Miről ír a szövegíró, amikor nincs témája és uborkaszezon van?

Nem kell megijedni, a szövegírók általában kreatívak, s tele vannak ötletekkel akkor is, amikor a többség a hűsítő vízparton élvezi a nyári leállási időszakot. A szövegírók általában az adott megrendelő kulcsszavai, kifejezései, témái, termékei és szolgáltatásai köré építik fel a szövegeket, amelyek tükrözik a megrendelő által kért stílust és formát.

Vannak olyan esetek is, amikor a megrendelő nem ad meg kulcsszavakat, hanem rábízza a szövegíróra, hogy azt írjon, amit jónak lát – természetesen egy témához, céghez vagy szolgáltatáshoz igazítva.

Ritka eset az, amikor egyáltalán nem ad meg támpontokat a megrendelő, melynek általában az az oka, hogy a megrendelő már régóta dolgozik együtt a szövegíróval, ismeri a stílusát, s teljesen megbízik benne, hogy egyedül is, témakörök és kulcsszavak nélkül is tudja hozni a megszokott színvonalat.

Egy igazi szövegíró az ilyen típusú kihívásokat szereti, hiszen itt szabadjára engedheti a fantáziáját, arról írhat, amiről akar, ami természetesen beleillik az ügyfélhez köthető témakörök listájába.

Miről lehet írni uborkaszezon alatt?

Míg az újságírók rettegnek az uborkaszezontól, s vért izzadnak, hogy össze tudjanak tákolni egy (ál)hírértékű cikket, addig a profi szövegírók erre az időszakra kihívásként tekintenek.

Indítsunk blogbejegyzés-sorozatot, ahol hosszasan ki lehet fejteni a témákat

Ez a nyári laza periódus például tökéletes arra, hogy blogbejegyzés-sorozatot indítson a szövegíró, amelybe értékes és lebilincselő, akár ismeretterjesztő cikkeket írhat több részletben, hogy a lehető legteljesebb formában tudja közölni az olvasókkal a fontos információkat.

Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy itthon elég kevés azoknak a blogoknak a száma, amelyek valóban értékes és értelmes tartalmakat közölnek, mert a legtöbb szöveg, amiket a megrendelők kérnek, egyszerűen túl rövid ahhoz, hogy érdemi értekezéseket lehessen benne közölni. Az eredmény általában egy se füle se farka, semmitmondó, Google-ra optimalizált szöveg, amit még a szövegíró ismerősei sem olvasnak el, nemhogy a vállalat felhasználói.

Egy blogbejegyzés-sorozat így szabad utat engedhet a kreativitásnak, hiszen ha a következő bejegyzésben lehet folytatni az értekezést, akkor nem lesz az a furcsa hiányérzet egy-egy cikk megírása után, hogy “ezt még el sem kezdtem kibontani, s máris vége van a szövegnek a kevés megengedett karakterszám miatt.”

Termékismertető helyett írjunk termék-összehasonlításokat!

Ha eddig például csak termékismertetőket írtunk, akkor próbáljunk most összehasonlító teszteléseket írni az egy csoportba tartozó, de egymástól kicsit eltérő termékekről, hiszen ezek nagyon hasznosak a vásárlók vagy felhasználók számára.

A legtöbb vásárló szereti, ha feketén-fehéren látja, hogy ennek a terméknek ilyen és ilyen, annak a terméknek pedig olyan és olyan tulajdonságai vannak. Fontos azonban, hogy a konklúzió mindig egyfajta eredményre jutassa az olvasót, miszerint nem rosszabb a másiknál egyik termék sem, csak az egyik inkább erre jó, a másik pedig egy másik helyzetben lesz jó döntés.

Fedezzük fel a múlt kincseit!

Elmerülhetünk ilyenkor a múltban, s rengeteg féle ismeretterjesztő blogbejegyzést írhatunk az adott témához tartozó találmányokról, használati tárgyakról vagy épp elméleti stratégiákról – ami illik az adott blogba. Nem mindenki ismeri a hátizsák történetét, s az sem biztos, hogy minden olvasó tisztában van azzal, hogy ki és mikor találta fel a LED világítást vagy a vízhűtéses számítógép házakat.

Az ismeretterjesztő cikkekkel azonban vigyázni kell, mert ha egy az egyben kimásolunk – minimális átfogalmazással – egy Wikipédia cikket, akkor szinte nem csináltunk semmit sem. Nem alkottunk újat, nem adunk olyan hasznos információt az olvasóinknak, amit még sehol sem láttak, hallottak vagy néztek, így a cikkünk csak 12 egy tucat lesz.

Fontos emiatt, hogy lehetőleg ne Wikipédia forrásokra hivatkozzunk az ilyen típusú cikkek írása során, hanem egy könyvre, kutatói publikációra vagy egy nívósabb szakmai magazinra, újságra.

