SEO szövegírás akkor, most és a jövőben

15 évvel ezelőtt a SEO szövegírás gyakorlatilag kimerült abban, hogy a szövegíró annyiszor ismételte meg az adott kulcsszót vagy kulcskifejezést, amennyiszer nem szégyellte. 2020-ban ez már nem így működött, 2021-ben pedig a népszerűsítés helyett akár büntetés, legrosszabb esetben pedig a Google-ből való kitiltás is járhat érte. Nézzük meg a régi, mai és jövőbeli szövegírási technikákat, s azt is, hogy milyen új módszerekkel lesz érdemes 2021-ben SEO szövegeket írni.

Milyen volt a SEO szövegírás 15 évvel ezelőtt?

Magyar SEO szövegírás akkor

Különbséget kell tennünk a hazai és az angol nyelvű SEO szövegírás között, hiszen kis hazánkban az elmúlt 5-10 évben nem nagyon volt jellemző az, hogy bárki is megfigyelné vagy jelentené azokat a felhasználókat, akik Black Hat SEO technikákat alkalmaztak a weboldalaik népszerűsítése során.

Ironikusan azok a webáruházak voltak a legnépszerűbbek még az elmúlt 5-8 évben is az organikus keresések során, akik arcátlanul sok kulcsszóhalmozást használtak a weboldalaikon lévő szövegekben, illetve a meta elemekben, mint a cím, a leírás vagy a kulcsszó.

Ez egészen addig működött, amíg a Google elkezdte kiadni azokat az algoritmus frissítéseket (Florida 2003, Panda 2011, Penguin 2012, Hummingbird 2013) amelyek észreveszik az ilyen típusú SEO visszaéléseket. Persze a frissítés nem volt még tökéletes, így az olyan nyelvű site-ok, amelyek nyelvét kevesen beszélték, továbbra is ki tudták használni a kulcsszóhalmozást.

Külföldi SEO szövegírás akkor

Külföldön persze minden előrébb járt már 5-10 évvel ezelőtt, így az angol nyelvű oldalak nem tudtak csak úgy elvegyülni az online szürkeségben, hiszen az angol világnyelv. Így szinte bárki megnézheti, értelmezheti az angol szövegeket a neten, s nyilván hamarabb lebukott az, aki angol nyelvű weboldalakon használt Black Hat SEO technikákat, mintha ugyanez egy magyar nyelvű oldalnál történik.

Az angol nyelvű oldalaknak emiatt sokkal hamarabb kellett reagálniuk az algoritmus frissítésekre, hiszen náluk egyrészt nagyobb is a verseny, másrészt pedig elég 1-2 versenytárs, aki jelenti a Google-nél a Black Hat SEO visszaélést, s máris megy egy több millió dolláros online biznisz a levesbe.

Emiatt lehet az, hogy az angol oldalak 5-10 évvel előrébb járnak a SEO technikák használatában, mint a magyar, hiszen ők ha akarták, ha nem, muszáj volt haladniuk a kor legjobb SEO eszközeivel, hogy eredményesen tudjanak szerepelni az organikus keresések során.

Milyen a SEO szövegírás 2020-ban?

Magyar SEO szövegírás most

2020-ban lassan, de biztosan a magyar SEO technikák is elkezdtek végre egy világszinten elfogadott irányba haladni. Ennek ellenére sajnos még mindig akadnak olyan webes felületek, ahol százával ontják a szövegírók a rövid (maximum 2000 karakteres) semmitmondó, értéktelen, másolt és unalmas szövegeket.

Az év vége felé lehetett azt megfigyelni itthon is, hogy a cégek kezdenek végre rájönni arra, hogyha követik a Google által előírt SEO irányelveket, akkor sikeresebbek lehetnek a weboldalaik az organikus találatok között.

A Google irányelvek pedig egyértelműen leírták már 5-10 évvel ezelőtt azokat a fontos szempontokat, amelyeket a magyar SEO szövegírás még csak most kezd el értelmezni, külföldön viszont már évek óta bevett gyakorlat azt csinálni, amit a keresőóriás javasol.

Angol SEO szövegírás most

Az angol nyelvű szövegírás legalább 5-10 évvel a magyar előtt jár, hiszen az angol nyelvű weboldalak között óriási a harc a magyarhoz képest. Így a külföldi oldalakon nagyítóval kell keresni a Black Hat SEO eszközöket, hiszen túl nagy a rizikó, hogy kitiltja őket érte a Google a versenyből.

