Sok kritika éri a SEO szövegírás minőségét – mutatjuk az okokat

Egyre több kritika éri a SEO szövegírást, mert az egyik tábor azt állítja, hogy SEO szövegírás nem létezik, csak minőségi szövegírás, mert ahogy elé tesszük a SEO jelzőt, nem kaphatunk nívós írott tartalmat.

A másik tábor pedig azt mondja, hogy a SEO szövegírás is éppúgy lehet minőségi, mint egy általános, vagy sima internetes iromány, ha az a felhasználóknak szól, de számításba vesszük mellette azt is, hogy milyen technikai vagy tartalmi elvárásoknak kell megfelelnie egy webes szövegnek ahhoz, hogy sikeres legyen az interneten.

Nézzük meg közelebbről ezt a problémát, hogy jobban megértsük, hogy milyen okok állnak a háttérben egyik vagy másik vélemény mellett vagy ellen.

Mitől nem minőségi a SEO szöveg?

Sok oka lehet annak, amiért egy keresőoptimalizált szövegnek a kukában lenne a helye, nem pedig a nyilvánosság előtt, az interneten. Íme néhány ok:

 • Másolt, lopott, fordított tartalom.
 • Túl rövid (1000 – 2000 karakteres), semmitmondó a szöveg. (Ezek a tipikus porszemnyi Sales vagy PR cikkek.)
 • Nincs benne kulcsszókutatásra utaló jel.
 • Nincs célközönsége.
 • Tele van helyesírási vagy nyelvtani hibákkal.
 • Amatőr a mondatszerkesztése.
 • Nincsen benne semmi érdekes, vagy új információ – emiatt senki sem akarja megosztani a közösségi média oldalakon, hiszen nem érdekel senkit sem.

Google Pingvin frissítés előtti idők

Néhány évvel ezelőtt – pláne magyar szövegkörnyezetben az interneten – bárki írhatott 1500 karakteres szövegeket, bármilyen témáról úgy, hogy az adott kulcsszó akár 30-szor is szerepelhetett benne.

Példa kritikán aluli SEO szövegre, ahol a kulcsszó a piros alma:

A piros alma fán terem. Sokan szeretik a piros almát, mert zamatos, lédús és édes. A piros alma kiváló választás uzsonnára vagy tízóraira az iskolások számára. A piros alma nagyon népszerű gyümölcs a piacokon. Sokan árulnak piros almát a helyi termelői piacokon is. Piros almát boltokban, közértekben vagy áruházakban is vásárolhatunk.

Ez eddig 335 karaker, és a piros alma kulcsszó már 6-szor szerepelt benne.. Ezt nevezzük kulcsszóhalmozásnak, amely egy Black Hat SEO praktika, amely néhány évvel ezelőtt még működött. Az alapelv az volt, hogy a szöveget a keresőnek (pl.: Google-nek) írjuk, nem pedig a felhasználóknak.

Mégis milyen valós személy akarna ilyen borzasztó szöveget olvasni? Senki!

Ez egyértelműen nem minőségi SEO tartalom, hiszen ez kifejezetten a keresők algoritmusainak a gyengeségeit használta ki. Tehát maga a SEO szöveg negatív értelmezése emiatt a rossz technika miatt alakult ki, amiért a Pingvin Google Update (2012) után számos weboldal kitiltást is kapott.

Ez a fajta szövegírás már nem alkalmazható, hiszen az algoritmusok már ki tudják szűrni az ilyen silány, szó szerint nem embernek való Black Hat SEO technikákon alapuló szövegeket.

Google Pingvin frissítés utáni korszak

Amint rájöttek a SEO tartalomgyártók, hogy nem működik többet a kulcsszóhalmozás, taktikát kellett váltaniuk. Továbbra is bizonyos kulcsszavak köré kellett építeniük a szövegeket, hiszen csak így lehet megerősíteni egy-egy kulcsszóra vagy -kifejezésre egy weboldalt és aloldalakat, viszont más technikákat kellett alkalmazni.

