Mitől lesz jó egy Facebook poszt?

A legtöbb vállalatnak igen unalmasak a Facebook posztjai, hiszen néhány tőmondatban leírják az épp aktuális termék vagy szolgáltatás fő jellemzőit, hogy rohanj a webáruházukba, s azonnal vedd meg, mielőtt elfogyna a termék.

Ezt a fajta posztolást szinte bárki meg tudja tenni, így ennek már nincs olyan nagy értéke, mint régebben volt, mert túl sok ilyen típusú posztot látnak a felhasználók, emiatt már elsiklik rajtuk a tekintetük.

Továbbra sem érdekel senkit a termék vagy a cég, csak a saját problémájának a megoldása

A következő sztereotípiák már nem nagyon működnek, mert ezekből már megszámlálhatatlan mennyiségű Facebook poszt létezik:

  • Hullik a hajad? Használd ezt a csodaszert, s néhány hét alatt garantáltan dús hajad lesz.
  • Fáj a fejed? Vedd be ezt az 5 percen belül ható pirulát és élvezd tovább zavartalanul a napodat.
  • Nem találsz a méretedben ruhát? Mi rád öltjük még a zoknidat is.
  • Gyere hozzánk szaunázni, mert mi folyamatos kedvezményekkel várunk.

Ezek a tipikus, 12 egy tucat szintű szövegek, amelyekből már annyit láttak a Facebook felhasználói, hogy gyakorlatilag immunisak lettek rá. A figyelemfelkeltés elmarad, az oldal felkeresése is, ahogy a vásárlás is.

Nézzük meg, mitől lesz ütős egy Facebook poszt, ami azonnal felkelti a felhasználók érdeklődését, növeli az eladásokat, illetve ha tényleg jól sikerül, akkor akár ingyenes hirdetésként is működhet.

Brilliáns asszociációk a jövő Facebook posztjai

Csak azért mert egy cég zoknikat árul, még nem kell unalmasnak lennie minden Facebook posztjának, ahol minden egyes képen egy pár zokni van és a szokásos unalmas szöveg.

Maradva a zoknis példánál, még egy ilyen egyszerű témát is fel lehet dolgozni kreatívan, csak nyilván kell rá szánni egy kis időt. A fő szempont a megfelelő asszociációk kialakítása, mely a legtöbb esetben sajnos túl közel áll a termékhez, s emiatt lesz silány a Facebook poszt minősége.

A szokásos láb, boka és cipő helyett egész nyugodtan lehet kissé vadabb ötletekkel is próbálkozni, amelyeket megjegyeznek a felhasználók a nem mindennapos jellegük miatt. Általánosságban elmondható, hogy az élő és élettelen dolgok keverése a humor segítségével maradandó felhasználói élményt okoz, így például az emberi láb helyett lehet használni egy olyan élettelen tárgyat, aminek gyakorlatilag semmi köze nincs a zoknihoz, viszont a kettő együtt egy vidám, bohém hatást kelt, melyre emlékezni fognak a felhasználók.

Óvatosan az emotikonokkal a Facebook posztokban

Nagyon fontos, hogy az adott közönségnek olyan stílusban és formában jelenítsük meg a Facebook posztot, amelytől nem fogják összeráncolni a szemöldöküket, hiszen nem mindenki szereti a gyakran botrányosnak mondható emotikonokat.

Egy kedves smiley vagy egy csodálkozó fejecske még beleférhet egy-egy posztba, viszont az emotikonok túlzsúfolása amatőr, gagyi és gyakran visszataszító hatást kelthet a felhasználókban, s nem fogják komolyan venni a céget.

A közösségi média oldalak menedzselése nem hiába tartozik a keresőmarketinghez, így ha nem szeretnél amatőr bejegyzéseket látni vállalkozásod Facebook posztjaid között, akkor bátran keress fel minket, s segítünk megtervezni a posztok képes, videós és szöveges tartalmát is.