Mit jelent a PR cikk és ez hogy befolyásolja a SEO-t?

A PR cikk az angol Press Release szó rövidítése, amely sajtóközleményt jelent. Napjainkban viszont a PR cikkek már sokkal szerteágazóbbak, mint egy egyszerű céges reklám.

A SEO-ban óriási szerepe van a minőségi PR cikkeknek, hiszen ezeket jelenítik meg a hírportálok, szakmai blogok vagy bloggerek az oldalukon, amennyiben ez valamilyen szinten releváns az adott webhely közönségének.

Ebben a bejegyzésünkben megnézzük közelebbről azt, hogy hogyan kell megírni egy ütős PR cikket, hogy azt ne csak a Google, hanem az adott portál olvasói is érdekesnek, hasznosnak és informatívnak tartsák, amely arra készteti őket, hogy másokkal is megosszák az értékes tartalmat.

Hogyan befolyásolja a SEO-t egy ütős PR cikk?

A SEO egy igen bonyolult szakma, amelynek rengeteg része van. Ezek közül egyik a SEO tartalomírás, amelynek az a lényege, hogy az adott szöveg tartalmazza a kért kulcsszavakat és -kifejezéseket, amelyek relevánsak az adott céggel, márkával, termékkel vagy témával kapcsolatban.

A PR cikk pedig talán az egyik legjobb példa a SEO tartalomírásra, hiszen ezzel értékes visszamutató linkeket (backlinkeket) lehet gyűjteni, mely segíti a vállalkozás webhelyének organikus forgalmát.

Minél több backlinkje van egy webhelynek, annál jobban fog teljesíteni az organikus keresések során, mert a keresők megbízhatóbbnak gondolják, hiszen más webhelyek is hivatkoznak rá.

Az organikus forgalom növelése egy hosszú távú befektetés, hiszen nem egyik napról a másikra történik, hanem gyakran akár 6-12 hónap is kell hozzá, hogy egy-egy keresési kifejezésre az adott cég webhelye jelenjen meg a felhasználóknak az első néhány hirdetés után.

Türelemmel, konzisztens munkával, kreativitással, némi kutatómunkával pedig ezt el lehet érni, hiszen számos olyan szakmai blog van az interneten, amelyek mára milliókat kaszálnak azzal, hogy értékes tartalmat gyártanak az olvasóik számára.

Milyen egy jó PR cikk?

Egy PR cikknek természetesen nemcsak a kulcsszavakra kell fókuszálnia, hanem arra is, hogy értékes és új információt nyújtson az olvasók számára. Senki sem olvassa el azokat a 1500-2000 karakteres szösszeneteket, amelyek csak arról szólnak, hogy van egy probléma, van rá egy termék, látogassunk el a cég oldalára és rendeljük meg a terméket vagy szolgáltatást.

Ez a tipikus reklám, amire semelyik felhasználó sem szereti pazarolni a drága idejét. A PR cikkeket emiatt úgy kell megírni, hogy szinte észrevehetetlen legyen benne a cég, márka vagy termék. Ahelyett, hogy rátukmálnánk valamit az olvasóra, inkább keltsük fel a figyelmét, és opcióként ajánljuk fel neki, hogy látogasson el a céghez, ha érdekli a termék vagy szolgáltatás, amely megoldja az adott problémát.

De alapvetően sosem a termék, szolgáltatás, márka vagy cég van a szöveg központjában, hanem a probléma, amivel azonosulni tud a felhasználó. Részletezni kell a problémát, hogy minél több olvasót tudjon megérinteni a cikk, és a különféle élethelyzeteket érdemes kiemelni, amelyek gyakoriak azoknál, akik sokszor szembesülnek az adott problémával.

Egy kiváló PR cikk emiatt nagyban tudja segíteni egy cég eladásait, hiszen ha olyan portálra kerül ki, ahol az olvasók között sokan szembesülnek az adott problémával, akkor a nagy számok törvénye alapján lesznek olyanok, akik eléggé kétségbeesettek ahhoz, hogy kipróbálják a cég termékét vagy szolgáltatást, hogy enyhítsék a problémájukat.

PR cikk címe

A cím semmiképp sem tartalmazhat olyasmit, ami arra utal, hogy valamit reklámozni szeretnénk. Ha azt akarjuk, hogy ne csak a Google, hanem a felhasználók is elolvassák a PR cikket, akkor figyelemfelkeltő, de nem clickbait típusú címet érdemes adni, amely tisztán mutatja, hogy miről fog olvasni a látogató.

Ne hazudjunk, ne túlozzunk, ne ferdítsük el a valóságot semmilyen szinten se, hiszen a többség már ki tudja szűrni azt, hogy egy cikk értékes-e vagy valami termékbemutatós-rátukmálós sales szöveg.