Az angol SEO szövegek emiatt már évek óta követik a Google irányelveit, hiszen tökéletesen tudják, hogy a kereső nem véletlenül készít ezzel kapcsolatban javaslatokat. Így jobb felhasználói élményt tud nyújtani azoknak a usereknek, akik napi rendszerességgel látogatják a keresőóriást.

Milyen lesz a SEO szövegírás 2021-ben?

A Google irányelvei  alapján a szövegíróknak a következőket érdemes figyelembe venni 2021-ben:

  1. Legalább 1000-5000 szavas cikkek legyenek.
  2. Érthető tagolás, alcímekkel, felsorolásokkal.
  3. Képek, infográfok, videók használata a szövegben egy-egy blokk alatt.
  4. Szakértői vélemények, tanulmányok, bizonyítható tények, hivatkozások használata. A cikkek így értékesek, megbízhatóak és leinformálhatóak lesznek.
  5. A cikkeket a felhasználóknak kell írni, nem pedig a Google algoritmusoknak.
  6. Ne legyen benne rizsázás, térjünk a tárgyra és kerüljük a nehezen értelmezhető mondatszerkezeteket.
  7. A cím tökéletesen takarja a cikk tartalmát, kerüljük el a clickbait módszereket, mert az negatív felhasználói élményt okoz a látogatóknak.

1.  Legalább 1000-5000 szavas cikkek legyenek

Még a sales vagy PR cikkek esetében is nevetségesnek számít az, ha valaki 2000 karakterben próbál egy terméket vagy szolgáltatást az emberekre tukmálni. Tessék megerőltetni magunkat és frappáns szöveget létrehozni, amely felhívja az olvasó figyelmét egy problémára, ahol a termék adja a megoldást.

2.  Érthető tagolás, alcímekkel, felsorolásokkal

A felsorolások, alcímek és a szövegblokkok tagolása esszenciális ahhoz, hogy ne rémüljön meg a felhasználó, amikor a cikkre kattint. Ha tagolatlan, hosszú, egybefolyó szöveget lát, még az életkedve is elmegy. Segítsünk neki értelmezni, átlátni a szöveget, s tagoljuk a szövegeket.

3.  Képek, videók és infográfok

A nehezen értelmezhető, szakmai zsargonokkal teli szövegeket könnyebben értelmezik a felhasználók, ha képeket, diagramokat vagy jól átlátható inforgráfokat is mutatunk közben nekik. Mivel egy szöveg manapság már nem sokat ér kép vagy valamilyen csinos grafika nélkül, így érdemes lehet a szövegírók mellé egy SEO ismeretekkel rendelkező webdizájnert is alkalmazni, aki megcsinálja a csinos illusztrációkat a szövegekhez.

4.  Szakértők bevonása, megbízhatóság növelése

Senki sem fog komolyan venni egy kéményseprő írását akkor, ha olyan cikket ír, amihez orvosi diploma kell. Amennyiben komoly témákról kell írnunk, hivatkozzunk neves kutatókra, professzorokra vagy szakértőkre, hogy a szövegünk ne csak szórakoztató és hasznos, de egyben megbízható információforrás is legyen.

5.  Felhasználóknak írunk, nem pedig a Google-nek

Persze, továbbra is kecsegtető egy cikkben 50-szer leírni az adott kulcsszót, de igyekezzünk ezt elkerülni. Ha azt szeretnénk, hogy egy szöveg sok megosztást, lájkot vagy kommentet kapjon, ahhoz elő kell vennünk az írói vénánkat, és a felhasználóknak kell írnunk, nem pedig egy keresőmotornak.

6.  Ne rizsázzunk

Senkit sem érdekel az, ha egy mondatot 8 féleképpen le tudunk írni. Igyekezzünk a tárgyra térni, s lehetőleg ne untassuk az olvasót felesleges ismétlésekkel csak azért, hogy elérjük a megrendelő által megadott karakterszámot.

7.  Ne használjunk clickbait címeket

A Google a felhasználói élményt helyezi az előtérbe, melyet a 2021-ben életbe lépő Oldal Élmény algoritmus is jól mutat. Ezek szerint a Google még véletlenül sem akarja azt, hogy félrevezessék a felhasználóit, így mindenképpen el kell kerülnünk a borzasztó felhasználói élményt okozó clickbait címeket. Legyünk kreatívak, hiszen ez az egyik legfontosabb írói tulajdonság.

Szövegírás csomagjaink, csak válaszd ki a megfelelőt:

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]