Tartalommarketing trendek 2021-ben, amelyekre érdemes lesz odafigyelni

A tartalommarketing továbbra is kritikus része szinte minden állami és versenyszférában tevékenykedő szervezet és cég marketing stratégiájának, mely előre láthatólag nem fog változni 2021-ben sem.

2018 óta sok minden megváltozott, mely azt eredményezte, hogy napjainkban a vállalatok egyaránt ki tudják használni a blogok, videók, infográfok, online újságok, hírlevelek és podcastok adta lehetőségeket is. Ezek tökéletes eszközök arra, hogy növelni tudjuk a márkaismertséget vagy a cég nevét a felhasználók között.

Természetesen ezekkel az eszközökkel növelni lehet a vállalati bevételt, könnyebben lehet az ügyfelek igényeihez igazítani a kampányokat, illetve a számos platform segítségével más-más közönséget tudunk elérni.

Az imént említett eszközök használatával könnyebb lesz lépést tartani a jelenlegi és a közelgő trendekkel, mely segíti a vállalkozásoknak meghatározni a tartalommarketing megfelelő stílusát az adott évszakokban és marketing kampányokban.

A tartalommarketing tehát tökéletes eszköz arra, hogy finomhangolni tudjuk a futó marketing kampányokat, hogy a különféle fogyasztói szokásokhoz, ízlésekhez és keresési igényekhez tudjuk igazítani a promóciókat.

Tartalommarketing stratégiák, amelyek dominánsak lesznek 2021-ben                                         

1.  Hangalapú tartalommarketing

Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2021-re a keresések akár 50%-a is hangalapú lehet. Ez azt jelenti, hogy úgy kell kialakítaniuk a vállalatoknak az online tartalmakat, hogy azokat olyan ügyfelek is megtalálják, akik hangalapú kereséseket indítanak a Google-ben.

Az egyik legegyszerűbb módszer a hangalapú keresésre történő optimalizálásra az, hogy az adott tartalom bekerüljön a keresőmotorok kiemelt részéhez (snippets). Ezt úgy lehet elérni, ha egy adott problémára tökéletes választ tudunk készíteni a felhasználók számára, ami egyaránt értékes és hasznos információkkal van tele.

2.  Vizuális platform alapú tartalommarketing

Az elmúlt időszakban rohamosan megnőtt azoknak a usereknek a száma, akik szinte csak és kizárólag videókból nyerik ki a számukra értékes információkat.

Ezt a vállalatok úgy tudják kihasználni, hogy olyan lehengerlő videókat készítenek, amelyekben a történetek olyannyira megérintik a nézőket, hogy azok maguktól akarnak bekapcsolódni a vállalat által promotált eseménybe.

Az élő videók, mint például a Facebook és Instagram Stories továbbra is népszerű marad 2021-ben, így érdemes ezeket a csatornákat is maximálisan kihasználni, hogy még több userhez tudjuk eljuttatni a vállalati promóciókat.

3.  Üzenetküldő alkalmazás alapú tartalommarketing

A legnépszerűbb csevegő alkalmazások továbbra is a Facebook Messenger, a Snapchat és a WhatsApp, amelyek előreláthatólag 2021-ben is ugyanilyen sikeresek lesznek a felhasználók körében.

Ez azt jelenti, hogy az itt csevegő – tanuló – dolgozó emberek napi szinten látogatják ezeket a felületeket, így szinte őrültség lenne kihagyni ilyen remek tartalommarketingre alkalmas csevegő appokat, amelyeken naponta több milliárd felhasználó aktív.

4.  Ügyfelek digitális vásárlási útjának feltérképezése

Ez egy kissé holisztikusnak mondható módszer, viszont nagyon hatékony. Így nem meglepő, hogy egyaránt a B2B, B2C és B2G vállalkozások is kihasználják az ügyfelek digitális vásárlási útjának feltérképezését és pontos követését.

Ez azt jelenti, hogy attól a ponttól kezdve térképezik fel az ügyfél útját, hogy rákeres valamire a neten. Ezután megkapja a találati eredményeket, így megpróbálják lemodellezni, hogy mire fog kattintani a user. Mi lesz a reakciója, ha erre és erre a linkre kattint, illetve mit fog tenni, ha tetszik neki a termék vagy szolgáltatás.

Gyakorlatilag pontról-pontra feltérképezhető így egy átlagos user keresési – kiválasztási – vásárlási menete, amely nagy segítség a vállalatok számára, hiszen így egy közelebbi képet tudnak festeni arról, hogy hogyan viselkednek a felhasználók az interneten egy-egy vásárlás alkalmával.

