Google My Business szolgáltatás a tartalom és a SEO javítására

A Google My Business (GMB) egy rendkívül hasznos szolgáltatása a keresőóriásnak, hiszen ennek segítségével könnyebb a felhasználóknak megtalálni a vállalkozásunkat az interneten. Úgy érdemes erre tekinteni, mint egy online üzleti névjegykártyára, ahol mindig a legfontosabb és legfrissebb adatok szerepelnek a cégünkről. Nézzük meg, hogyan lehet javítani a weboldalon lévő tartalmat és a SEO mutatókat a Google My Business szolgáltatás segítségével!

Miért fontos a Google My Business a vállalat tartalmi stratégiájában?

A lokális keresések során rendkívül fontos, hogy a Google My Business kártyán mindig, legalább hetente frissülő adatokat lássanak a felhasználók, hiszen ez megkönnyíti azt, hogy rátaláljanak a cégre az interneten a userek.

Mellette szól még az is, hogy azok a cégek, amelyek rendszeresen posztolnak erre az oldalra, azoknak nagyobb eséllyel lesz a vállalkozásuk az első három helyen a Google által listázott GMB találatok között.

 • Folyamatosan frissítsük a Google My Business oldalt speciális ajánlatokkal, promóciókkal és vállalati hírekkel.
 • Lehetőleg azonnal válaszoljunk az értékelésekre és vásárlói kérdésekre.
 • Adjunk hozzá friss fotókat a cégről, dolgozókról és termékekről vagy szolgáltatásokról.
 • Pontosan adjuk meg a térképen a cég földrajzi helyét.

Amennyiben ezeket elmulasztjuk, félő, hogy sok-sok telefonhívástól, illetve potenciális vásárlótól esik el a cégünk, így próbáljunk meg figyelni arra, hogy a Google My Business oldalunk mindig friss információkkal szolgáljon a felhasználóknak.

Milyen tartalommal érdemes feltölteni a Google My Business oldalunkat?

Alapok

Lehet, hogy elcsépeltnek és túl egyszerűnek tűnik, viszont itthon rengeteg cég hagyja figyelmen kívül a következő alapvető dolgokat:

  • Cím
  • Telefonszám
  • Nyitvatartás
  • Cég tevékenységének rövid leírása
  • Termékek és szolgáltatások rövid leírása
  • Weboldal, webáruház linkek
  • Közösségi média oldalak linkjei

Promóciók, speciális ajánlatok

Érdemes megemlíteni a jelenlegi legjobb ajánlatokat, akciókat vagy például törzsvásárlói programokat, hogy a lehető legtöbb felhasználót tudjuk a weboldalunkra csalogatni.

Médiagazdag tartalom

Ma már a legtöbb internetező kép vagy videó nélkül fel sem keresi a weboldalakat, így ezt mindenképpen érdemes kihasználni.

 • Tegyünk fel szép, éles képeket a cégről, telephelyről, boltokról, munkafolyamatokról, illetve a termékekről és szolgáltatásokról is.
 • Használjuk ki a jelenlegi technológiát, s ne féljünk alkalmazni a panoráma képeket vagy videókat, ahol 360°-ban tud körülnézni a látogató.
 • A gyakran ismételt kérdésekről írjunk egy blogbejegyzést a vállalat oldalára, s tegyük ezt a linket is a Google My Business oldalunkra.
  • Ezeket feltölthetjük más közösségi média platformokra is, mint például a cég YouTube, Instagram, Twitter vagy Facebook oldalára is.

Lokális SEO és a Google My Business kapcsolata

A Google My Business profil a lokális SEO-ban segítheti a cégedet, hiszen így nagyobb eséllyel kerül be a Te céged a lokális keresések során felajánlott 3 Google My Business profil felsorolásba. Emellett természetesen a Google My Business szolgáltatás hozzájárul ahhoz is, hogy jobb legyen a vállalatod weboldalának a rangsorolása is.

Ezt úgy valósítja meg a Google, hogy a keresések és megjelenések során különféle jeleket küld a rendszernek, amelyek a felhasználói interakciók révén a webhelyre irányítják a forgalmat, legyen az egy-egy hozzászólás vagy értékelés.