Már nem lehetett 30-szor ugyanazt a kifejezést használni egy szövegben, hanem csak néhányszor. Viszont a SEO szövegek itt is átestek a ló túloldalára, hiszen egy 1500-2000 karakteres írás sosem lehet olyan információdús, hasznos, mélyremenő, mint egy 10-20 ezer karakteres, igényes és érdekes szöveg.

Most a legnagyobb problémát a nyúlfarknyi SEO szövegek okozzák

Aki írással foglalkozik, az gyakran csak 500-1000 karaktert elhasznál a bevezető gondolatoknak. Egy 1500 vagy 2000 karakteres szöveg esetén ez már a szöveg harmada vagy fele.

Ez pedig azt eredményezi, hogy olyan érzésünk lesz, mintha nem lenne se eleje, se lezárása a szövegnek.

Az adott témát szinte lehetetlen ennyire kevés karakterben igényesen kibontani, emiatt az írás semmitmondó lesz, szinte lerí róla, hogy ez bizony egy buta SEO szöveg, és még az is látszik rajta, hogy milyen kulcsszó köré írta a szövegíró.

Tehát sem a kulcsszóhalmozás, sem a rövid keresőoptimalizált szövegek nem segítik elő a minőségi SEO szövegírást.

Mitől lesz minőségi a SEO szöveg?

Egy SEO szöveg többek között az alábbi tényezők miatt lesz minőségi:

 • Eredeti, azaz nem másolt vagy fordított tartalom szerepel benne.
 • Legalább 5000 karakteres, de egy szakszöveg esetében ez felmehet 20.000 karakterre is, amelyben számos kutatási referencia is jó, ha megjelenik, mint megbízható hivatkozás.
 • Nem ragozza a semmit hosszú bekezdéseken át, hogy többször tudja használni az adott kulcsszót vagy -kifejezést.
 • Bonyolultabb, de könnyen olvasható a mondatszerkesztése.
 • Tele van eredeti, új ötletekkel.
 • Nincsenek benne helyesírási hibák.
 • A megrendelő célközönségéhez szól.
 • Kulcsszókutatáson alapul, azaz sok a szinoníma, nem pedig egy szót vagy kifejezést ismételget benne a szövegíró.
 • Van a végén úgynevezett Call-To-Action, amely felhívja az olvasó figyelmét egy termék vagy szolgáltatás megrendelésére.
 • Növeli az oldal látogatottságát.
 • Ezzel pedig elősegíti a weboldalon az új eladásokat.

Összegzés

Ezek után már talán érthetőbb az, hogy egyes vállalatok ódzkodnak a SEO szövegíróktól. Hiszen ki akarná lejáratni a cégét, márkáját, termékét vagy szolgáltatását azzal, hogy butuska szövegeket kér egy-egy ügynökségtől, hogy több külső linket szerezzen?

Persze erre is van igény, hiszen itthon még mindig működnek olyan SEO technikák, amelyek angol nyelvterületen már évek óta nem. Ezeket még ki lehet használni egy darabig, viszont a jövő a pérmium SEO szövegírásban rejlik, ami hosszú, informatív, eredeti és a megfelelő célközönségnek szóló írást takar.

Ennek persze magasabb ára van. Viszont ha tényleg jól sikerül egy szöveg, azt megosztják az emberek egymással, felkeltik egymás figyelmét a cégre, s máris jönnek az új ügyfelek, látogatók. Ebből pedig profitot tud generálni a cég. Hosszú távon ez éri meg, nem a sok rövidke butuska SEO szöveg.

Tehát a prémium SEO szövegekre úgy érdemes gondolni, mint egy hosszú távon megtérülő befektetésre. Hiszen hány és hány olyan hasznos cikket olvasunk a neten, ami már lehet, hogy több éves, de a benne lévő információ emberek ezreinek adott választ bizonyos kérdésekben. Ez pedig hosszú távú hasznot jelent.

Érdekel a prémium SEO szövegírás? Keress minket elérhetőségeink egyikén még ma!

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]