Virtuális szerver bérlés, avagy mit jelent a VPS?

A virtuális szerver bérlés nagyon népszerű lett az elmúlt évek során a közép- és nagyvállalatok esetében, mert ez a típusú tárhely alacsonyabb költségekkel jár, mint a dedikált szerver, illetve magasabb funkcionalitással rendelkezik, mint a megosztott tárhely.

A virtuális privát szerver hosszú távon megbízhatóbb, illetve biztonságosabb és jobb teljesítményt nyújt, mint egy Windows vagy Linux megosztott szerver. További előnye, hogy minden felhasználó root hozzáférést kap a kiszolgáló géphez, mely például alkalmazások telepítéséhez vagy különféle módosítások elvégzéséhez nyújt lehetőséget a tárhelyszolgáltató engedélye nélkül.

Ha például feltörnek egy virtuális szervert használó vállalatot a hackerek, amelyet ugyanaz a szolgáltató biztosít, mint amit a mi cégünk használ, akkor mivel ez egy VPS, így nem fog átterjedni semmilyen technikai probléma a mi cégünkhöz.

Ez azért lehet így, mert itt mindenkinek külön informatikai környezetet biztosít a szolgáltató, amelybe természetesen beletartoznak a többrétegű hálózati biztonsági megoldások is. Akinek ez nem elég, az telepíthet biztonsági szoftvereket is a virtuális szerverre, hogy még nagyobb legyen az adatok védelme.

Nem véletlen emiatt az, hogy a legtöbb vállalkozás igyekszik megválni a megosztott tárhelyszolgáltatóktól, s inkább átáll VPS-re. A VPS nagyszerű lehetőség a SaaS szolgáltatók, játékfejlesztők, programozók, közepes és nagyvállalatok számára, amelyeknek biztonságos és megfizethető biztonsági környezetre van szükségük.

Ebben a bejegyzésünkben leírjuk az összes lényeges információt, amelyre szükséged lehet ahhoz, hogy megértsd a VPS-t és optimális döntést tudj hozni a vállalkozásod tárhely szolgáltatásával kapcsolatban.

Mit jelent a VPS tárhely?

A VPS az angol Virtual Private Server, azaz Virtuális Privát Szervert jelent, mely egy költséghatékony módszer a közép- és nagyvállalatok számára, hogy nagyobb hatékonyságot és rugalmasságot érjenek el drága dedikált szerverek nélkül, mint amit egy Linux vagy Windows alapú megosztott tárhely kínál. A VPS virtualizációs technológián alapuló emulált dedikált tárhely-környezetet használ és fizikai szerverként működik, de valójában ez egy olyan szoftver, amely dedikált hardvert emulál.

Különféle típusú virtuális szerverek

  OpenVZ VPS tárhely

Az OpenVZ egy nyílt forráskódú operációs rendszer szintű virtualizációs technológia, amely lehetővé teszi több operációs rendszer egyetlen fizikai kiszolgálón történő futtatását. Ez egy olyan tárhely típus, amely az operációs rendszert tárolja, így több operációs rendszert is telepíthetünk bele.

A KVM-hez képest (KVM – Kernel-based Virtual Machine – virtualizációs infrastruktúra a Linux rendszermagba integrálva) az OpenVZ-nek nincs szüksége sok erőforrásra. A telepítés és karbantartás is kevésbé bonyolult, mint a KVM esetében, amely viszont hálózati ismereteket követel. Az is nagyon előnyös tulajdonsága az OpenZV-nek, hogy teljes mértékben ki van egészítve Linuxon működő keretrendszer-elrendezésekkel és alkalmazásokkal.

  Xen VPS tárhely

A Xen a legmegbízhatóbb és legsokoldalúbb virtualizációs technológia, amely egyéni testreszabást és vezérlést kínál, amelyet más keretrendszerekkel nem lehet elérni. A Xen VPS-ben minden ügyfél modul teljesen elszigetelt a többitől a maximális stabilitás és biztonság érdekében.

A Xen VPS teljes vezérléssel rendelkezik az összes tábla modulja felett, és képes fájlcserére a memória mennyiségének növelése érdekében.

  Windows VPS tárhely

Ez egy Microsoft Windows operációs rendszerrel ellátott tárhely, amely a Microsoft Hyper-V technológiát használja. Ezt azért szeretik sokan, mert hasznos és könnyen érthető útmutatókat tartalmaz, illetve a vállalat óriási mérete miatt az ügyfélszolgálat is könnyen elérhető, így a problémákat gyakran órák alatt meg lehet oldani. Hátránya, hogy nem olyan biztonságos, mint bármelyik Linuxon futó szerver, amelyet nem lehet feltörni vagy vírussal telerakni.

  Felügyelt VPS tárhely (Managed)

A felügyelt VPS-tárhely egy olyan szolgáltatás, ahol nem kell aggódni a szerver kezelésének ellenőrzésével kapcsolatos feladatok miatt. A felügyelt VPS tárhely menedzselésében professzionális informatikai szakértők nyújtanak segítséget az ügyfeleknek.

Így a szerverrel kapcsolatos bonyolult adminisztrációs folyamatokat nem az ügyfél, hanem a VPS szolgáltatók szakemberei csinálják. Ez a megoldás azoknak a cégeknek optimális, akik nem jeleskednek az informatika világában, de a vállalkozásuk számára elengedhetetlen egy megbízható és profi tárhely megléte.

