Van értelme 2020-ban blogot írni?

Avagy mi vár a szövegírókra, ha nem követik az új trendeket?

Az internet elterjedése elején egyes bloggerek meghökkentő összegeket tudtak összeszedni a különféle blog posztjaik segítségével, viszont 2020-ra már kissé megváltozott az a miliő, amiben ezek a bloggerek még a virágkort élvezték. Nézzük meg, mire számíthat az, aki 2020-ban szeretne sikeres blogot üzemeltetni.

Egyáltalán ki olvas még 2020-ban?

Butaság lenne azt hinni, hogy az olvasás az internet megjelenésével került párhuzamosan az emberi érdeklődés perifériájára, hiszen az olvasás iránti vágy csökkenése egyenesen arányos azoknak a tevékenységeknek a megjelenésével, amit élvezhetnek az emberek az olvasáson kívül.

Már az ókorban is érdekesebb volt gladiátorokat nézni, mint egyedül olvasgatni

Mit értünk ez alatt? Azt, hogy már az ókorban voltak olimpiai játékok, színházak és különféle gladiátor rendezvények, amikre szívesen mentek ki az emberek, hiszen ez egyfajta közösségi időtöltés volt. Egyedül olvasni pedig nem olyan nagy élmény, pláne akkor, amikor a lakosságnak csak egy kis része tudott írni-olvasni – főként a felsőbb társadalmi rétegek, vallási vezetők.

Mi a helyzet a rádióval és a tévével?

A rádió, a tévé és az internet a 20. században lett fontos része a háztartásoknak, így ha már azt kell néznünk, hogy a közelmúltban mely események hatására választottak más szabadidős tevékenységet az emberek az olvasásnál, akkor a tévét kell felelőssé tennünk, nem pedig a rádiót.

A rádió fénykorában az emberek még rengeteget jártak könyvtárakba, sokat olvastak és az olvasottakat megosztották egymással, akár egy délutáni teázás keretein belül. Érdekes megjegyezni, hogy egyes skandináv kutatások szerint még az IQ-juk is magasabb volt az embereknek ezekben az időkben.

Tényleg az internet az oka mindennek?

Manapság az emberek szeretik elfelejteni, meghamisítani vagy épp átfogalmazni a saját szájuk íze szerint a történelmet, viszont azt továbbra sem lehet mondani, hogy az internet miatt olvas olyan keveset a mai kor embere.

Az internet persze tele van csábítóan szórakoztató dolgokkal, hiszen nézhetünk érdekes interjúkat egyetemi professzorokkal, nevetgélhetünk a bugyuta cicás videókon, meghallgathatunk egy érdekes podcastot a kedvenc fizikusunkkal, de persze nézhetünk dokumentumfilmeket, sorozatokat, vígjátékokat vagy játszhatunk számítógépes játékokkal is.

Azok a bloggerek, akik amiatt “sírnak”, hogy már senki sem olvassa a blogbejegyzéseiket, gyakran elfelejtik, hogy az embereknek annyira sok dolguk van, hogy nem mindig van idejük olvasni, így sokan átpártoltak a hangoskönyvekhez, hiszen ezt tudják vezetés, edzés, kutyasétáltatás vagy épp vásárlás közben is hallgatni.

Arról is keveset hallunk, hogy mennyire megnőtt a digitális könyvek piaca, hiszen az emberek már környezettudatosak, így az olvasás művészetét is igyekeznek természetbarát módon űzni – az már egy másik kérdés, hogy hogyan lehet maximálisan újrahasznosítani a különféle E-book olvasókat, de persze ez még mindig jobb, mint annyi fát kivágni.

Az internet abban hibás, hogy a minőségből mennyiség lett

A Föld lakossága ma 7,8 milliárdra tehető, amelyből 4,8 milliárd ember használ internetet naponta. Ez azt jelenti, hogy azok, akik eddig helyi szinten nem tudtak előrelépni, azok most az internetet kihasználva próbálnak profitot termelni.

Tehát aki például eddig nem nagyon tudott befutni, mint író, biztosan talál magának olvasókat az interneten, mert mindig lesz olyan ember, aki megelégszik a középszerű tartalommal, s nem feltétlenül vágyik a magas szintű eszmefuttatásokra.

Sokan próbálnak feltörni, mint a talajvíz, de csak keveseknek sikerül igazán befutni a nemzetközi piacon, hiszen nem mindenkinek van a háta mögött egy óriási marketing és PR csapat, hogy megismertessék az újdonságot a nagyközönséggel.

