Mi a céges kommunikáció célja?

A megfelelően eltalált céges kommunikáció jó üzleti lehetőségeket tartogat szinte bármelyik cég számára, viszont mivel sok emberhez kell szólni, így szükség van egy céges kommunikációs tervre, amely felvázolja, hogy ki a közönség, hogyan lehet őket elérni, illetve azt, hogy milyen üzenetet kell átadni az ügyfeleknek ahhoz, hogy a cég sikeresen tudjon profitot termelni. Nézzük meg, hogyan lehet kialakítani egy professzionális céges kommunikációs tervet!

Tervezés nélkül gyakran megesik az, hogy a legjobb erőfeszítések ellenére is valami a visszájára sül el, mely egyaránt csorbíthatja a cég profilját, illetve a bevételeit is. Ez lehet egy nem szerencsésen megfogalmazott promóciós szöveg, egy rossz időben közzétett hirdetési kampány, vagy akár egy félreérthetően megfogalmazott szövegrész egy-egy menüpontban a vállalat weboldalán. A következőkben bemutatjuk azt, hogy milyen szempontok alapján érdemes létrehozni egy céges kommunikációs tervezetet.

Miért a Te cégedet válasszák a vásárlók?

Természetesen ilyenkor a legtöbb vállalati vezető azt gondolja, hogy azért, mert az ő cége jobb, mint a konkurencia. Ezt érdemes ilyenkor részletesen kidolgozni. Íme néhány kérdés, ami segíthet a válaszok megtalálásában:

  • Milyen felhasználói élményt nyújt a céged?
  • Mivel nyújt többet a Te terméked a konkurencia árucikkeivel szemben?
  • Milyen terméked vagy szolgáltatásod van, ami csak a Te cégednél érhető el?
  • Büszke vagy az ügyfélszolgálat munkájára?
  • Szeretnek a cégednél dolgozni a munkavállalóid?
  • Figyelsz a környezettudatos működésre és gyártásra?
  • Fontos a céged számára az újrahasznosítás és a fenntarthatóság?
  • A profitból milyen segélyszervezeteket támogatsz?

Próbáld meg egy mondatban megfogalmazni

Például egy cég újrahasznosított alapanyagból készült többször használható fültisztító pálcikákat és egyéb környezetbarát higiéniai terméket gyárt, akkor annak egy mondatban annyi lehetne a céges kommunikációja az ügyfelei felé, hogy: Újrahasznosított, többször alkalmazható higiéniai termékek környezettudatos vásárlók számára.

Fontos, hogy meglegyen ez az egy mondatos tömör leírás a cégről, hiszen ez lesz a jövőben a céges kommunikáció alapja.

Határozd meg az ügyfélköröd típusát!

A céges kommunikáció terv kidolgozása során nagyon fontos az, hogy a lehető legprecízebben tudd meghatározni azt, hogy milyen felhasználói réteget vagy rétegeket érdekelhetnek a termékeid vagy szolgáltatásaid.

Amennyiben több típusú terméked van, amelyek más-más korosztályú és érdeklődési körű emberekből állnak, feltétlenül készíts több ügyfélkör csoportot, s határozd meg, hogy kik és miért tartoznak az adott alcsoportokba.

Ezután az elkészült ügyfél csoportoknak megfelelően kell majd kialakítanod a céges kommunikációdat. Gondold át, hogy tegezni vagy magázni szeretnéd az ügyfeleidet, illetve mennyire szeretnél szépirodalmi módon, luxus-szerű mondatalkotást használni, vagy épp ellenkezőleg, főként inkább csak az egyszerű mondatokra szeretnél összpontosítani.

Döntsd el, milyen stílusban szeretnél az ügyfeleidhez szólni, s azt sem árt alaposabban megvizsgálnod, hogy a konkurencia milyen taktikákat használ, hogy érdemes-e azon a vonalon elindulni, vagy inkább valamit újítanál hozzájuk képest.

Találd meg a legjobb kommunikációs csatornákat!

A megfelelő kommunikációs csatornák megtalálása esszenciális ahhoz, hogy elérje a mondanivalód a leendő és már meglévő ügyfeleidet. Ne akarj egyszerre több lovat megülni, ha nem szükséges: csak olyan csatornákon legyél aktív, ami megéri. Ha a felhasználóid nagy része csak YouTube-ot használ és Twittert, akkor felesleges lehet Instagramon vagy Facebookon is jelen lenned.

Ha a közönséged szeret katalógusokat böngészni, akkor hagyatkozhatsz az offline csatornákra is, de a többség napjainkban inkább az interneten elérhető óriás platformok segítségével, illetve hirdetésekkel és e-mailes kampányokkal próbál több ügyfélre szert tenni.

Bízd profi kezekre a céges kommunikációdat!

Természetesen Te cégvezető vagy, s nem feltétlenül kommunikációs menedzser, így a céged biztonsága szempontjából az a legokosabb döntés, ha a céges kommunikációs tervezeted lebonyolítását egy profi, több éves szakmai tapasztalattal rendelkező PR és SEO-SEM cégre bízod.

Kérj árajánlatot tőlünk még ma!

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]