Késztessük interakcióra az olvasókat – ha lehet

Más típusú újítással is próbálkozhatunk, például azzal, hogy az uborkaszezon alatt valami olyan újdonságot mutatunk be a blogban, amely valamilyen interakcióra készteti az olvasókat. Például kérjük meg őket, hogy írják le a véleményüket ezzel vagy azzal a témával / termékkel / szolgáltatással kapcsolatban, s aki a legszellemesebb / legfrappánsabb / legemlékezetesebb bejegyzést írja, az nyer egy néhány ezer forintos kupont – amennyiben ezt lehetővé teszi a megrendelő cég.

Mivel a legtöbben ilyenkor nyaralnak, s még véletlenül sem a vállalatok blogbejegyzéseit böngészik, a legtöbb cég szinte könyörög a vásárlóknak, hogy náluk költsék el a fizetésüket, hiszen már nagyon sok cég ingyenes szállítással, meghosszabbított pénzvisszafizetési garanciákkal, illetve egyéb kényelmi funkciókkal és lehetőségekkel próbálja magához csalogatni a felhasználókat.

Amennyiben rugalmas egy ilyen típusú programra a vállalat, a szövegírónak sokkal könnyebb dolga lesz megírni a szövegeket, ha bevonhatja az olvasóközönséget is.

Ismerjük meg a PhotoShop rejtelmeit, s csináljunk infográfokat!

Számos SEO szakember blogjában, illetve a hivatalos Google Support oldalakon is egyre csak azt látni, hogy azok a szövegek, amelyeket az írók teletűzdelnek mindenféle hasznos infográffal, képpel, videóval, animációval vagy könnyen értelmezhető diagramokkal, azok jobban teljesítenek az organikus keresések között, mint a sima szövegek.

Ehhez az kell, hogy ismerjük a PhotoShop programot, amellyel rövid idő alatt csinos kis infográfokat tudunk készíteni az adott blogbejegyzés témájához. Nem egy nagy ördöngösség ez, hiszen rengeteg embernek sikerült már, így néhány hét alatt könnyen meg lehet tanulni az alapokat.

A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a legtöbb szövegírótól nem várják el, hogy képeket, videókat vagy infográfokat adjon hozzá a kész szövegekhez, mert nem azért fizetik. A szövegírók karaktertben kapják a fizetésüket, az infográf lényege pedig pont az, hogy kevés szöveggel, egy könnyen értelmezhető ábra segítségével tudjuk vizualizálni a leírtakat.

Ez a tanács akkor hasznos, ha a szövegíró a saját blogjába készít bejegyzést, hiszen ezzel nemcsak szó szerint színesebb lesz a tartalom, de több látogatót vonz be, mert az emberek többsége sajnos egyre kevesebbet olvas, s egyből megörül, ha valamilyen képet vagy ábrát lát egy-egy bekezdés között.

Idomuljunk az uborkaszezonhoz!

A legtöbb szövegíró általában valamilyen vállalatnak írja a szövegeket, legyen az egy blog, egy weboldal szövegezés, egy marketing kampány vagy épp egy internetes portál, ahol a szponzorált tartalmak között jelennek meg a cikkek.

Szerencsére a legtöbb vállalat uborkaszezon alatt is értékesít, persze nem olyan nagy gőzzel megy a cég ilyenkor, mint ősszel vagy tavasszal, de azért az eladásokat nem árt optimális szinten tartani. Így a szövegírók munkája az uborkaszezon alatt is hasonló ahhoz, amit az év más napjain megszoktak, hiszen továbbra is van téma, termék vagy szolgáltatás, amit érdemes kiemelni a vállalat blogjában.

Ahhoz, hogy az uborkaszezon alatt is értékesek legyenek a megrendelt tartalmak, az kell, hogy a szövegíró aktuális problémákkal, élményekkel, kihívásokkal vagy szokásokkal és életmóddal kapcsolatos kitérőkkel egészítse ki a szöveget, hogy az passzoljon a szezon laza és kicsit lusta üteméhez.

Ez azt jelenti, hogy a szövegíró továbbra is ontja magából a vállalatoknak a szövegeket, csak aktualizálja a nyári hőség, a tengerpart, a tóparti strandok vagy épp a hegyi túrák témái köré a vállalat által kért cikk témáját.

Az uborkaszezon sem tart örökké

Az újságírókkal ellentétben kreatív szövegíróként aránylag könnyen túl lehet élni az uborkaszezont, hiszen a legtöbb szövegírónak nem az aktuális politikai helyzettől függ az állása, hanem cégektől. A cégek pedig egész évben kérik a szövegeket, hogy továbbra is rengeteg felhasználót tudjanak az oldalaikra csalogatni.

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]