Őrült tempóban halad a tartalomgyártás az interneten

Bárcsak értelme is lenne annak a rengeteg haszontalan cikknek

Itthon és külföldön is virágkorát éli a tartalomgyártás, hiszen a legnagyobb kereső, a Google nagyon szereti a szép hosszú, informatív, lehetőleg rengeteg képpel, infográffal és videóval teletűzdelt szövegeket. A probléma ezzel csak az, hogy a rengeteg tartalom rengeteg másolást és vajmi kevés egyedi ötletet jelent hosszútávon, mely ismétléshez és silány tartalomhoz vezet.

Másolás Tartalomgyártás az ötödiken

5 ok, amiért ezt a telefont érdemes megvenned

10 érv, hogy a Balaton környékén válassz nyaralást

3 tipp, hogy könnyebb legyen a tanulás

4+1 karácsonyi dekorációs ötlet

13+1 diéta mítosz, amiért még mindig nem tudsz lefogyni

Biztos rengeteg ember találkozik ezekkel a tipikus SEO címekkel, amelyekről sokan hiszik azt, hogy képesek még valami újdonságot tartalmazni. Elég csak megjegyezni a tavalyi női magazinok diétás bejegyzéseit, vagy a csináld magad hobbi projektet ötleteit, s máris látjuk, hogy a megújulás helyett évről évre gyakorlatilag teljesen ugyanazt írják le a szövegírók, csak más képeket vagy alcímeket használnak.

A legszörnyűbb pedig az, hogy a magyar közönségnek szánt cikkek többsége csak egy fordítás egy ismert vagy kevésbé ismert nemzetközi oldalról, amely szintén másolt egy másik oldalról, így körülbelül a negyedik-ötödik keresés után már meg is lehet találni az eredeti cikket. Sajnos a színvonal mértéke a kópiák számának növekedésével fordítottan arányos, így a szánalmas kategória alsó határát súrolják már az ilyen típusú bejegyzések.

Tartalomgyártás és weboldal optimalizálás

Mivel a Google számára a felhasználói élmény javítása a legfontosabb, így mindenképpen tartalmaznia kell a weboldalaknak, webáruházaknak, blogoknak és egyéb webes felületeknek szövegeket, amelyek leírják, hogy mit tartalmaz az adott oldal.

Ezzel nem is lenne semmi gond, ha például egy webáruház esetében nem kellene cipőkről írni gyakorlatilag több száz oldalon keresztül. Ez nemcsak elrontja a szövegek minőségét, hiszen egy idő után már képtelenség új információt tartalmaznia minden egyes aloldalnak, hanem kicsit olyan helyzetet hoz létre ez a fajta tartalomgyártás, mintha a Google öngólt lőne saját magának.

A felhasználókat nem érdeklik egy webshopban a kategóriák alatt, mellett, felett elhelyezett cipőkről szóló unalmas és ismétlődő szövegek, és a Google sem nézi jó szemmel a folyamatos ismétlést. Viszont a szöveges részre szükség van SEO szempontból, mert így könnyebben tudja bekategorizálni a Google az adott oldal mögötti tartalmat.

Egy ilyen faramuci helyzetben a megoldást csak az egyedien megfogalmazott, frappáns és rövid szövegek jelentik. Miért? Mert egy 2000 karakteres unalmas és ismétlődő bejegyzést különféle cipőkről még a divatőrültek sem olvasnak el egy webshopban, mert erre találták ki a divatmagazinokat.

Tartalomgyártás vs aurea mediocritas

A tartalomgyártásnak nem feltétlenül kell unalmasnak, átlagosnak vagy folyton ismétlődőnek lennie, viszont a valóság azt mutatja, hogy azt a rengeteg silány szöveget, amiket a vállalati weboldalak blogjaiban, a gagyi online magazinokban vagy akár a hírportálokban látunk, általában alulfizetett és agyondolgoztatott szövegírók végzik.

A képlet igen egyszerű: miért eressze el a fantáziáját, készítsen hosszadalmas infográfokat, szerkesszen képeket és használjon új ötleteket a szövegírás során az író, ha nincs anyagilag vagy karrier szempontból motiválva?

Nemcsak itthon probléma ez, hanem külföldön, vagy akár a tengerentúlon is. Gyakorlatilag az átlagos szövegírók alig képesek megélni a fizetésükből úgy, hogy egy hónapban akár 3-4 diplomamunkának megfelelő karakterszámú cikket adnak le.

Hogy tudjuk mi ezt a problémát kiküszöbölni?

  • Az összes szövegírónk otthonról, stresszmentes környezetben dolgozik
  • Nincsenek emiatt irodai költségeink
  • Nemcsak anyagilag, de emberileg is igyekszünk támogatni a munkavállalóinkat
  • Csak ésszerű határidőkkel dolgozunk
  • Kihasználjuk a személyes érdeklődési köreiket és szakmai tapasztalataikat, hogy a motiváltság ne legyen kérdés

Lépj velünk kapcsolatba még ma, hogy megtudd, milyen, ha profi tartalomírók foglalkoznak vállalatod webes szövegezésével!

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]