy teljesen megrendezett környezetben kínáljuk az olvasóink elé. Látszódnia kell a vásárlói visszajelzéseken, hogy ezek autentikusak, így semmiképpen se álljunk neki mi megírni a számunkra kecsegtető szövegeket, mert azokról üvölt, hogy sosem láttak felhasználót vagy vásárlót.

Szövegekben ezeket inkább mellőzni érdemes, hiszen a marketing szövegírásnak nem az a lényege, hogy az olvasó arcába hazudjon, hanem az, hogy megnyerje a usert, hogy cselekedjen.

A vásárlói visszajelzéseket hagyjuk inkább a videós anyagokba, amelyeket lehetőleg ne mi készítsünk, hanem például egy YouTuber vagy egy megbízható blogger-vlogger, ami sokkal autentikusabb, mint a szomszéd néni begyakorolt szövege.

A marketing szövegírás lényege a lenyűgöző tartalom

 • Engedjük el a fantáziánkat!
 • Használjuk ki a humorban rejlő lehetőségeket!
 • Érezzük át az olvasó problémáját és adjunk rá megoldást!
 • Írjuk le részletesen a problémát vagy feltevést, és csigázzuk egy kicsit az olvasót, hogy végigolvassa az egész cikket.
 • Ha készen vagyunk, húzzunk ki mindent, amit feleslegesnek vélünk 🙂

Nem kell profi szövegírónak lenned, bízd ránk a tartalomgyártást!

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]