Minden, amit a tárhely bérlésről tudni érdemes

Az online bizniszek életében nagyon fontos szerepet játszik a tárhely bérlés, hiszen többek között ez határozza meg azt, hogy milyen gyors és biztonságos lesz a webes felület, legyen az egy egyszerű blog, weboldal vagy egy bonyolult webáruház.

A gyorsaságon és biztonságon kívül még érdemes megemlíteni a támogatást (ügyfélszolgálatot) is, illetve a skálázhatóságot is, hiszen egy átlagos időszakban elegendő lehet egy kisebb méretű tárhely konstrukció, míg például a karácsonyi vásárlási időszakban ez már nem biztos, hogy elegendő lesz.

Számos tárhely szolgáltató nyújt tárhely bérlési lehetőséget, melynek ára lehet néhány vagy akár több ezer amerikai dollár is egy hónapra. Itt igaz az, hogy minél kisebb forgalma van egy cégnek, annál kevesebbet kell fizetnie a tárhelyért, s fordítva: minél nagyobb a forgalom, annál drágább lesz a tárhely bérlés is.

Ebben a bejegyzésünkben górcső alá vesszük azokat a fontos tényezőket, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartani, ha tárhely bérlésben gondolkodunk a cégünk számára.

Tárhely bérlés kisokos

Alapfogalmak

A tárhely nem egyenlő a webtárhellyel, a webtárhely bérlés szókapcsolat pedig egyszerűen nem létezik

Sokan hiszik azt, hogy létezik olyan kifejezés, mint a webtárhely bérlés, de sajnos ez egy olyan fogalom, amit olyanok találtak ki, akiknek általában fogalmuk sincs az informatikáról. Jobb lesz, ha ezeket a téveszméket már az elején kijavítjuk.

Tárhelyszolgáltatás

Ez egy olyan internetes szolgáltatás, amely lehetővé teszi a cégek, szervezetek vagy magánszemélyek számára azt, hogy a webhelyüket a világhálón keresztül hozzáférhetővé tegyék mások számára is.

Tárhely bérlés

A tárhely bérlés a fenti fogalom alapján tehát azt jelenti, hogy egy szolgáltatótól bérlünk tárhelyet azért, hogy a webhelyünkön lévő tartalom mások számára is elérhető legyen.

Webtárhely

A webtárhely vagy DOM tárhely a webes alkalmazások számára biztosít metódusokat és protokollokat az ügyféloldali adatok tárolására. Hasonlóan a sütikhez (cookies), a webtárhely támogatja a tartós adattárolást, viszont sokkal nagyobb kapacitásban teszi ezt elérhetővé. Két típusa van: a lokális és a munkamenet (session) alapú, melyet a legtöbb modern böngésző támogat.

“Webtárhely bérlés”

Ez a szókapcsolat nem létezik az informatikában.

Hogyan válasszunk tárhelyszolgáltatót?

Laikusként csak full-stack programozó segítségével

Számos informatikai guru vagy WordPress guru próbálja elhitetni a laikusokkal, hogy ért az informatikához. A valóság viszont azt mutatja, hogy nekik is súlyos fogalomzavaraik vannak, ha az informatika mélyebb bugyraiba kell beleásni magukat. Kerüljük el ezeket a sarlatánokat.

Fogadjuk el azt az egyszerű tényt, hogy nem értünk az informatikához, s keressünk egy független full-stack programozót, aki segít kiválasztani nekünk a tárhelyszolgáltatót. Miután sikerült keríteni egy profi programozót, érdemes lehet felkészülni arra, hogy mit fog kérdezni majd, hogy ki tudja választani nekünk a megfelelő tárhelyszolgáltatót.

Ezeket a kérdéseket fogja feltenni a programozó

·         Milyen mértékű támogatásra lesz szükségünk?

·         Általános ügyfélszolgálat

A legtöbb tárhelyszolgáltató 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosít telefonon és e-mailen keresztül. Ebben az esetben egy általános informatikai tudással rendelkező személy és nem egy rendszergazda fogja felvenni a telefont vagy válaszol majd az e-mailekre. Ez a megoldás azoknak jó, akik értenek az informatikához, s egyedül is boldogulnak a tárhelyszolgáltató felületén, hogy maguk kezeljék a webhellyel kapcsolatos adminisztrációt.

