Google My Business szolgáltatás a tartalom és a SEO javítására

A Google My Business (GMB) egy rendkívül hasznos szolgáltatása a keresőóriásnak, hiszen ennek segítségével könnyebb a felhasználóknak megtalálni a vállalkozásunkat az interneten. Úgy érdemes erre tekinteni, mint egy online üzleti névjegykártyára, ahol mindig a legfontosabb és legfrissebb adatok szerepelnek a cégünkről. Nézzük meg, hogyan lehet javítani a weboldalon lévő tartalmat és a SEO mutatókat a Google My Business szolgáltatás segítségével!

Miért fontos a Google My Business a vállalat tartalmi stratégiájában?

A lokális keresések során rendkívül fontos, hogy a Google My Business kártyán mindig, legalább hetente frissülő adatokat lássanak a felhasználók, hiszen ez megkönnyíti azt, hogy rátaláljanak a cégre az interneten a userek.

Mellette szól még az is, hogy azok a cégek, amelyek rendszeresen posztolnak erre az oldalra, azoknak nagyobb eséllyel lesz a vállalkozásuk az első három helyen a Google által listázott GMB találatok között.

 • Folyamatosan frissítsük a Google My Business oldalt speciális ajánlatokkal, promóciókkal és vállalati hírekkel.
 • Lehetőleg azonnal válaszoljunk az értékelésekre és vásárlói kérdésekre.
 • Adjunk hozzá friss fotókat a cégről, dolgozókról és termékekről vagy szolgáltatásokról.
 • Pontosan adjuk meg a térképen a cég földrajzi helyét.

Amennyiben ezeket elmulasztjuk, félő, hogy sok-sok telefonhívástól, illetve potenciális vásárlótól esik el a cégünk, így próbáljunk meg figyelni arra, hogy a Google My Business oldalunk mindig friss információkkal szolgáljon a felhasználóknak.

Milyen tartalommal érdemes feltölteni a Google My Business oldalunkat?

Alapok

Lehet, hogy elcsépeltnek és túl egyszerűnek tűnik, viszont itthon rengeteg cég hagyja figyelmen kívül a következő alapvető dolgokat:

 • Cím
 • Telefonszám
 • Nyitvatartás
 • Cég tevékenységének rövid leírása
 • Termékek és szolgáltatások rövid leírása
 • Weboldal, webáruház linkek
 • Közösségi média oldalak linkjei

Promóciók, speciális ajánlatok

Érdemes megemlíteni a jelenlegi legjobb ajánlatokat, akciókat vagy például törzsvásárlói programokat, hogy a lehető legtöbb felhasználót tudjuk a weboldalunkra csalogatni.

Médiagazdag tartalom

Ma már a legtöbb internetező kép vagy videó nélkül fel sem keresi a weboldalakat, így ezt mindenképpen érdemes kihasználni.

 • Tegyünk fel szép, éles képeket a cégről, telephelyről, boltokról, munkafolyamatokról, illetve a termékekről és szolgáltatásokról is.
 • Használjuk ki a jelenlegi technológiát, s ne féljünk alkalmazni a panoráma képeket vagy videókat, ahol 360°-ban tud körülnézni a látogató.
 • A gyakran ismételt kérdésekről írjunk egy blogbejegyzést a vállalat oldalára, s tegyük ezt a linket is a Google My Business oldalunkra.
  • Ezeket feltölthetjük más közösségi média platformokra is, mint például a cég YouTube, Instagram, Twitter vagy Facebook oldalára is.

Lokális SEO és a Google My Business kapcsolata

A Google My Business profil a lokális SEO-ban segítheti a cégedet, hiszen így nagyobb eséllyel kerül be a Te céged a lokális keresések során felajánlott 3 Google My Business profil felsorolásba. Emellett természetesen a Google My Business szolgáltatás hozzájárul ahhoz is, hogy jobb legyen a vállalatod weboldalának a rangsorolása is.

Ezt úgy valósítja meg a Google, hogy a keresések és megjelenések során különféle jeleket küld a rendszernek, amelyek a felhasználói interakciók révén a webhelyre irányítják a forgalmat, legyen az egy-egy hozzászólás vagy értékelés.