A Google szerint a lokális keresések a relevancián, a távolságon és a kiválóságon alapulnak:

 • Relevancia:
   • Mennyire felel meg egy Google My Business profil a felhasználó keresésének.
 • Távolság:
   • A Google a felhasználó földrajzi helyéhez legközelebb eső releváns találatot adja ki.
 • Kiválóság:
   • Mennyire ismert, megbízható és leinformálható a vállalkozás.

Használjunk tartalommarketing platformot, hogy könnyebben tudjuk frissíteni vállalatunk Google My Business profilját

Mivel a marketingeseknek egyszerre kell frissíteni a vállalat közösségi média oldalait, a weboldalt, a webáruházban lévő speciális szezonális vagy szezonközi promóciókat, így ezek kezelése külön platformokon bizony hosszadalmas és nem igazán hatékony.

Egyszerűbb emiatt, ha a vállalat különféle közösségi média oldalait, illetve a Google My Business profilját is egy helyről, egy igényesen és professzionálisan kialakított tartalommarketing platform segítségével frissítjük.

Ez nemcsak nagyobb kényelmet biztosít, de egyben könnyebb is követni a rengeteg típusú mutató segítségével, hogy egyes változtatások milyen hatással vannak a cég online sikerére.

Lehet, hogy túl sok munkának tűnik a Google My Business profil folyamatos frissítése, viszont megéri, hiszen ma már nem elég egy vállalati weboldal

A Google My Business egy ingyenesen elérhető eszköz, amit szinte őrültség lenne nem igénybe venni, hiszen ez közvetlen hatással van a jelenlegi helyi vállalkozások sikerére.

Ahhoz, hogy fel tudjuk tornászni az első három találati helyre cégünk Google My Business profilját, elegendő időt és energiát kell ráfordítanunk, mely hosszútávon megéri. A Google adott egy lehetőséget, hogy ingyenesen és könnyen tudjunk pontos adatokkal szolgálni a lokális ügyfelek számára, így igyekezzünk ezt az opciót a lehető legjobban kihasználni.

Mivel a Google célja az, hogy a felhasználóit a lehető legfrissebb és legpontosabb információkkal tudja ellátni, így egy ilyen profil létrehozása csak segítheti a helyi vállalkozások növekedését és népszerűsítését.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy ezt a szolgáltatást a Google adja, így szinte biztos, hogy az itt közölt adatokra nagy figyelmet fordít a keresőóriás, amikor eldönti, hogy mely cégek Google My Business profiljait ajánlja fel a felhasználóinak.

Gondoljunk a saját Google My Business tapasztalatainkra

Szinte mindenkinek van már internete, így előbb-utóbb a keresések során mi is kapunk időnként olyan találatokat a Google-től, ahol megjelennek a szépen és igényesen kialakított Google My Business kártyái a helyi vállalkozásoknak.

Melyiket fogjuk választani?

 • Azt, amelyiken elég kép és videó van?
 • Azt, amelyiken több webcím is található?
 • Azt, amelyiknek van YouTube csatornája?
 • Azt, amelyiknek fel van tüntetve a Facebook és Instagram oldala is?
 • Azt, amelyiknél rengeteg értékelést és hozzászólást látunk?
 • Azt, amelyiken még a weboldal címét sem tüntették fel?
 • Azt, ahol nem látjuk a nyitvatartási időt?

Saját tapasztalatainkat is felhasználhatjuk, amikor kitöltjük a Google My Business profilt, hiszen minél több releváns információt töltünk fel egy cégről, annál nagyobb az esély arra, hogy több felhasználónak fog megjelenni a keresési eredmények között a cég Google My Business profilja.

Természetesen nem egyik napról a másikra fog felkerülni a cég Google My Business profilja a találatok első három helyére, de megéri megcsinálni, mert nagyban segíti lokális szinten a cég népszerűsítését, illetve könnyebben tudják így elérni a felhasználók a céget.

Konklúzió

A Google My Business egyeseknek lerágott csont, viszont itthon még mindig több tízezer vállalkozás működik e fantasztikus és szerencsére ingyenes szolgáltatás nélkül, mely jól mutatja azt, hogy itthon még rengeteg cég számára tartogat üzleti lehetőségeket ez az egyszerű szolgáltatás.

Használjuk ki a Google My Business szolgáltatást, hogy mindig naprakész információkkal tudjunk szolgálni a Google keresőt használó ügyfeleknek.