·         Menedzselt szolgáltatás

Ebben az esetben nem baj, ha teljesen dilettánsak vagyunk a tárhely bérléssel kapcsolatban, hiszen minden beállítást, optimalizálást és egyéb adminisztrációt egy profi rendszergazda csinál meg nekünk. Ez nyilván egy kicsit drágább konstrukció, viszont tökéletes azoknak, akik egy percet sem szeretnének ilyenekkel foglalkozni.

·         Mekkora forgalma lesz a webhelynek?

Tárhely bérlés előtt ezt mindenképpen érdemes átgondolni, hiszen így elkerülhető az például, hogy a karácsonyi vásárlási lázban lefagyjon a webáruházunk a rengeteg látogató miatt.

A legtöbb tárhelyszolgáltató a sávszélesség- és a tárhely-használat alapján határozza meg az árait. A sávszélesség azt jelenti, hogy hány bájtot szolgál ki a webhely egy adott időszakban. Kevés látogató esetén alacsony lesz, sok látogató esetén pedig magas lesz a sávszélesség-használat.

Ez alapján tudja majd kiválasztani nekünk a profi programozó, hogy milyen típusú tárhely konstrukcióban lesz érdemes gondolkodni a mi esetünkben.

·         Szerver típusokról dióhéjban

Nyilván a programozónknak ez olyan, mint az egyszeregy, viszont nem árt, ha van valami fogalmunk arról nekünk is, hogy milyen opciók közül lehet választani.

·         Megosztott szerver

  • Ez azt jelenti, hogy más cégekkel osztozunk egy szerveren. Ez akkor jó, ha alig van forgalmunk, máskülönben nem tudja kiszolgálni az igényeket.

·         VPS (Virtuális Privát Szerver)

  • Ez egy fokkal jobb, mint az előző lehetőség, viszont itt ismerni kell a szerver alapvető karbantartását és mindennapi kezelését, amely nem jó akkor, ha nem értünk a szerverekhez.

·         Dedikált szerver

  • Ez már egy sokkal megbízhatóbb megoldás, mint az első kettő, hiszen itt kifejezetten a mi cégünk számára biztosít a szolgáltató egy szervert. Hátránya, hogy ezt csak azok tudják igénybe venni, akik rendelkeznek rendszergazdai ismeretekkel.

·         Cloud szerver (Felhő-alapú)

  • Általában olyan óriáscégek biztosítanak ilyet, mint az Amazon (Amazon Web Services) vagy a Microsoft (Microsoft Azure). Ez az egyik legoptimálisabb lehetőség, hiszen itt mindent úgy állít be nekünk a szolgáltató, ahogy kérjük.

Forgalomnövekedés vagy -csökkenés mellett sem kell aggódni, mert mindenféle gond nélkül lehet növelni vagy épp csökkenteni a tárhely méretét. Hátránya, hogy ez az egyik legdrágább megoldás a piacon, mely miatt főként csak a nagyobb vállalatok engedhetik meg ezt maguknak.

·         Túl szép, hogy igaz legyen ajánlatok

  • Vannak olyan hosting cégek, amelyek néhány dollárért cserébe korlátlan tárhelyet biztosítanak. Ez szép, csak ha elolvassuk a szerződési vagy felhasználási feltételeket, látni fogjuk, hogy gyakorlatilag akkor állítja le a szolgáltatást a hosting cég, amikor akarja. Ne essünk bele az ilyen csapdákba.

Összegzés

A tárhely bérlés egy rendszergazda számára természetesen semmilyen ördöngősséget nem tartogat, viszont annál több buktatója van egy laikus számára. Fontos emiatt, hogy ne egyedül álljunk neki tárhelyszolgáltatót keresni, hiszen ha nincsen velünk egy profi programozó, akkor gyakorlatilag bármilyen elavult tárhely bérlési konstrukciót eladnak majd nekünk a kókler cégek.

Az informatika is egy szakma, mint a fogorvos. Hiszen ha fáj a fogunk, nem próbáljuk meg egyedül kihúzni, hanem elmegyünk a fogorvoshoz, aki valószínűleg csak be fogja tömni. Miért? Mert ért hozzá.

Merjünk segítséget kérni egy profi programozótól, hiszen ha profit-növekedést szeretnénk elérni az interneten, ahhoz biztos informatikai alapokra van szükség, ami egy megbízható tárhelyszolgáltatóval kezdődik.

Tárhely bérlés után a weboldalhoz szövegírásra is szükséged lesz, csomagjainkat csak ki kell választanod:

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]