PR cikk

Az internetről nyugodtan elmondhatjuk, hogy mind a mai napig szöveges műfaj. A szöveges tartalom az, ami egy weboldalt meghatároz. Sőt, a Google legújabb algoritmus fejlesztései is a bő, relatív és értékes tartalom felé tereli a weboldal tulajdonosokat, a folyamatos tartalomfrissítés már egy ideje a keresőoptimalizálás része lett. Ha pedig keresőoptimalizálás, akkor az is nyilvánvalóvá vált az elmúlt időszakban, hogy a weboldalra mutató linkek értéke egyenes arányban nő nemcsak annak az oldalnak az értékével, ahonnan a link mutat, hanem a szövegkörnyezet bőségével, relevanciájával, értékével is.

 

Megállapíthatjuk, hogy a szöveges tartalom nem csak a weboldal frissítése miatt fontos, hanem az új típusú keresőoptimalizálásnak is szerves része. Ennek pedig az egyik igen népszerű, internetes körben is elterjedt neve a PR cikk. Természetesen ez egy újraértelmezett formája a hagyományos értelemben vett public relation megnevezésnek, ám ha figyelmesen megvizsgáljuk mit értünk a hagyományos PR cikk alatt, akkor nagyon is sok hasonlóságot mutat ez az offline világból átvett, a médiában (leginkább nyomtatott sajtóban) használt kifejezés.

 

A hagyományos PR cikkeket a köznyelvben fizetett cikkeknek nevezhetnénk, olyan szöveges reklám, ami valamely termék, szolgáltatás, intézmény, vállalkozás reklámozására szolgál közvetett formában. A közvetett forma alatt itt érthetjük azt a nem direkt fogalmazást, ami arra irányul, hogy leginkább a reklámozandó termék, vállalkozás, szolgáltatás újdonságára, pozitívumára hívja fel az olvasó figyelmét, megváltoztatja az addig kialakult negatív képet vagy véleményt, felkelti a célcsoport érdeklődését.

 

Az internetes közegben is hasonló hatása van a PR cikknek, ám mivel itt rendszerint egy vállalkozás weboldal formájában van jelen, elsősorban az szükséges, hogy magát az oldalt támogassuk. Ehhez pedig az kell, hogy a PR cikk olyan blogon jelenjen meg, aminek értékei (Page Rank, MozRank, Domain Authority, Page Authority stb.) is „beszállnak” a támogatásba. Egy ilyen magas értékű oldalra kerülő cikk, a benne elhelyezett viszontlinkkel (back link) hasonló az offline médiában érezhető PR cikk hatással. Hisz, ha erősödik a vállalkozás weboldala, előkelő helyezést ér el a Google organikus találati listáján, ami értelemszerűen több látogatót eredményez. Az üzleti weboldalak esetében pedig a látogatóra, mint potenciális vásárlóra kell tekinteni.