5.  Kibővített valóság (AR) alapú tartalommarketing

A kibővített valóságra úgy érdemes gondolni, mint egy overlay-re, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy virtuális elemeket vagy információkat lássanak, miközben valós dolgokat néznek.

Remek példa erre egy olyan alkalmazás, amelyet a Modiface készít a szépségipari márkáknak. Ez az app többek között lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kipróbálják a különféle rúzsokat, szemceruzákat és például szemhéjfestékeket anélkül, hogy a saját bőrükön kellene kísérletezniük. Az alkalmazás így gyakorlatilag felpróbálja helyettük a sminket.

A 2000-es évek közepén láttunk itthon is online frizurapróba alkalmazásokat, de ezek még olyan kezdetlegesek voltak, hogy egyáltalán nem lehetett velük eldönteni, hogy illik-e majd valakire a szőke, fekete vagy vörös haj.

Azóta nagyon sokat fejlődött a technológia, így már szinte tökéletes eredményt lehet elérni az AR technológiát alkalmazó appok segítségével. A vállalatoknak érdemes befektetni egy-egy ilyen applikációba, hiszen ez a felhasználók számára időt spórol, s nem mellesleg jó móka is egy ilyen applikációval szórakozni.

6.  Mesterséges intelligencia vs. tartalommarketing ügynökségek

Itthon erre azért még várni kell néhány évet, viszont ha világszinten nézzük a helyzetet, akkor jól látható tendenciák kezdenek kialakulni a mesterséges intelligencia területén. Noha nem könnyű teljesen leválasztani az emberi faktort a technológiáról, azért már látunk példákat arra, hogy a robotok átvesznek egy-egy feladatot az emberektől.

Ez a fajta változás egyes vállalkozásokat, mint például a tartalommarketing ügynökségeket akár hátrányosan is érintheti, ha azok nem lépnek időben, vagy reagálnak a folyton változó piaci igényekre optimálisan.

Jó példa erre a Cosabella fehérnemű márka, amely lecserélte az ügynökségét egy Albert névre hallgató mesterséges intelligenciát használó motorra, amely a vállalat marketing- és médiavásárlási folyamatait kezeli. Albert kezeli az e-maileket, az internetes kereséseket, a mobilon elérhető marketing eszközöket, a display reklámokat és a közösségi oldalakat.

A vállalat arról számolt be, hogy a bevételek exponenciálisan növekedtek (+336% ROAS + 155%-os bevétel növekedés, mely közvetlenül Albertnek volt tulajdonítható), a költségek pedig 12%-kal csökkentek.

Az AI előrehaladtával az ügynökségeknek át kell gondolniuk a működésüket, és kreatívabbá kell válniuk, mert ha nem figyelnek, simán lekörözheti őket egy mesterséges intelligenciát használó motor.

Konklúzió

A hangalapú tartalommarketing külföldön már évek óta nagy siker, itthon viszont muszáj számításba venni a megszokott 5-10 éves lemaradást. Mindenesetre amint itthon is széleskörben elterjednek az olyan okos eszközök mint az Amazon Alexa, az Apple Siri vagy a Google Assistant, abban a pillanatban elkezdődik itthon is a hangalapú keresési eredményekért való küzdelem.

A videókészítésbe érdemes lehet a vállalatoknak nagyobb tőkét fektetni, hiszen a videókat itthon is nagyon szeretik a felhasználók, így ebben tartalommarketing eszközben is óriási lehetőségek vannak.

A különféle csevegési felületeken való hirdetés talán nem újdonság a hazai közönségnek, hiszen számos cég használja ki ezeket a közösségi média felületeket a márkák népszerűsítésére.

Egyes cégek már 5-10 éve használnak hőtérképeket arra, hogy pontosabb képet kapjanak a felhasználói szokásokról. Ezeket 2021-ben könnyebb lesz megismerni, hiszen rohamosan fejlődik a technológia ezen a téren is.

A kibővített valóságon és a mesterséges intelligencián alapuló technológiák itthon még nem annyira népszerűek, hiszen a legtöbb vállalkozás nem tudja ezt a technológiát megfizetni.

Viszont ha olcsóbb lesz ez a technika, akár széles körben is elterjedhet ezek használata a tartalommarketingben. Így érdemes lehet ezt folyamatos monitoring alatt tartania a SEO-SEM ügynökségeknek, hogy időben tudjanak reagálni a változásokra.

Tartalommarketing csomagjaink csak rád várnak:

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]