Mit jelent a meta leírás és miért fontos a SEO során?

A meta leírás egy gyakori szófordulat a SEO szakemberek között, viszont a legtöbb laikus nem feltétlenül tudja, hogy pontosan mit ért a szakma e kifejezés mögött. Ebben a bejegyzésünkben megvizsgáljuk közelebbről azt, hogy mit jelent a meta leírás, illetve miért tölt be esszenciális szerepet a keresőoptimalizálás során ez a fontos tartalmi elem. Lássuk a részleteket!

Mi a meta leírás?

A meta leírás egy rövid, lényegretörő és pontos leírást ad egy weblap tartalmáról. Ezt a leírást jelenítik meg a böngészők a találati listákon, amely nagyban tudja befolyásolni azt, hogy egy felhasználó rákattint-e a találati eredményre, vagy tovább válogat a találatok között.

Ha beírjuk a Google-be, hogy piros alma, látni fogjuk ezt a találati eredményt:

Kékkel mutatja a kereső a weboldal címét:

Piros alma – Gyümölcspédia

Sötét szürkével pedig a meta leírást:

Piros alma származása: Németországban állították elő a Helios alma és Apollo alma fajták keresztezésével. Piros alma.

Fontos emiatt, hogy a lehető legpontosabban fogalmazzunk, amikor megadjuk egy weboldal meta leírását, hiszen ezt mindig látják a felhasználók, ha adott kulcsszavakra keresnek rá.

Hol van a meta leírás?

A meta leírás egy webhely HTML kódjában található. Ezt a kódot bármelyik böngészőben meg lehet nézni egy számítógépen – mobilon is lehet, de ott egy kicsit körülményesebb. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a weboldalra kattintunk a jobb egérgombbal, s az “Oldal forrásának megtekintése” opciót választjuk ki.

Ez egy új fület nyit meg a böngészőben, amely tele van kódokkal. Ebben a rengeteg kódban található a meta leírás is, mely így néz ki:

<head>

<meta name=”description” content=”Piros alma származása: Németországban állították elő a Helios alma és Apollo alma fajták keresztezésével. Piros alma.“>

</head>

A számítógépes kódok angol szavakat vagy rövidítéseket használnak. Ebben az esetben a description szót érdemes csak kiemelni, amely leírást jelent. Tehát a fenti példában a meta leírás a félkövérrel kijelölt szövegrész: Piros alma származása: Németországban állították elő a Helios alma és Apollo alma fajták keresztezésével. Piros alma.

A meta leírást a SEO szakemberek írják meg, de a böngésző ezt felülírhatja, melynek több oka is lehet:

  • Ha gyengére sikerült megírni a meta leírást, akkor az általában azt jelenti, hogy nem használja azokat a kulcskifejezéseket a leírás, amelyek tökéletesen passzolnak a weboldal tartalmához. Ezt optimalizálja a Google.
  • A keresési lekérdezést ponotsabban tudja ráilleszteni a weboldalra így a Google, ha a saját, optimalizált verzióját használja meta leírásnak.
  • A Google megpróbálta a keresési lekérdezést egyeztetni a tartalommal, de az egyezés nem szerepelt a leírásban, így javította egy jobb verzióra.

Hány karakter legyen a meta leírás?

Érdemes különbséget tenni a PC és a mobil verzió között, de ha nagyon professzionálisak szeretnénk lenni, akkor figyelhetünk a tablet és a laptop verzióra is. A gyakorlatban a többség inkább csak a PC és mobil verziók között tesz különbséget, mert a felhasználók többsége főként mobilról és PC-ről érkezik egy webhelyre.

Mivel nincsen hivatalosan elfogadott álláspont arról, hogy pontosan hány karakteres lehet egy meta leírás, így egy tól-ig értéket szokás megadni. Ez pedig körülbelül 50-160 karakter.

Tipp: Érdemes leellenőrizni a megírt meta leírást PC-n és mobilon is (különféle típusú készülékeken, operációs rendszereken és böngészőkben is), s a tapasztalatok alapján javítani, hogy pontosan megjelenítse a kereső a meta leírást.

Mivel mobilon általában – de nem mindig – kevesebb karaktert jelenít meg a meta leírásból a Google, így érdemes lehet külön PC-re és mobilra is két különböző hosszúságú meta leírást készíteni.

