Mit jelent a felhasználóbarát kialakítás a weboldal keresőoptimalizálás során?

A Google bejelentette, hogy 2021 június közepétől egészen augusztusig, fokozatosan bevezeti majd az Oldal Élmény algoritmus változást, mely nagyban befolyásolja a weboldal keresőoptimalizálást.

Ebben a cikkünkben részletezni fogjuk azt, hogy pontosan mit jelent és miért fontos a felhasználóbarát kialakítás egy weboldal keresőoptimalizálásra során. Továbbá arra is választ adunk, hogy milyen következménye van annak, ha ez kimarad egy optimalizálási folyamatból.

I. A felhasználóbarát kialakítás jelentősége egy weboldal keresőoptimalizálása során

1.  Középpontban a felhasználói élmény

Régen a dizájnerek főként a keresőknek készítették a weboldalakat, hiszen akkor még nem voltak annyira fejlettek az algoritmusok, emiatt könnyen át lehetett őket vágni. Ekkor élték virágkorukat a láthatatlan SEO szövegek és kulcsszóhalmozások, a hibásan elnevezett oldalak, amelyek látogatókat csaltak magukhoz a megtévesztő szövegek miatt, illetve a különféle idegesítő csillogó GIF-ek és hulló effektek, amelyek borzalmas felhasználói élményt okoztak a korai internetezők számára.

Szerencsére napjainkban ezt a módszert már nem lehet alkalmazni, mert rendkívül fejlettek már a különféle keresési algoritmusok. Emiatt a Google megbüntetheti vagy akár ki is tilthatja azt a weblapot a kereső organikus találatai közül, amely Black Hat SEO taktikákat használ.

Mivel idén június közepétől vezeti be fokozatosan a Google az Oldal Élmény algoritmus változásokat, emiatt sok weboldal tulajdonos igyekezett az elmúlt hónapokban átalakítani a webhelyét, hogy megfeleljen a 2021-es felhasználóbarát elvárásoknak.

Azért jó sok év kellett ahhoz, hogy végre a felhasználó kerüljön a középpontban, hiszen a legtöbb weboldal csak sikeres akart lenni a kezdetekben, amely nem feltétlenül jelentett pozitív felhasználói élményt a látogatók számára.

Emiatt nagyon örülünk annak, hogy a 2021-es év végre a felhasználókról fog szólni, hiszen biztosan nem mi vagyunk az egyetlenek, akiknek elege van a régi, elavult, lassú, nem biztonságos és mobilon használhatatlan webhelyekből. Ez az algoritmus változás végre rákényszeríti a weblap tulajdonosokat arra, hogy igényes, modern és pozitív felhasználói élményt nyújtó webhelyeket varázsoljanak a régi elavult site-okból.

2.  Egy ütős dizájn már fél siker – Használjuk ki a Material Dizájn adta lehetőségeket

A mai napig sokan követik el azt a hibát, hogy PC-re mobil-szerű, illetve mobilra PC-re való weblapot készítenek. Pedig van az a középút, amely segítségével egy weblap gyönyörű és könnyen használható lesz mobilon, viszont nem lesz furcsa PC-n sem.

A Google 2014-ben rukkolt elő a Material Dizájn ötletével, amely alapvetően megváltoztatta a weboldalak stílusát, felépítését és kialakítását. A Material Dizájn specifikáció útmutatásokat tartalmaz a tipográfia, a rácsos elrendezés, a térhasználat, a méretek, a színek és a képek tekintetében is a dizájnerek számára, mely által hierarchikusan tudják megalkotni azt, hogy mi álljon a fókuszban, s mi legyen a háttérben.

A Material Dizájn segítségével intuitív weblapokat lehet létrehozni, ahol minden ikon, minden box-shadow és minden betűtípus jelzi a felhasználónak, hogy pontosan mi van épp a fókuszban.

Azokon a webhelyeken, ahol a tervezők Material Dizájnt alkalmaznak, a felhasználóknak nem nagyon kell gondolkodniuk azon, hogy melyik ikon takarja a menüt, hogy lehet keresni az oldalon, vagy hogyan lehet adatokra szűrni egy dashboard-on, mert minden egyértelmű.

A Material Dizájn lényege az, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt okozza a látogatóknak. Így nem vesztegetnek el értékes perceket azzal, hogy próbálják megfejteni, hogy vajon mit jelent ez és ez az ikon, vagy miért van ez a szöveg dőlt betűkkel kiemelve, s a másik pedig egy árnyékolt dobozban az oldal közepén.

A Material Dizájn segítségével egy weblap letisztult, könnyen érthető, jól átlátható és gyorsan használható lesz, amely nagyban segíti a weboldalt a keresőoptimalizálás során, hiszen a felhasználóbarát kialakítás így adott lesz.