A Google szerint a lokális keresések a relevancián, a távolságon és a kiválóságon alapulnak:

 • Relevancia:
  • Mennyire felel meg egy Google My Business profil a felhasználó keresésének.
 • Távolság:
  • A Google a felhasználó földrajzi helyéhez legközelebb eső releváns találatot adja ki.
 • Kiválóság:
  • Mennyire ismert, megbízható és leinformálható a vállalkozás.

Használjunk tartalommarketing platformot, hogy könnyebben tudjuk frissíteni vállalatunk Google My Business profilját

Mivel a marketingeseknek egyszerre kell frissíteni a vállalat közösségi média oldalait, a weboldalt, a webáruházban lévő speciális szezonális vagy szezonközi promóciókat, így ezek kezelése külön platformokon bizony hosszadalmas és nem igazán hatékony.

Egyszerűbb emiatt, ha a vállalat különféle közösségi média oldalait, illetve a Google My Business profilját is egy helyről, egy igényesen és professzionálisan kialakított tartalommarketing platform segítségével frissítjük.

Ez nemcsak nagyobb kényelmet biztosít, de egyben könnyebb is követni a rengeteg típusú mutató segítségével, hogy egyes változtatások milyen hatással vannak a cég online sikerére.

Lehet, hogy túl sok munkának tűnik a Google My Business profil folyamatos frissítése, viszont megéri, hiszen ma már nem elég egy vállalati weboldal

A Google My Business egy ingyenesen elérhető eszköz, amit szinte őrültség lenne nem igénybe venni, hiszen ez közvetlen hatással van a jelenlegi helyi vállalkozások sikerére.

Ahhoz, hogy fel tudjuk tornászni az első három találati helyre cégünk Google My Business profilját, elegendő időt és energiát kell ráfordítanunk, mely hosszútávon megéri. A Google adott egy lehetőséget, hogy ingyenesen és könnyen tudjunk pontos adatokkal szolgálni a lokális ügyfelek számára, így igyekezzünk ezt az opciót a lehető legjobban kihasználni.

Mivel a Google célja az, hogy a felhasználóit a lehető legfrissebb és legpontosabb információkkal tudja ellátni, így egy ilyen profil létrehozása csak segítheti a helyi vállalkozások növekedését és népszerűsítését.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy ezt a szolgáltatást a Google adja, így szinte biztos, hogy az itt közölt adatokra nagy figyelmet fordít a keresőóriás, amikor eldönti, hogy mely cégek Google My Business profiljait ajánlja fel a felhasználóinak.

Gondoljunk a saját Google My Business tapasztalatainkra

Szinte mindenkinek van már internete, így előbb-utóbb a keresések során mi is kapunk időnként olyan találatokat a Google-től, ahol megjelennek a szépen és igényesen kialakított Google My Business kártyái a helyi vállalkozásoknak.

Melyiket fogjuk választani?

 • Azt, amelyiken elég kép és videó van?
 • Azt, amelyiken több webcím is található?
 • Azt, amelyiknek van YouTube csatornája?
 • Azt, amelyiknek fel van tüntetve a Facebook és Instagram oldala is?
 • Azt, amelyiknél rengeteg értékelést és hozzászólást látunk?
 • Azt, amelyiken még a weboldal címét sem tüntették fel?
 • Azt, ahol nem látjuk a nyitvatartási időt?

Saját tapasztalatainkat is felhasználhatjuk, amikor kitöltjük a Google My Business profilt, hiszen minél több releváns információt töltünk fel egy cégről, annál nagyobb az esély arra, hogy több felhasználónak fog megjelenni a keresési eredmények között a cég Google My Business profilja.

Természetesen nem egyik napról a másikra fog felkerülni a cég Google My Business profilja a találatok első három helyére, de megéri megcsinálni, mert nagyban segíti lokális szinten a cég népszerűsítését, illetve könnyebben tudják így elérni a felhasználók a céget.

Konklúzió

A Google My Business egyeseknek lerágott csont, viszont itthon még mindig több tízezer vállalkozás működik e fantasztikus és szerencsére ingyenes szolgáltatás nélkül, mely jól mutatja azt, hogy itthon még rengeteg cég számára tartogat üzleti lehetőségeket ez az egyszerű szolgáltatás.

Használjuk ki a Google My Business szolgáltatást, hogy mindig naprakész információkkal tudjunk szolgálni a Google keresőt használó ügyfeleknek.

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]