PR cikk

Az internetről nyugodtan elmondhatjuk, hogy mind a mai napig szöveges műfaj.

A szöveges tartalom az, ami egy weboldalt meghatároz. Sőt, a Google legújabb algoritmus fejlesztései is a bő, relatív és értékes tartalom felé tereli a weboldal tulajdonosokat, a folyamatos tartalomfrissítés már egy ideje a keresőoptimalizálás része lett.

Ha pedig keresőoptimalizálás, akkor az is nyilvánvalóvá vált az elmúlt időszakban, hogy a weboldalra mutató linkek értéke egyenes arányban nő nemcsak annak az oldalnak az értékével, ahonnan a link mutat, hanem a szövegkörnyezet bőségével, relevanciájával, értékével is.

Megállapíthatjuk, hogy a szöveges tartalom nem csak a weboldal frissítése miatt fontos, hanem az új típusú keresőoptimalizálásnak is szerves része. Ennek pedig az egyik igen népszerű, internetes körben is elterjedt neve a PR cikk.

Természetesen ez egy újraértelmezett formája a hagyományos értelemben vett public relation megnevezésnek, ám ha figyelmesen megvizsgáljuk mit értünk a hagyományos PR cikk alatt, akkor nagyon is sok hasonlóságot mutat ez az offline világból átvett, a médiában (leginkább nyomtatott sajtóban) használt kifejezés.

A hagyományos PR cikkeket a köznyelvben fizetett cikkeknek nevezhetnénk, olyan szöveges reklám, ami valamely termék, szolgáltatás, intézmény, vállalkozás reklámozására szolgál közvetett formában.

A közvetett forma alatt itt érthetjük azt a nem direkt fogalmazást, ami arra irányul, hogy leginkább a reklámozandó termék, vállalkozás, szolgáltatás újdonságára, pozitívumára hívja fel az olvasó figyelmét, megváltoztatja az addig kialakult negatív képet vagy véleményt, felkelti a célcsoport érdeklődését.

Az internetes közegben is hasonló hatása van a PR cikknek, ám mivel itt rendszerint egy vállalkozás weboldal formájában van jelen, elsősorban az szükséges, hogy magát az oldalt támogassuk.

Ehhez pedig az kell, hogy a PR cikk olyan blogon jelenjen meg, aminek értékei (Page Rank, MozRank, Domain Authority, Page Authority stb.) is „beszállnak” a támogatásba.

Egy ilyen magas értékű oldalra kerülő cikk, a benne elhelyezett viszontlinkkel (back link) hasonló az offline médiában érezhető PR cikk hatással.

Hisz, ha erősödik a vállalkozás weboldala, előkelő helyezést ér el a Google organikus találati listáján, ami értelemszerűen több látogatót eredményez. Az üzleti weboldalak esetében pedig a látogatóra, mint potenciális vásárlóra kell tekinteni.

PR cikkeink tartalmazzák a szövegírás árát, ám, ha egyéb típusú tartalomgyártásra is szükséged lenne, akkor kérlek válaszd ki a megfelelőt:

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek