Weboldal készítés 2021-ben

A weboldal készítés 2021-ben nagyon fontos lesz, mivel rohamosan megnőtt azoknak a vállalkozásoknak a száma az elmúlt 6 hónapban, amelyek online is folytatnak üzleti tevékenységet.

Az internet felhasználók naponta rengeteg webhelyet látogatnak meg, ami azt is jelenti, hogy naprakész gyakorlati ismereteik vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen egy modern, felhasználóbarát és biztonságos weboldal.

2021-ben az lesz az egyik legnagyobb feladat az internetes cégek között, hogy a saját weboldalukra tudják csábítani a felhasználókat, s ezt lehetőleg úgy tegyék meg, hogy egy-egy megtekintés alkalmával sok időt töltsenek el a cég weboldalán a látogatók.

Ezt úgy lehet elérni, ha a website egyszerre nyújt biztonságos és technikailag is modern felhasználói élményt egy stílusos és könnyen átlátható felület segítségével.

Nézzük meg, mitől lesz professzionális a weboldal készítés 2021-ben, hogy a következő évet már egy szakszerűen kialakított weboldallal a tarsolyunkban tudjuk kezdeni!

Így lesz professzionális a weboldal készítés 2021-ben is

1.  SSL és HTTPS

A mai modern böngészők automatikusan kiírják a címsor bal sarkába, hogy biztonságos vagy nem biztonságos a webhely, amelyet meglátogatunk. Ha azt szeretnénk, hogy a userek ne hagyják el azonnal a weboldalunkat, feltétlenül szükségünk lesz egy SSL tanúsítványra, illetve át kell állítanunk az oldalunkat HTTP-ről HTTPS-re.

E kettő biztonsági lépés hiányában nehéz lesz felvennünk a versenyt a többi weboldallal szemben, hiszen azok az oldalak, amelyek nem rendelkeznek SSL tanúsítvánnyal vagy HTTPS-el, nem tudnak olyan jól szerepelni majd a keresők organikus találati eredményei között, mint azok, amelyeknél ezek a biztonsági beállítások már szerepelnek.

2.  Weboldal szerkesztés biztonságosan

A weboldal szerkesztése során használt felhasználónév és jelszó lehetőleg ne admin, 12345678 legyen, hanem egy nehezen megfejthető értelmetlenség, amelyben szerepelnek számok, betűk és speciális karakterek is.

3.  Frissítsük a weboldalhoz szükséges szoftvereket és beépülőket

Amennyiben külső forrásból származó pluginokat használ a weboldalunk, feltétlenül frissítsük, illetve ellenőrizzük a működésüket rendszeresen, hiszen ennek hiányában könnyű prédává válhatunk a hackerek számára.

4.  Rendszeresen készítsünk backupot

Bármikor beüthet a krach egy website esetében, de szerencsére erre könnyű felkészülni a weboldal készítés során, hiszen csak bizonyos időközönként backupot kell csinálnunk.

A backupot természetesen ne ugyanazon a szerveren tároljuk, mint ahol a weboldalhoz tartozó adatbázis van. Így bármi probléma merül fel a weboldallal kapcsolatban, vissza tudjuk majd állítani egy előző verzióra.

5.  Felhasználói visszajelzések begyűjtése

Mielőtt felújítjuk a weboldalunkat, kérjünk az eddigi felhasználóinktól visszajelzéseket, hiszen mégiscsak belőlük élünk. Fontos tudnunk, hogy milyen elemeket hiányolnak vagy épp szeretnek a jelenlegi weboldalon.

6.  Gyors oldalbetöltések

Itt nemcsak a főoldal betöltésére érdemes nagy hangsúlyt fektetni, hanem az aloldalak betöltési sebességére, a szöveges, képes, videós, diagramokkal teletűzdelt tartalmak azonnali megjelenítésére, illetve a reaglási időre, amely például egy kattintás után kezdődik el.

A legtöbb felhasználó 1-2 másodpercet hajlandó várni egy webhelyre, hogy betöltsön. Ha ennél több időre van szükség, akkor keres egy másik weboldalt, hiszen ha lassan tölt be az oldal, akkor valószínűleg a navigáció és az oldalon való további tevékenység is lassú lesz, amit nem szeretnek a látogatók.

7.  Egyértelmű navigáció

A navigációnak (menünek) azonnal átláthatónak kell lennie, hiszen senkinek sincs arra ideje, hogy plusz időt töltsön egy oldal szerkezeti felépítésének az elsajátításával. A weboldal készítés során figyeljünk arra, hogy ennek mobilon, tableten, laptopon és PC-n is könnyen értelmezhetőnek kell lennie.

Használjuk a kisebb képernyőkön a bevált és sokak által már ismert Material Dizájn ikonokat, hiszen ezek már egyértelműsített jeleket és szimbólumokat tartalmaznak, amelyeket gyorsan felismer a felhasználó.

8.  Tökéletes színséma és layout

A webhelyen használt színsémának tükröznie illik a vállalat tevékenységi körét. Például egy barkács weboldal esetében kerüljük a pink vagy lila színeket, illetve egy kertészettel foglalkozó oldalon pedig próbáljunk a zöld valamilyen árnyalatát használni, mint fő színt.

A layout vagy elrendezés esetén fontos azt számításba venni, hogy az internetezők több mint 60%-a már mobilról érkezik. Emiatt az oldalnak tökéletesen kell funkcionálnia mobilon, tableten, laptopon és PC-n is.

9.  Növeljük az oldal megbízhatóságát

Feltétlenül tegyük ki az alábbi menüpontokat, hiszen így leinformálható lesz a cégünk az új látogatók számára:

  • Rólunk / Cégtörténet
  • Csapatunk
  • Kapcsolat / Elérhetőségek
  • Interaktív térkép + megközelítés + parkolás + tömegközlekedés
  • Blog / Hírek
  • Közösségi média oldalak linkjei
  • Jogi szegmensek (ÁSZF, jogi nyilatkozatok, árucsere vagy visszaküldési lehetőségek, stb.)
  • Szállítási információk

10.  Nyújtsunk részletes és pontos tájékoztatást

Amikor egy felhasználó megérkezik a weboldalunkra, tökéletesen tisztában kell lennie azzal, hogy hova jött, mit lát, mit lehet itt olvasni, rendelni, feliratkozni egy szolgáltatásra, letölteni egy e-könyvet, stb.

Ha a felhasználónak nagyítóval kell keresnie azt, hogy mivel foglalkozik a webhely, akkor tartalmi szempontból sikertelen volt a webhelyünk kialakítása. Fontos emiatt a főoldalon egyértelmű formában közölni a látogatóval, hogy mit tartalmaz a webhely, mit lehet itt csinálni, stb.

A CTA (Call To Action – Cselekvésre való felszólítás) gombok olyan helyeken legyenek, ahol nem zavarják meg a felhasználót az oldal böngészésében.

Kerüljük a pop-up-okat (felugró ablakokat), a 90-es évek villogó GIF-jeit és futószalag reklámjait, illetve minden idegesítő hullóeffektet és csillogó-csillámló dizájn elemet.

A weboldal készítés során a Material Dizájn segítségével csinos és ízléses CTA buttonokat lehet létrehozni, amelyek nem zavarják a felhasználót a webhely használata közben.

11.  Dark mód nélkül egy lépést se

Dr. Matthew Walker elég egyértelműen leírja a Why We Sleep című könyvében, hogy az esti órákban nem tanácsos semmilyen képernyőt sem nézni, mert az ott lévő kékfény megbolygatja a melatonin termelést (ez egy hormon, amely jelzi az agynak, hogy hamarosan aludni kell), s akár több órával is képes elcsúsztatni az alvási ciklust.

Ezt a felfedezést már 2020-ban is alkalmazták a legnagyobb tech óriások, hiszen operációs rendszer szintű dark módot vezettek be, mely kevésbé hátráltatja az emberi szervezetet az elalváshoz való készülésben.

Mivel a legtöbb ember este nézegeti a telefonját, 2021-ben esszenciális lesz az, hogy a weboldalak rendelkezzenek sötét móddal is.

A Dark mód egyébként is egy minimalista, letisztult dizájnt eredményez, ahol a színes gombok és infográfok hangsúlyos szerepet kaphatnak, mely tetszetős színsémát és webdizájnt eredményez.

Konklúzió

Ahogy megy előre az idő, úgy nőnek a felhasználók által támasztott elvárások a weboldal készítésben is, s nem lesz ez másképp a 2021-es évben sem. Minél modernebb, a nagy tech cégekhez hasonlatos weboldalt sikerült készítenünk, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy sikerül megnyernünk a felhasználókat.

Érdemes emiatt megnézni a Google, Apple, Microsoft, Facebook és Instagram oldalakat, hiszen ezek mindig követik a legújabb biztonsági, dizájn és technikai megoldásokat, amelyek nagyon hasznosak a weboldal készítés során.

Weboldal készítés során több típusú tartalomra is szükség lehet. Válaszd ki a számodra szükséges csomagot:

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]