  Felhő-alapú VPS tárhely (Cloud)

A felhő-alapú tárhely azt jelenti, hogy a virtuális szerverek a felhőben vannak. A felhő-alapú VPS segítségével könnyen be lehet azt állítani, hogy pontosan milyen típusú adminisztrációs feladatokra van szüksége egy cégnek, illetve mikor és milyen formában kell kisebb-nagyobb tárhely bővítéseket elvégezni (pl.: karácsonyi vásárlási szezon, nyári leárazások, stb.)

Ebben az esetben csak azért fizetünk, amit beállítunk. Ez nyilván egy kicsit drágább megoldás, viszont ez az egyik legrugalmasabb konstrukció, amelyet főként a multik tudnak kihasználni.

  Multi VPS Linux tárhely

Mint ismeretes, a VPS egy virtuális egyéni szerver, amely elkötelezett szerverként jelenik meg az ügyfél számára. A VPS tárhelyen egyetlen fizikai szerver különféle virtuális szerverekre van particionálva, amelyek mindegyikének különféle helyei vannak. A multi VPS Linux tárhelyen szervereket hozhatunk létre és törölhetünk, illetve lehetőség van az erőforrások fel- és leskálázására is.

  Multi VPS Windows tárhely

A fejlett IIS 7.5 webtárhelyek olyan Windows megosztott kiszolgálókon futnak, amelyek felépítése gyorsabb, mint a legtöbb megoldás. A multi-VPS tárhely számos kulcsfontosságú jellemzővel rendelkezik, beleértve a gyorsabb továbbítást és a stabilabb szerver-betöltést.

Tipp:

Alapvetően elmondható, hogy a Linuxon futó szerverek sokkal biztonságosabbak, mint a Windows szerverek, mert a Linux nem tud vírust kapni. Ezzel ellentétben könnyebb feltörni egy Windows szervert, illetve vírust tenni rá.

Nem véletlen emiatt az, hogy a fontos biztonságtechnikai rendszerek, mint például amik az atomerőművekben, az atomrakéták rendszerében vagy a különféle titkosszolgálati rendszerekben vannak, mindig Linuxon futó szervereket használnak.

Windows szervert általában akkor szokás használni, ha az adott organizáció nem használ annyi szenzitív adatot, illetve vállalatok belső rendszereként még jó lehet, de egy olyan cégnek, amely nem akar vírust kapni vagy hacker támadást elszenvedni, feltétlenül a Linux alapú szervereket ajánljuk.

Mikor ajánljuk a virtuális szerver bérlést?

A felhasználók többsége a VPS tárhelyet részesíti előnyben a tárhely hatékony kezeléséhez szükséges különféle erőforrások nagy méretezhetősége és elérhetősége miatt.

  Megnőtt forgalom esetén

Minden vállalatnak frissítenie kell a tárhely tervét, ha várt forgalom-növekedésre számít. Ez főként a webáruházak esetében fontos, hiszen a szezonális vagy szezonközi leárazások, vagy például az influencerek segítségével indított kampányok miatt akkorára megnőhet egyik napról a másikra a forgalom a site-on, hogy lefagyhat az oldal. Ezt úgy a legegyszerűbb elkerülni, ha virtuális szervert bérlünk, amelynek könnyedén tudjuk beállítani az aktuális kapacitását, hogy ki tudja szolgálni a megnövekedett forgalmat.

  Ha fontos a megbízhatóság és a biztonság

Egy megosztott tárhely esetében számos probléma léphet fel, mint a hacker támadás, alacsonyabb sávszélesség vagy egyszerűen csak a webhely leállása. A VPS esetében nem kell aggódni ilyenek miatt, hiszen az ügyfél kezében van a szerver feletti teljes kontroll. Így bármilyen típusú biztonsági szoftvert lehet rá pluszban telepíteni a nagyobb biztonság érdekében.

  Ha fontos a webhely betöltési ideje

Megosztott tárhely esetén előfordulhat, hogy a többi felhasználó miatt leáll az oldal, lelassul az oldal, hálózati hiba lesz valahol vagy vírust kap az oldal. A VPS esetében ezek nem jelentkezhetnek, hiszen csak egy vállalat használja a szervert, nem pedig többen egyszerre.

Összegzés

A virtuális szerver bérlés tehát főként a közepes vagy nagy méretű cégek esetében hasznos, hiszen néhány másodpercnyi gyorsaság az oldalbetöltések esetében fontos konverziókat jelent, mert ha lassabb a konkurens webhely, akkor a mi weboldalunkat fogják inkább használni a userek.

S mivel könnyen lehet egyedi igényekhez igazítani, így ez óriási kényelmet és biztonságot jelent a multik esetében. A legtöbb nemzetközi webáruház vagy gyakran látogatott weboldal esetében esszenciális az, hogy a látogatóknak pozitív felhasználói élményt nyújtson a site.

A virtuális szerver bérlés tehát egyaránt megoldható segítséggel (felügyelt VPS) és segítség nélkül is, mely akkor jó megoldás, ha a vállalat rendelkezik külön IT részleggel, amely effektíven tud a szerverekke foglalkozni.

Kérdésed van a virtuális szerver bérléssel kapcsolatban? Keress minket bátran bármelyik elérhetőségünkön, s egy konzultáció keretein belül hasznos tanácsokkal látunk el.

Szövegírás csomagjainkat itt választhatod ki:

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]