Tehát fellazult ugyan a választék, sokkal több témáról lehet szórakoztató írásokat olvasni, viszont a minőség itt-ott bizony lejjebb ment ahhoz képest, amit mondjuk 20-50 évvel ezelőtt láttunk. Ezzel nincs is annyira nagy baj, hiszen az írók is igyekeznek idomulni a kor elvárásaihoz, viszont egy bizonyos szint alatt már inkább kellemetlenséget okoz az írás, mint elismerést vagy örömöt.

Tehát akkor ki olvas még blogokat?

Főként azok, akiket mélyen érdekel egy adott téma, s szeretnének képben lenni az aktualitásokkal, hiszen ha például szakmai fórumokon, konferenciákon kell szerepelni, akkor érdemes olyan bloggereket olvasni, akik abban segítenek, hogy mindig a legfrissebb információk álljanak az emberek rendelkezésére egy-egy témával kapcsolatban.

Leáldozóban van a bloggerek csillaga?

Nem, csak azoké, akik képtelenek felfogni, hogy bizonyos látogatószerzési taktikák nemcsak arcátlanok, vérlázítóak, bugyuták és idegesítőek, de haszontalanok is. Mit értünk ez alatt?

Azt, hogy egyes taktikák, amik régen még működtek, azokról már hallani sem akar a közönség, mert túl sok olyan bejegyzésre kattintott már, aminek köze sem volt ahhoz, amit keresett, hogy szimplán elege lett a bloggerek szánalmas szenzációhajhász hozzáállásából.

Clickbait, témaválasztás, “begyöpösödött” gondolkodás, minőség helyett mennyiség

Ma már nem lehet clickbait címekkel félrevezetni a felhasználókat, mert a keresőmotorok is észreveszik a turpisságot. Írjuk azt a címbe, amiről a cikk szól. Ez ilyen egyszerű.

A témaválasztásnál pedig sokan hiszik azt, hogy mivel blogolnak, így automatikusan polihisztorok lesznek, s mindenféle témáról írhatnak. Ez nem jó taktika, mert így elveszíti az integritását az író és vele együtt a blog is. Érdemes emiatt egy specifikus témánál maradni, mert a blogolásnak inkább tanító jellege van, semmint szórakoztató. A személyes életutakkal kapcsolatos blogok ideje már lejárt, hiszen a YouTube-on lévő lifestyle vloggerek már teljesen átvették ezt a piaci szegmenset.

A “begyöpösödött gondolkodás” ebben az értelemben azt takarja, hogy azok a bloggerek, akik képtelenek felfogni, hogy ma már van Facebook, YouTube, Instagram, Twitter és rengeteg platform, ahol audio könyveket és podcastokat lehet hallgatni, az nagy valószínűséggel el fogja veszíteni a jelenlegi pozícióját a bloggerek között.

Egy magyarázó blogbejegyzéshez ma már belinkelik a bloggerek a hozzá tartozó YouTube videót, az aktuális Instagram és Twitter posztot, illetve megadják azoknak a platformoknak is az elérhetőségét, ahol a szorgos felhasználók podcast-ként is meghallgathatják a blogban leírtakat. Magyarul haladni kell a korral, és minden típusú platformot ki kell használni ahhoz, hogy továbbra is sikeres legyen a blogolás.

Nagy hiba, hogy a minőség helyett sok blogger a mennyiségre törekszik még mindig. Az emberek szívesebben olvasnak el egy hosszabb volumenű cikket, ami mélységekbe megy, mint naponta egy 1000 karakteres semmitmondó kis szösszenetet.

Milyen bloggerek sikeresek még 2020-ban is?

Főként azok, akiknek több évtizedes szakmai háttere van egy adott témával kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy azok a bloggerek, akik nem végeztek egyetemet vagy nincs 10-20 éves szakmai tapasztalatuk egy-egy témával kapcsolatban, könnyedén a blogolás perifériájára szorulnak, hiszen miért olvassuk egy amatőr hobbi szakács blogját, ha van több ezer olyan, aki 30-40 évet lehúzott a világ legnívósabb éttermeiben.

Specializálódni kell, s ezt bizonyítani is szükséges ahhoz, hogy egy blogger 2020-ban is sikeres tudjon maradni, de persze ehhez az is kell, hogy megfelelő ismeretei legyenek az online marketing és a SEO területén is, hiszen ez mind az interneten történik, ahol nem lehet mellőzni azokat az eszközöket, amelyek segítik népszerűsíteni a blogokat.

Könnyed tartalom

Általános és populáris témák, blog és SEO optimalizált cikkek


Weboldal tartalom

Komplex, teljes weboldal szöveg, egymásra épülő aloldalakkal


Marketing és PR tartalom

Kifejezetten marketing és reklám céllal írt, SEO optimalizált cikkek


Szakmai tartalom

Nyelvezetében és tartalmában szakmailag helytálló cikkek


[adln-quotes limit=3]