3.  Milyen dizájn és tartalmi elemektől lesz egy weboldal felhasználóbarát?

A weboldal keresőoptimalizálás során nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a szakemberek arra, hogy az oldal struktúráját szinte azonnal megértse a látogató. Ha néhány másodpercnél több időt vesz igénybe az, hogy megtalálja a user a menüt, a keresőt, a kosarat (webshop esetében), a kategóriákat, termékeket vagy szolgáltatásokat, akkor az azt jelenti, hogy nem sikerült ütős dizájnt készítenie a webgrafikusnak.

Íme egy lista arról, hogy melyek azok a tartalmi elemek, amelyek nélkülözhetetlenek egy sikeres weboldalról:

 • Szöveges menü
  • Nyitóoldal / Home
  • Rólunk / Cégtörténet
  • Munkatársaink / Csapatunk / Szakembereink
  • Termékek / Szolgáltatások
  • Ajánlatkérő űrlap / Árak
  • Kapcsolat
   • Interaktív térkép
   • Kattintható telefonszám
   • Kattintható e-mail cím / Üzenetküldő form
   • Nyitvatartás
  • Jogi nyilatkozatok / ÁSZF / Adatkezelési tájékoztató / Sütik, stb.
  • Közösségi média oldalak
  • Blog (szakmai blog, üzleti blog, hobbi blog, stb.)
  • Hírek

TIPP: Mobilon érdemes a szokásos három vízszintes csíkot ábrázoló “hamburger” ikont használni, amely már univerzális szinten jelenti a felhasználók számára a menüt.

 • Média
  • Képek használata
   • Nagy felbontású képek PC-re, kisebb felbontású képek mobilra, tabletre.

TIPP: Kerüljük a főoldalon az óriási nagy képek használatát, mert ez lassítja az oldalbetöltési sebességet. Helyette használjunk több, kisebb figyelemfelkeltő képet, amelyek mellé írhatunk különféle marketing szövegeket.

 • Videók alkalmazása
  • Ez főként a termékismertető oldalakon fontos. A főoldalon annyira nem jó ötlet, mert lassítja az oldalbetöltési sebességet.
 • Hanganyagok, podcastok használata
  • Itt érdemes részletes leírást adni a hanganyagok mellé, hogy mire számíthat a felhasználó, ha rákattint.
 • Nappali és sötét mód lehetőségének megadása
  • A legtöbb modern weboldalon lehetősége van a usernek arra, hogy egy kapcsoló segítségével beállítsa, hogy éjszakai vagy nappali módban szeretné megtekinteni a website-ot.

II. Miért fontos a felhasználóbarát kialakítás és mi történik, ha ez kimarad egy weboldal keresőoptimalizálása során?

A felhasználóbarát kialakítás azért fontos egy weboldal keresőoptimalizálása során, mert minél jobb élményt nyújt az oldal a látogatók számára, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy több látogatót vonz be, s ezzel több profitot is tud termelni egy webhely.

Egy régi, lassú, nehezen átlátható, mobilon szinte használhatatlan weboldalról pillanatokon belül elmenekülnek a felhasználók, hiszen minek maradjanak itt, ha van helyette több száz modern, gyors és biztonságos weboldal, amit könnyen lehet mobilon is használni.

A felhasználóbarát kialakítás tehát esszenciális része a SEO-nak, mely nélkül képtelenség 2021-ben sikeresen működnie egy site-nak. Ha nem fektetünk elegendő hangsúlyt az oldal élmény növelésére, akkor hamar megelőzhet minket a konkurencia a keresők organikus találatai közt, hiszen ha ők összeraknak egy ütős weboldalt, akkor el fogják csalogatni magukhoz a látogatókat.

III. Konklúzió

2021 a felhasználók éve, mely reményeink szerint hosszú távon azt jelenti majd, hogy nemcsak a nagyobb, hanem a kisebb webhelyek is most végre befektetnek abba, hogy gyors legyen a webhelyük, könnyen átlátható legyen a site struktúrája, illetve megfeleljen a weboldal a 2021-es felhasználóbarát követelményeknek.

Mi bízunk abban, hogy a jövőben már végre olyan webhelyeket tudunk majd csak látogatni, amelyeket igényesen szerkesztettek meg a dizájnerek, hogy egyaránt legyen pozitív felhasználói élménye annak, aki PC-ről, laptopról, tabletről vagy a különféle okostelefonokról látogatja meg őket.

Szövegírás csomagokkal költséghatékonyan tervezheted meg a tartalomgyártást:

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]