Jó példa:

Klinikai tesztek igazolják, hogy hosszú távú megoldást kínál az XY cég terméke a kellemetlen emésztési problémákra

Rossz példa:

Vedd meg ezt a csodaszert és egyből elmúlnak az emésztési problémáid

Az első példa egy teljesen reális cikkre enged sejtetni, a második pedig egy tipikus sales cikkre, ami csak meg akar velünk vetetni valami új csodaszert, ami vagy hat, vagy nem. A PR cikk címe emiatt fontos, hogy komoly legyen, s ne tartalmazzon semmilyen sales elemet, hiszen attól menekülnek az olvasók.

PR cikk rövid összegzése a szöveg elején

Miután az emberek többsége nem időmilliomos, így érdemes a PR cikk címe után egy rövid bekezdésben tömören leírni a cikk tartalmát. Ez azért jó megoldás, mert ha valakit nem érdekel a cikk, továbbmegy, ha pedig valakit érdekel, akkor az első bekezdés után tudni fogja, hogy ez a cikk neki való-e vagy sem.

Példa:

Az XY cég egy 2 éves kutatómunka után sikeresen kifejlesztett egy új terméket, amely teljesen tünetmentesíti az IBS és Crohn betegek emésztési és felszívódási problémáit, hogy a tápanyagokat optimálisan tudják hasznosítani.

Fontos, hogy az első bekezdésbe se tegyünk semmilyen sales szöveget, hiszen akkor az olvasók gyanút fognak, hogy már megint el akarnak nekik adni valamit, ami vagy segít rajtuk, vagy nem.

PR cikk első bekezdése

Az első bekezdésbe már mehet minden, ami a fontos és hivatalos részleteket tartalmazza. Meg kell jeleníteni a Ki, Mikor, Hol, Mit, Miért, és Hogyan kérdésekre adható válaszokat.

Példa:

Az XY cég 2019-ben indított Berlinben egy kétéves kutatást, amelyben azt akarta megvizsgálni, hogy pontosan mi okozza az IBS és a Crohn betegségben szenvedők emésztési problémáját, amelyhez a legmodernebb kutatási eljárásokat használta a vállalat.

A fenti példa továbbra sem tartalmaz semmilyen sales elemet, illetve semmit sem akar senkire sem ráerőszakolni. Szimplán leírja a tényeket, amelyek elősegítik a PR cikk megbízhatóságát.

PR cikk tartalma

Ebben a részben nyilván el lehet menni a legapróbb részletekig, hogy a lehető legtöbb információt tudjuk nyújtani az olvasóknak, hiszen az a cél, hogy meggyőzzük őket arról, hogy a kutatás sikeres volt, a cég megbízható, az eredmények pedig magukért beszélnek.

Példa, hogy mi szerepeljen a PR cikk tartalmában:

  • Kutatóintézet rövid ismertetése.
  • Rövid bemutatása a kutatóknak, akik elvégezték a kísérletet, eddigi munkáik, kitüntetéseik, díjaik, stb.
  • A kutatási adatok (kik, hány évesek, férfiak, nők, gyerekek, egészségi állapotuk, stb.).
  • Részeredmények, és végleges eredmények csinos táblázatokba, infográfokba foglalva.
  • Az új termék ismertetése, hogy miért tudta megoldani a problémát.
  • Jövőbe való tekintés, hiszen a kutatómunka nem zárult le, mert további kutatási lehetőségeket tartogat az új termék.

PR cikk összegzés része

A végén érdemes kihangsúlyozni, hogy ezeken és ezeken a pácienseken tudott segíteni a termék, s íme néhány beszámoló maguktól a betegektől, akik ma már gyógyultan élvezik a mindennapjaikat.

PR cikk végén lévő fontos infók

Vállalati információk

A PR cikket rendelő vállalatról érdemes írni néhány sort, hogy mi ez a cég, mivel foglalkozik, melyik országban és mióta tevékenykedik.

Kapcsolati információk

A kapcsolati információkat is érdemes egy csinos kis keretbe zárni, hogy lássák az olvasók, hogy erre a linkre kattintva meg tudják nézni a kutatási eredményt, ezen a linken pedig a terméklet és az összetevőit tudják megtekinteni.

Összegzés

A PR cikk tehát egy okosan megírt fogalmazás, amely segíti a cégeknek az értékes backilnkek szerzését az interneten azáltal, hogy olyan hasznos információkat tartalmaznak, amelyek arra késztetik az olvasókat, hogy megosszák a közösségi média oldalakon, vagy üzenetküldő alkalmazásokban a szeretteikkel a cikket, hátha segít a problémájukon az, amit a cikkben olvastak.

A PR cikk tehát nem tartalmaz sales elemeket, hanem hasznos és igaz információkat, amelyek értékesek az olvasók számára. A hossza nyilván akkor jó, ha legalább 1000 szavas, hiszen így jól lehet részletezni benne egy hivatalos tanulmányt vagy kutatómunka eredményét.

Szüksége van a vállalkozásodnak értékes PR cikkekre?

Bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, hiszen számos szövegírónk készít kiváló minőségű PR cikkeket, amelyek rengeteg cég linképítését segítették már az elmúlt években.

Más típusú szövegírásra lenne szükséged? Válaszd ki a megfelelőt:

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]