Létezik-e ma szövegíró képzés?

Amióta a vállalatok rájöttek arra, hogy a Google számára nagyon fontosak a szövegek a weboldalakon, hogy könnyebben megtalálják őket organikusan a felhasználók, rengeteg cég alkalmaz külsős szövegírókat mind az oldalak anyagainak megírására, mind a promóciós kampányokban szereplő marketing szövegekhez. De vajon ki képzi ki azt a rengeteg szövegírót?

Szövegírás alapfokon

Egy alapfokú szövegíró nem feltétlenül rendelkezik egyetemi végzettséggel, így ez a réteg általában az egyszerűbb szövegezési feladatokat kapja meg, mely általában csak termékek és szolgáltatások leírásából áll.

Nem kell szólni a közönséghez, nem kell eladni semmit sem, csak egyszerűen szavakkal megfogalmazni főként a Google számára, hogy mi található egy-egy webes felületen.

Ebbe a kategóriába általában azok a szövegírók tartoznak, akik általános iskolában és középiskolában ügyesek voltak magyar órán, nem okozott gondot a nyelvtan elsajátítása, illetve rendkívül szerettek és szeretnek most is olvasni.

Sokan felejtik el, hogy a szövegíró ugyan író, de az ihletet és a hatalmas szókincset főképp az eddigi olvasmányainak köszönheti, melyet szövegíróként tud így a jövőben kamatoztatni.

Szövegírás középfokon

Egy középfokú szövegírónak már általában van főiskolai vagy egyetemi végzettsége, mely többnyire valamilyen bölcsész végzettség, legyen az egy idegen nyelv, vagy egy magyar szak.

A középfokú szövegíró már kicsit bonyolultabb szövegeket kap, így például a weboldalak azon szövegeit írják ők, amelyek fel akarják hívni a vásárlók és felhasználók figyelmét valamilyen termékre vagy szolgáltatásra.

Nem feltétlenül kell ezeknek a szövegeknek marketing típusúaknak lenniük, de azért a legtöbb cég szereti, ha legalább egy call-to-action van a szöveg végén, hogy vásárlásra ösztönözze az olvasókat.

Szövegírás felsőfokon

Mivel a legtöbb szövegíró az internetes tartalmak generálásában segédkezik, így egy felsőfokú szövegírónak már nem elég az egyetemi végzettség, ismernie kell a keresőoptimalizálást és a keresőmarketinget is.

Ezt egyaránt meg lehet tanulni autodidakta módon illetve egy-egy nagyobb vállalatnál a gyakorlatban is néhány év alatt, de az elmúlt években már a Google is szervez képzéseket a különféle termékei köré legyen az egy Google Ads oktatás vagy egy keresőoptimalizálási alapismeretek tanfolyam.

Emiatt egy felsőfokú szövegíró már komoly marketing szövegeket, hosszadalmas ismertetőket és többnyire olyan szövegeket készít, amelyek nemcsak olvastatják magukat, de elegendő hasznos információval is rendelkeznek, mely nemcsak az olvasó számára okoz pozitív élményt, de maximálisan megfelel a Google által előírt tartalmi, szerkezeti és stilisztikai elvárásoknak is.

A felsőfokú szövegíró már komplett weboldal szövegezést, komolyabb szakmai blogokat, illetve különféle szakmai ismereteket igénylő oktató vagy tudományos jellegű szöveget ír vállalati weboldalakra vagy katalógusokba. A felsőfokú szövegíró munkája nagy részét az írás mellett olvasással, kutatással és az eddigi szakmai ismeretei bővítésével tölti, hiszen mind a keresőoptimalizálás, mind a keresőmarketing folyamatosan változik, s ezekkel a trendekkel muszáj tisztában lenni ahhoz, hogy a megírt szövegek továbbra is hozzák az elvárt magas színvonalat.

Tehát akkor létezik szövegíró képzés vagy sem?

A legtöbb online szövegíró nem újságíró, és nincs is általában újságírói végzettsége, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb online szövegíró általában bölcsész diplomával rendelkezik, mely általában egy nyelv szak, magyar szak vagy ritka esetben irodalomtudomány specializáció.

A szövegírói készséget így a legtöbben általános iskolában, középiskolában és egyetemen sajátítják el. Mindannyian emlékszünk olyan osztálytársakra, akik egy négy oldalas fogalmazást 20 perc alatt kiráztak a kisujjukból. Ők általában az online szövegírók, akiket a magyar oktatás képzett ki anélkül, hogy tudta volna.

Mind az írás szeretete, mind az olvasás iránti folyamatos igény megfigyelhető az online szövegíróknál, hiszen ahhoz, hogy egy cipőről 800 különböző szöveget tudjanak írni, bizony hatalmas szókincs és fantázia szükséges, amelyet csak rengeteg olvasással lehet elsajátítani.

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]