Figyeljünk a formátumra!

A meta leírást úgy érdemes értelmezni, mint egy miniatűr hirdetési szöveget, amely segít eldönteni a felhasználónak, hogy rákattintson-e a találati eredményre, vagy sem.

Természetesen nemcsak a felhasználók számára fontos ez a kis szövegrészlet, hanem a keresőnek is, hiszen ezzel is segítünk neki “eldönteni” azt, hogy a felhasználó által beírt keresési kifejezésre érdemes-e megjelenítenie a webhelyünket a találatok között vagy sem.

A meta leírásnak minden olyan fontos kulcsszót vagy -kifejezést kell tartalmaznia, amely leírja az adott webhely tartalmát, de ezt lehetőleg ismétlések nélkül, teljesen egyedire érdemes megfogalmazni.

Google rangsorolási tényezőnek számít a meta leírás?

Nem, de…

A Google 2009 szeptemberében bejelentette, hogy sem a meta leírás, sem pedig a meta kulcsszavak nem kerülnek bele többé a Google keresési rangsorolási tényezői közé. Nem véletlen emiatt az, hogy gyakran írja felül a nem jól sikerült meta leírásokat a kereső, ha talál egy optimálisabb verziót.

Viszont: a meta leírások óriási mértékben tudják azt befolyásolni, hogy egy felhasználó rákattint-e a találati eredményre vagy sem. Magyarul egy jól megírt meta leírás képes csökkenteni az átkattintási arányt (CTR: Click-Through Rate – Átkattintási arány), mely így pozitívan képes befolyásolni az oldal rangsorolási képességét.

Tehát nem érdemes csak azért elhanyagolni a meta leírásokat, mert nem tartoznak bele a Google rangsorolási tényezőibe, hiszen ezzel is tudjuk manipulálni a felhasználókat, hogy a mi találati eredményünkre kattintsanak a többi közül.

Mire érdemes figyelni meta leírás készítés során?

Használjuk a legfontosabb kulcsszavakat!

Amikor beírunk egy keresési kifejezést (piros alma) a Google-be, akkor ha szerepel a meta leírásban ez a kifejezés, akkor azt félkövérrel emeli ki a felhasználóknak a Google:

Ez az apróság azért fontos, mert ezzel is tudjuk manipulálni a felhasználót, hogy kattintson a mi weboldalunkra, hiszen már a leírásban is jól látszik, hogy az oldal a keresett kulcsszóval foglalkozik – itt a piros alma kifejezéssel.

Ezzel is elősegítjük azt, hogy a felhasználó szeme megakadjon a mi weboldalunkon, hiszen a címben és a leírásban is jól látható a keresési kifejezés, emiatt nagy eséllyel talál majd választ a látogató a kérdésére a mi weboldalunkon.

Tehát ebben az esetben egy kiválóan megírt meta leírás egyben egy ügyes marketingfogás is lehet, hiszen néhány karakterben így le tudjuk írni a felhasználóknak, hogy mire számíthatnak, ha a mi linkünkre kattintanak.

Használjuk ki az automatizációban rejlő lehetőségeket a duplikációk elkerülése érdekében!

Lehetőleg ne másoljuk be minden aloldal meta leírásába ugyanazt, mint amit a főldalra írtunk. Amennyiben kicsi weboldalunk van, írjuk meg manuálisan az összes aloldal meta leírását, hogy egyedi tartalom legyen mindegyik oldalon – PC-re és mobilra is.

Ha például egy hatalmas nagy webáruházunk van, kicsi az esélye annak, hogy ebben az életben meg tudnánk írni manuálisan az összes (akár több tízezer) aloldal meta leírását. Ebben az esetben érdemes a fejlesztőkkel leprogramoztatni a meta leírásokat, illetve automatikusan generálni az új oldalak meta leírását is.

Konklúzió

A meta leírás tehát egy fontos része a SEO-nak, amelyet ha elég ügyesre sikerül megfogalmazni, akkor növelni tudja az organikusan érkező felhasználók számát.

Ez hosszú távon úgy segítheti egy weboldal sikerét az interneten, hogy nagyobb lesz a látogatottsága, ezáltal pedig gyorsabb lesz a profit-növekedés, azaz jobb lesz a konverziós ráta.

A keresőoptimalizálás mellett a tartalommarketing is fontos része az online marketingnek:

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]